Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het is softwarebedrijf VMware menens met het voornemen om ook smartphones, tablets en andere mobiele devices te virtualiseren. De fabrikant wil daarmee cio’s oplossingen aanreiken voor de kopzorgen die de ‘consumerization of it’ meebrengen.

Maar eerst even recapituleren. Dankzij de overname van het Franse Trango Virtual Processors eind 2008 kon EMC-dochter VMware virtualisatie naar mobiele telefoons doortrekken. Het duurde niet lang of de nieuwste boreling kreeg ook een naam: Mobile Virtualization Platform (MVP). MVP is een dun laagje software dat wordt ingebouwd in de mobiele telefoon en dat de applicaties en data loskoppelt van de onderliggende hardware. De technologie werd doorontwikkeld en ook uitgebreid voorgesteld op het Mobile World Congress in februari dit jaar. In een wereld waarin populaire, persoonlijke gadgets als smartphones en tablets alsmaar meer ingang vinden in de zakelijke omgeving, kan MVP een oplossing bieden om bijvoorbeeld zakelijke en persoonlijke gegevens op een (vaak door de gebruiker aangekochte) smartphone of tablet te scheiden.

VMware-cto Paul Strong maakte ons tijdens een presentatie in het Californische hoofdkwartier duidelijk dat dit niet zomaar een gimmick is voor het bedrijf, maar echt onderdeel is van een toekomstvisie. Het bedrijf kiest daarbij in eerste instantie voor het Android-besturingssysteem. “We hebben Android gevirtualiseerd, net zoals we destijds servers gevirtualiseerd hebben”, zei Strong. Die keuze voor Android lijkt vooral genomen met het open karakter van het OS in het achterhoofd. “Puur wat hardware betreft is er geen enkele reden waarom onze virtualisatie niet op een iPhone zou kunnen werken. In principe zouden we zelfs én een Android- én een iOS-besturingsysteem kunnen virtualiseren op één smartphone, maar een heleboel licentieproblemen staan zoiets in de weg”, beweert de VMware-cto.

Horizon Mobile

Het MVP-platform is ondertussen omgedoopt tot ‘VMware Horizon Mobile’. In december vorig jaar werd al een samenwerking met handsetfabrikant LG aangekondigd en op de afgelopen VMworld-conferentie werd Samsung aan dat lijstje toegevoegd. Paul Strong maakt zich sterk dat we de komende maanden nog meer fabrikanten op die lijst zullen zien verschijnen. “We zijn ook rechtstreeks met Google en Apple in gesprek”, zei Strong al wou hij niet meteen duidelijk maken of daar ook concrete afspraken zullen uit voortvloeien. Die partnerships met fabrikanten zijn noodzakelijk omdat de eigenlijke virtualisatiecode op hardwareniveau ingeladen worden – om te vermijden dat een gebruiker de virtualisatie zou kunnen uitschakelen.

Met Horizon Mobile kunnen it-departementen relatief eenvoudig de smartphones en tablets beheren die in hun bedrijf gebruikt worden. Het management en de provisioning van een ‘corporate mobile workspace’ kan zelfs helemaal draadloos gebeuren (‘over-the-air’). De bedoeling is om de catalogus met compatibele mobiele applicaties alsmaar uit te breiden. Voor werknemers bestaat dan ook de mogelijkheid om hun ‘fysiek’ Android-toestel volledig voor persoonlijke doeleinden te blijven gebruiken en de bedrijfstoepassingen te draaien vanuit de gevirtualiseerde Android-sandbox. “De heterogeniteit van devices neemt alleen maar toe, wat de druk op it verhoogt. Door die devices te virtualiseren moet de focus van it niet op de devices liggen maar op de delivery van services”, vat Paul Strong het verhaal samen.

Wat met security?

Ook voor anti-virus en anti-malwarebedrijven is de ‘consumerization of it’ een grote uitdaging. Patrick Wheeler van Trend Micro zegt in ieder geval niet meteen nee tegen gevirtualiseerde smartphones, maar is toch wat afwachtend. “Virtualisatie is zeker belangrijk voor consumerization van it. In een gecontroleerde omgeving zal het werken, maar in een bredere omgeving niet. De achilleshiel is de gebruikerservaring. Alles wat inhaakt op de gebruikerservaring, werkt negatief”, waarschuwt hij.

In de keuze voor Android kan hij zich vinden. Volgens onderzoeksbureau IDC heeft het Android-kamp ongeveer 39 procent van de markt in handen. Apple en Symbian klokken elk af op 19 procent, gevolgd door RIM met 13 %. Microsoft (Windows Phone 7 en Windows Mobile) haalt amper 6 procent.

IDC verwacht dat tegen 2015 49 procent van de smart-phones met het Android-besturingsyssteem zal werken, tegenover 17 % voor Apple, 11 % voor RIM en 20 % voor Microsoft. “Precies daarom hebben we bij Trend Micro ook beslist om nu Android en iOS te ondersteunen en later ook een Windows Phone applicatie uit te brengen”, zegt Wheeler.

Kristof Van der Stadt

“We hebben Android gevirtualiseerd, net zoals we destijds servers gevirtualiseerd hebben”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content