Walcom, Sud Telecom, Electro Computer, het ict-landschap in de provincie Luxemburg telt heel wat ‘shops’. Maar de provincie beschikt in Redu ook over een van de juweeltjes van de Belgische ruimtevaartindustrie.

Op 6 mei jongstleden kondigde het Europees Ruimteagentschap (ESA) de vernieuwing aan van het contract voor de ingebruikname en de ontwikkeling van het grondstation van Redu. Op termijn zou de oppervlakte moeten worden uitgebreid met ongeveer 10.000 vierkante meter. Een te verwachten beslissing, aldus Isabelle Mauny, general manager van Redu Space Services. RSS, waarvan Redu Operations Services de operationele arm is, zei 3 jaar geleden het beheerscontract van het centrum van Redu op, waarvoor werd ingestaan door VitroCiset. Vandaag vervoegt VitroCiset het park Galaxia in Transinne, het resultaat van een samenwerking tussen Idelux en WSL (Wallonia Space Logistics) binnen WSLLux. Via een optische vezelverbinding met het ESA-station fungeert WSlux als couveuse voor kleine high tech-bedrijven die mikken op het potentieel van via satelliet geïntegreerde toepassingen.

Galileo

De site van Redu is uitgerust om op de geo-stationaire banen voor telecommunicatie- en televisieuitzendingen te testen, te besturen en te controleren. Momenteel wordt de site aangewend voor de satellieten Artemis, Integral en Proba van het agentschap. Isabelle Maudy: “Uiteraard moeten we nu de implementatie van de hele infrastructuur die betrekking heeft op het Europees navigatiesysteem Galileo voor iot-diensten voortzetten (In-Orbit Testing). “En werken aan de afwerking van het backup-centrum van SES, dat in Luxemburg van de Cloche d’Or verhuisde naar Redu. “De voormalige site was te klein geworden om de ontwikkeling van SES te ondersteunen”.

Geschenkideeën

Terug naar de aarde. De provincie Luxemburg onthaalt op haar grondgebied ook die “andere” referentiepartner op het vlak van gemeentelijke dataverwerking, Stesud. Stesud werd nogmaals gevraagd om het materiaal te testen dat werd gebruikt om elektronisch te stemmen tijdens de verkiezingen van 13 juni. Verder zullen we wel zien: Stesud ging niet in op de openbare aanbesteding voor het ‘nieuwe systeem’. Teveel verplichtingen omtrent ontwikkelingstijd en te hoge boetes in geval van vertraging. “Dat industrieel risico wilden we niet nemen”, legt Philippe Evrard, directeur ontwikkeling, uit. Voor het tweede opeenvolgende jaar stond het bedrijf in voor de consolidatie van alle verkiezingsgegevens, en voor het doorgeven van die gegevens naar de media en de officiële site voor het grote publiek.

Jean-Luc Manise

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content