Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Waar 2009 een recessiejaar was, moest 2010 voor een heropleving in de economie zorgen. In de ict-sector is dat kennelijk gelukt, al blijft de totale groei eerder beperkt en vooral voor de grote jongens weggelegd.

In totaal genereerden de 1.000 grootste ict-bedrijven uit België in boekjaar 2010 zo’n 32,9 miljard euro. Dat is net geen miljard extra tegenover boekjaar 2009. Een positieve balans dus, al blijft die groei al bij al toch nog te bescheiden om van een grootse heropleving te spreken. Als u even het begeleidend grafiekje bekijkt, kan u bovendien ook afleiden dat de grootste groei weggelegd lijkt voor de bedrijven in de hoogste regionen van het klassement. Als we bijvoorbeeld de optelsom nemen van de eerste 30 bedrijven, dan is er sprake van een surplus van 961 miljoen euro. Maak je dezelfde som, maar dan van de eerste 50 bedrijven, dan kom je op een totale omzetstijging van 909 miljoen euro uit. Toegegeven, het is geen wetenschappelijk onderbouwde conclusie, maar de cijfertjes schetsen wel de globale tendens.

Stevige kopgroep

Vorig jaar zagen we overigens een soortgelijk verschijnsel, maar dan in omgekeerde beweging. De grootste omzetverliezen werden toen eveneens in de hoogste regionen van onze top genoteerd. In de top-30 van dit jaar zien we maar weinig negatieve uitschieters. De meesten knopen opnieuw met groei aan, sommigen gaan er zelfs fors op vooruit. Maar zoals steeds is enige voorzichtigheid wel op zijn plaats bij het interpreteren van de cijfers. De omzet van Belgacom bijvoorbeeld – koploper in het klassement – stijgt met een indrukwekkende 42 procent, wat echter vooral terug te brengen is tot de consolidatie van de tot voorheen aparte vennootschap voor Proximus. Het vroegere Telindus was al opgenomen in Belgacom nv. BICS – de internationale carrierafdeling van Belgacom – blijft daarentegen wel nog als een aparte nv bestaan. BICS is overigens een van de sterke stijgers met 22 procent. Nog beter doet HP Belgium het, dat zijn omzet met 34 procent zag toenemen tot voor het eerst iets boven het miljard euro – al speelt de afronding van de EDS-overname ook mee. Ook Barco is zeker een vermelding waard met zijn omzetstijging van 28 procent. En voor volgend jaar acht het bedrijf het zelfs realistisch dat een omzet van 1 miljard euro gehaald wordt, aangezien nu al zo’n 70 procent van dit bedrag in geboekte orders terug te vinden is.

Negatieve uitschieters

Minder goed verging het gigant IBM dat de omzet met 5 procent zag afkalven. Ook bij onder meer S.W.I.F.T. en SAP was er sprake van een omzetdaling met respectievelijk 9 en 8 procent. Verwaarloosbaar echter met de omzetverliezen die we zien bij Accenture, Nokia Siemens Networks en Alcatel Lucent Bell. Deze laatste zag maar liefst 300 miljoen euro omzet verdwijnen. Nokia Siemens Networks moest een omzetverlies van bijna 91 miljoen euro slikken en ook bij Accenture ging er 47 miljoen van de teller. Elders in dit blad serveren we u overigens nog een ranking met de sterkste stijgers en dalers uit het volledige klassement.

Drie procent groei

Als je alle 1.000 bedrijven uit onze lijst optelt, ligt hun omzet 3 procent hoger dan de 1.000 eerste van vorig jaar. Ter info en vergelijking: de industriële en commerciële ondernemingen van de Trends Top 30.000 – waaruit we deze ICT Top 1.000 destilleren – realiseerden samen een omzet van 644 miljard, wat 12,6 procent meer is dan het jaar voordien. Al volgden de winsten niet dezelfde trend. Integendeel, zij dalen van 46 naar 41 miljard. Ook al moet die terugval gerelativeerd worden omdat een paar grote ondernemingen geen vette meerwaarden meer konden realiseren: toch moge het duidelijk zijn dat de winsten nog steeds onder druk staan.

De eerste 50 van de ICT Top 1.000 realiseerden in ieder geval samen wel 6 procent meer toegevoegde waarde dan de eerste 50 van vorig jaar. Als je alle 1.000 ict-bedrijven in rekening neemt, dan is er sprake van in totaal 4 procent toename in toegevoegde waarde. Afwachten nu hoe boekjaar 2011 verder evolueert en onder welk economisch gesternte 2012 zich zal aanbieden.

Kristof Van der Stadt

ALS JE ALLE 1.000 BEDRIJVEN UIT ONZE LIJST OPTELT, LIGT HUN OMZET 3 PROCENT HOGER DAN DE 1.000 EERSTE VAN VORIG JAAR.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content