Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Vrouwen vinden maar mondjesmaat hun weg naar informaticaberoepen. Een spijtige zaak, want heel wat ict-bedrijven krijgen hun vacatures maar niet ingevuld. Bovendien hoeven vrouwen heus geen techneuten te zijn om carrière te kunnen maken in de sector. U gelooft ons niet? Neem dan onze lijst met de tien meest invloedrijke vrouwen uit het Belgische ict-wereldje maar eens door.

Hoeft het nog gezegd dat vrouwen sterk ondervertegenwoordigd zijn in ict-beroepen? Amper 15 procent van alle informatici in België behoort tot het sterke geslacht. Toch gebruikt 45 procent van alle vrouwen geregeld een computer, al was het maar om te mailen of te chatten. Het percentage vrouwen tewerkgesteld in de sector van de informatie- en communicatietechnologie zou volgens de International Standard Classification of Occupations (ISCO) rond de 20 à 30 procent schommelen. Telecom doet het iets beter, maar onderhoud en herstelling scoren erg laag. Informatica blijft dus bovenal een mannenbastion. De inschrijvingscijfers aan onze onderwijsinstellingen beloven maar weinig beterschap: het aantal vrouwelijke studenten aan de informaticadepartementen klokt af op nauwelijks tien procent. Hoe dat komt? Er zijn meerdere, diep verankerde obstakels: van rolbevestigende opvoeding en scholing tot de perceptie van de ‘hackende nerd’. En ook: wie als meisje voor technologie kiest, komt in de meeste gevallen tussen jongens terecht, en dat is niet altijd even leuk. Het is moeilijk vechten tegen de vooroordelen, maar het Ada-netwerk doet toch al enkele jaren een verdienstelijke poging. Ada probeert het ict-wereldje populairder te maken bij vrouwen. Centraal staat een website met cijfer- en onderzoeksmateriaal, overzichten van opleidingen en beschrijvingen van ict-beroepen, getuigenissen van vrouwen actief in de sector en dies meer.

Ada sensibiliseert

In het verleden zette Ada ook heel wat sensibiliseringscampagnes op poten, zoals het ‘Pimp IT Up’-project, om er maar eentje te noemen. Bij ‘Pimp IT Up’ lopen laatstejaarsstudentes secundair onderwijs één dag mee op de it-werkvloer van vrouwelijke informatici. Jammer genoeg is het Ada-project aan zijn laatste jaar toe. De subsidies van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en het Europees Sociaal Fonds zullen tegen eind december opgedroogd zijn. De Vlaamse Gemeenschap trekt in ruil meer geld uit voor het e-gender project, waarbij de nadruk komt te liggen op regionale initiatieven, en op diversiteit. Op 19 november roept Ada de ict-sector voor een laatste keer samen op een congres in Brussel om haar gedachtegoed te redden, “want we vrezen dat onze kennis verloren gaat”, bevestigt woordvoerster Kirsten Dewaelheyns van Ada.

“Ik ben bang dat Vlaanderen een beetje achterop gaat blijven, omdat er in de toekomst vooral op regionaal niveau aandacht naar het onderwerp zal gaan”, zegt Dewaelheyns. “In Brussel en Wallonië verwachten we dat het Ada-project op één of andere manier zal worden verdergezet. In Vlaanderen geraak je met het vrouwenverhaal steeds minder aan de bak, en dat is jammer. Sensibiliseren is immers een werk van lange adem.”

Zijsprongetje

Veel vrouwen die in de ict-sector actief zijn, kwamen daar veeleer toevallig terecht, via een zijsprongetje in de sales bijvoorbeeld. En uiteindelijk is dat niet eens zo’n slechte zaak, want er is een grote nood aan managers die kennis van business en informatica weten te combineren. Daarnaast zijn er brugfiguren nodig die de noden van de gebruikers kunnen vertalen naar informaticaoplossingen en -strategieën. “Bedrijven willen geen nerds, maar in de eerste plaats mensen die de wensen van hun klanten snappen”, aldus managing director Ingrid Delatte van integrator NextiraOne. Een informatica-achtergrond is dus handig om carrière te kunnen maken, maar zeker geen conditio sine qua non. Dat bewijst ons lijstje met de tien invloedrijkste vrouwen uit de sector. Al onze respondenten geven trouwens volmondig toe dat vrouwen in de sector enkele serieuze stapjes voor hebben op hun mannelijke collega’s.

“De ict-wereld is en blijft een mannenwereld, en juist daarom ziet men vrouwen heel graag komen”, legt Ada Sekirin van Business & Decission Benelux uit. “Maar als vrouwen in de sector terecht komen, is dat vaak een roeping. Met als resultaat dat ze rendabeler zijn dan veel van hun mannelijke collega’s, en dus ook meer geld opbrengen. Ik verzin dit niet hoor, daar bestaan statistieken over.” “Vrouwen zijn gelijkwaardig, maar zeker niet gelijkaardig”, aldus nog Ingrid Delatte. “Vaak werken ze sneller, en secuurder. Vooral de wisselwerking tussen mannen en vrouwen is interessant. Ik geloof sterk in een ‘gemixte’ omgeving, waar iedereen naar zijn kunnen ingezet wordt. Ik voel me dan ook niet eenzaam, wel integendeel. Ik heb intussen heel wat vrouwen rond mij in mijn managementteam. Het potentieel was aanwezig in ons bedrijf, en ik heb die mensen op de juiste plaats gezet.” Nicole Kempeneers, gedelegeerd bestuurder van dienstenleverancier Partezis, is van oordeel dat de sector sowieso minder attractief is voor vrouwen, en dat ze dus altijd wel een zwart schaap zullen blijven. “Hoe je het ook draait of keert, in de ict-sector kun je vaak alleen maar carrière maken als je fulltime werkt. Vandaar dat vrouwen een job verkiezen waar ze af en toe wat gas kunnen terugnemen, als er kinderen komen bijvoorbeeld. Dat weinig vrouwen voor it kiezen, heeft dus vooral te maken met de cultuur binnen de sector.” www.ada-online.be

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content