GT&T is een van de wereldwijde leiders in satellietcommunicatie. En toch is het in Louvain-la-Neuve gevestigde bedrijf in eigen land amper bekend. Reden: 70 procent van hun activiteiten gebeurt in Afrika.

Wanneer Jean-Louis Garcia (48) in 1987 Global Telephone And Telecommunication (GT&T) opricht, is de hoofdactiviteit van de operator uiteraard telefonie. Op een markt die wordt gedomineerd door reus Belgacom heeft GT&T echter moeite om het verschil te maken. De liberalisering van de telecomsector in januari 1998 zal uiteindelijk soelaas bieden.

GT&T, genesteld tussen IBA en Iris in het Parc Scientifique Einstein in Louvain-la-Neuve, krijgt uiteindelijk groen licht om zijn eerste zendstation te installeren. Al snel herziet de onderneming haar businessmodel om zich te concentreren op internetdiensten via satellietverbindingen (nu 95 procent van de activiteiten) in landen of gebieden waar telecommunicatie-infrastructuur onbetrouwbaar of zelfs onbestaande is, te duur is of geen vertrouwelijkheid biedt. Aan in Afrika gevestigde industriëlen werden nieuwe communicatiemogelijkheden aangeboden en dankzij de goedgekeurde infrastructuurinvesteringen – zendstation met een vijftigtal antennes die met vier satellieten communiceren – kon GT&T zijn diensten uitbreiden naar een gebied dat Europa, het hele Midden-Oosten, Centraal-Azië en de Caraïben dekt. “Twee miljard mensen!” aldus een enthousiaste Jean-Louis Garcia.

In zijn klantenportefeuille telt GT&T voornamelijk ngo’s, industriële bedrijven, de defensiesector en organisaties voor noodinterventies, en talrijke bedrijven die actief zijn in broadcasting of telecommunicatie. Om zijn diensten te verkopen kan het bedrijf rekenen op een netwerk van meer dan vijftig distributeurs die heel wat eindgebruikers bereiken. Zo worden via het zendstation in Louvain-la-Neuve diensten gegarandeerd aan meer dan 3.000 terminals in de hele wereld.

Toch te weinig stabiliteit

“Op dit ogenblik gebeurt 70 procent van onze business in Afrika”, vertelt de Garcia. “Daar moeten we om de haverklap jongleren met uiteenlopende lokale wetgevingen, en het is vaak zo dat we een kwart van de prijs van een station [1.500 euro + abonnement – nvdr] moeten betalen voor transport en douanekosten. Ook moeten de distributeurs hun trouw en betrouwbaarheid nog bewijzen. Die economische, juridische en politieke instabiliteit is een niet te onderschatten factor. ”

Sinds het ontstaan van GT&T is het personeelsbestand gestegen van vier tot bijna 20 werknemers. Hoewel de financiële resultaten vorig jaar in het rood gingen met een verlies van 120.000 euro, evolueert de omzet – 4,5 miljoen euro – positief. “Onze zware investeringen worden heel snel afgeschreven, en zijn een verklaring voor ons verlies”, aldus de bedrijfsleider. “De gegenereerde cash flow en onze brutomarge van 30 procent zijn echter geruststellend. Zo kunnen we garanties bieden voor de duurzaamheid van de onderneming.”

Valéry Halloy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content