Ja natuurlijk is de crisis ook in de provincie Luik voelbaar. Maar na een moeilijk jaar wil Luik vooral geloven in de eigen talenten én ze ook duidelijk in de spotlights zetten – soms in de letterlijke zin van het woord.

“Het is een moeilijk jaar geweest voor de sector van de televisieproducties, en dus ook voor EVS. Maar wat ik sinds 2009 wel verder wil zetten, is onze voortdurende focus op de versterking van onze organisatie door het aantrekken van talentvolle nieuwe medewerkers, en onze bereidheid om ons productenaanbod verder uit te breiden in de markt voor regiewagens (OB) en in het studiosegment.” Dat zegt Pierre l’Hoest, ceo van EVS, wanneer hij hun strategie uit de doeken doet. De overname van het Franse OpenCube Technologies moet perfect in deze strategie ingepast worden.

Twist

Beeld is ook de business van de Twist-cluster (Technologies Wallonnes de l’Image, du Son et du Texte) dat sinds begin januari zijn intrek genomen heeft in de lokalen van het ‘Pôle Image de Liège’. Dit centrum verzamelt allerlei beroepen waarbij ‘beeld’ de gemeenschappelijke deler is: camerawerk, multimediaproductie, 3D-animatie, vormgeving, beelden, foto’s, post-productie, de ontwikkeling van software, geluid, enzovoort. Enkele van de bedrijven die er hun activiteiten ontwikkelen: Dame Blanche, DreamWall, Digital Graphics, Creaceed, I-Movix, Nozon en NeuroTV.

Spacebel en NRB

Een andere Luikse ster die we iets hoger aan de hemel terugvinden is Spacebel, een spin-off van de Luikse universiteit die software ontwikkelt voor de mini-satelliet Proba 2 die de zon bestudeert. Eind januari zette Agoria deze spin-off nog in de bloemetjes tijdens de ‘Bravo l’Industrie’ wedstrijd. Onder die laureauten vinden we ook Star-Apic, dat ook al een spin-off is van de ULG. Deze GIS-specialist heeft een ‘geospatial hub’ ontwikkeld: zowat de eerste erp-software voor geomatics.

Maar terug met de voeten op de aarde nu en naar de harde realiteit bij NRB. NRB is een van de Belgische zwaargewichten in outsourcing en co-sourcing en een belangrijke tussenpersoon in de publieke sector en het bank- en verzekeringswezen. Het herstructureringsplan dat het bedrijf voorgesteld had, lokte zoals bekend heel wat protest uit bij de vakbonden. Uiteindelijk trok NRB het besparingsplan weer in en werden de onderhandelingen met de sociale partners verder gezet.

Teamforce

‘L’Agence de Stimulation Economique’ wist dit jaar een Agoria eGov Award in de wacht te slepen. Met innovons.be kreeg het de prijs voor het beste regionale project toebedeeld. Het internetportaal werd door NSI otnwikkeld, een van die andere belangrijke regionale spelers in software en services. En eindigen doen we – zoals alles in Luik – met een feestje. Bijvoorbeeld met Computerland dat zijn 30-jarig bestaan viert en dat zich als pc-verkoper alsmaar meer kleedt als een integrator. Zo zegt Computerland “erg fier te zijn dat het samen met NSI mocht samenwerken in een voor de publieke sector belangrijk project”. Het gebruikte daarvoor Teamforce, software volgens de itil-standaarden.

Jean-Luc Manise

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content