Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Er was geen reden tot gejuich in de telecomsector. De budgetten werden gekortwiekt en netwerken vielen uit. En China kwam de traditionele leveranciers uit de weg ruimen. Consolidatie was het antwoord. Het was ‘van moetens’.

2009 begon met de grootste Proximus-panne ooit. Het gsm-netwerk lag liefst 6 uur plat. Belgacom-ceo Didier Bellens was ‘not amused’. Ook het datacenter van het door Belgacom overgenomen Scarlet ging bijzonder vaak onderuit, maar Colt Telecom spande de kroon met een netwerkuitval van 60 uur. Het toonde alvast aan dat de ooit geroemde 99,99999% uptime in de telecombiotoop met komst van de ip-technologie niet langer stand houdt. Skype is trouwens ook nooit helemaal doorgedrongen, toch? De traditionele vendors gingen wel door moeilijke tijden. Nortel ging op de fles en werd in onderdelen verkocht, onder andere aan Avaya, in de zomer van 2009. Alcatel stapelde de verliezen op, ceo Ben Verwaeyen kon pas onlangs, na twee jaar met een bescheiden winst uitpakken. Ericsson en Nokia, en bij uitbreiding Option, moesten de Chinese inval van Huawei en ZTE met lede ogen ondergaan. Netwerkintegrator Dimension Data werd kort na het WK voetbal in Zuid-Afrika zelfs overgenomen door het Japanse NTT.

HP kiest voor Cisgo

Cisco pakte videoconferentiespecialist Tandberg in, maar kwam in de biotoop terecht van HP met zijn aankondiging dat het servers zal verkopen. HP nam 3Com over en doopte intern zijn afdeling ‘converged networks’ om tot ‘Cisgo’. Voor de zoveelste keer moeten we hier echter schrijven dat het ook dit keer niet ‘het jaar van unified communications’ zal worden. Microsoft slaagde er vooralsnog evenmin in het jachtterrein van de telecomleveranciers binnen te dringen.

Belgacom bleef oppermachtig en domineerde dank zij de bundeling van telefonie, mobiel en digitale televisie. Enkel Telenet kan in Vlaanderen een vuist maken. De Waalse verenigde kabeloperator Voo kan dat nog steeds niet. Mobistar nam de Versatel-klanten over van KPN België dat de handdoek in de ring gooide. Het houdt enkel nog Base achter de hand, ook al heeft het met de overname van Getronics, Newtel en Talk&Vision een mooi bedrijfspalet aan te bieden. De geruchten over een mogelijke fusie of overname van Telenet en Mobistar zijn de jongste twaalf maanden fors afgezwakt. Beiden gaan hun eigen weg. Telenet is wel een mobiele virtuele netwerkoperator (mvno) van Mobistar, maar een grote liefde is het niet echt. Telenet pakte als eerste immers uit met gesubsidieerde gsm-toestellen en pikt behoorlijk wat nieuwe klanten in.

De grote doorbraak van het afgelopen jaar is ongetwijfeld de smartphone. En opvallend genoeg komt die niet uit de traditionele telecomhoek, maar vooral van Apple, HTC, Windows en straks mogelijk ook van Google. Het toont aan dat de it-wereld steeds meer terrein wint en er ook nog aardig wat bijval krijgt ook.

Opnieuw zwakke regelgever

De ‘vernieuwde’ regelgever, het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie, bakt er voorlopig niet veel van. De ruim twee jaar geleden aangekondigde 4de gsm-licentie is er nog steeds niet. Zolang de regering meer dan 50 procent van Belgacom in handen heeft, houdt het de historische operator het hand boven het hoofd. Het wordt echter uitkijken of telecom ook een gewestmaterie zal worden. Het staat alvast in enkele nota’s die circuleren. Zal dat de telecomindustrie te goede komen? Ik vrees het ergste.

Luc Blyaert

De grote doorbraak van het afgelopen jaar is ongetwijfeld de smartphone. En opvallend genoeg komt die niet uit de traditionele telecomhoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content