Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Heb je geen tijd om het gras af te rijden, de strijk te doen of de haag te snoeien? Ga dan eens kijken bij ListMinut, een klussite die na Brussel en Wallonië nu ook Vlaanderen aandoet.

De hond uitlaten, je kind helpen met zijn lessen Frans, de auto boenen: allemaal klusjes die bovenop je dagtaak komen, en waarvoor je best wat hulp zou kunnen gebruiken. Dat beseften ook drie studenten aan de Université catholique de Louvain (UCL), die voor hun eindwerk een webplatform bedachten dat vraag en aanbod bij elkaar brengt en aan elkaar koppelt. Na hun studies ‘Master in Entrepreneurship’ besloot het trio om de theorie om te zetten in de praktijk, en richtten ze – naar Amerikaans model – de klussite ListMinut op.

Op ListMinut kunnen burgers die een taak willen uitbesteden, kleine annonces posten en een prijs voorstellen. Geïnteresseerden uit de buurt kunnen reageren op de annonce, aan de slag gaan en de centjes in ontvangst nemen.

Het bedrijfje krijgt als ‘tussenpersoon’ een commissie van 10 tot 18 procent, afhankelijk van de grootte van het overeengekomen bedrag. De dienstverleners kunnen werken als jobstudent of als zelfstandige in bijberoep.

ListMinut richt zich enkel tot particulieren, met de nadruk op nabijheid en vertrouwen. Kandidaten, die een profielpagina moeten aanmaken, kunnen met andere woorden geëvalueerd en beoordeeld worden, waardoor je je toch al een idee kan vormen over de persoon die je komt helpen met het huishouden.

“Eigenlijk verkopen we vrije tijd”, glimlacht medeoprichter Jonathan Schokaert. “Heel wat mensen slagen er niet meer in om tegelijk goed te presteren op kantoor, voldoende aandacht te schenken aan de opvoeding van hun kinderen en tegelijk nog de hond uit te laten, het huis proper te houden en het gras af te rijden. Met ListMinut willen we daar iets aan doen.”

Schokaert: “We brengen mensen met een veel te drukke agenda in contact met anderen die wél nog een gaatje hebben, en die best wel een centje willen bijverdienen door klusjes op te knappen voor anderen.”

Overigens ontkent de jonge ondernemer dat zijn platform zwartwerk in de hand zou werken. “De geleverde prestaties worden in de meeste gevallen beschouwd als werkjes van dienstbodes of van huishoudhulpen. En betrokkenen mogen naargelang de categorie ook niet langer dan 24 uur werken per week. Bovendien is het de bedoeling dat kandidaten hun bedragen aangeven, al geef ik grif toe dat we dat niet allemaal kunnen controleren.”

Met meer dan 8.500 ingeschreven gebruikers (waarvan ongeveer de helft dienstverleners) op een jaar tijd begint ListMinut stilaan te draaien in Brussel en in Wallonië. Zesennegentig procent van de aanvragers verklaarde zich ook tevreden na een klus, “en dat is toch wel een erg mooi resultaat”, klinkt het enthousiast. “Eén en ander bewijst dat een initiatief zoals ListMinut zin heeft en kan werken.”

VLAANDEREN

Sinds begin deze maand richt het platform zich ook de de Vlaamse markt, de site is intussen vertaald naar het Nederlands. “Meer dan 800 Vlaamse gebruikers hebben zich spontaan al aangeboden”, gaat medeoprichter Christophe Kalbfleisch verder, “en er staan al 500 Vlaamse dienstverleners klaar om bij te klussen.”

“Interessant aan ons concept is ook het sociale aspect”, aldus nog Kalbfleisch. “We brengen mensen die in dezelfde regio wonen met elkaar in contact, wat bevorderlijk is voor de maatschappelijke cohesie.”

www.listminut.com

Frederik Tibau

“We brengen mensen die in dezelfde regio wonen met elkaar in contact, wat bevorderlijk is voor de sociale cohesie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content