Engie, het vroegere GDF Suez, rolt momenteel een netwerk uit op basis van technologie van Sigfox. Dat wordt ondergebracht in het nieuwe dochterbedrijf Engie B2B. De uitrol zelf gebeurt door Engie’s dochterbedrijf Cofely-Fabricon. De ambitie is om eind dit jaar een buitenhuisdekking te hebben in het merendeel van het land. Eind volgend jaar mikt het op 95 procent binnenhuisdekking.

Proximus kondigde zijn plannen iets later aan, maar heeft sinds oktober een commercieel b2b-aanbod met een netwerk op een tiental locaties (Antwerpen, Leuven, Brussel (inclusief Halle en Brussels Airport), Luik, Gent, Charleroi, Namen, Bergen/La Louviere, de luchthaven en haven van Oostende/Zeebrugge en Doornik/Moeskroen. Daarnaast zijn er ook enkele testcases. Zo gebruikt Swissport sensoren en het LoRa-netwerk om zijn vrachtkarren te volgen op de luchthaven en test Aarschot vandaag een slim parkeerproject. De nationale uitrol, inclusief Luxemburg, gebeurt in de loop van 2016 en wordt in goede banen geleid door het Franse Actility, op basis van het The ThingPark Wireless platform. Proximus biedt het netwerk aan, maar levert ook diensten die de verwerking van de data voor zich nemen. “Het gaat niet enkel om de connectiviteit, maar om een end-to-end toepassing waarbij we sensoren snel kunnen activeren en monitoren, maar ook data kunnen capteren en omzetten in informatie of acties”, zegt Bart Van Den Meersche, chief enterprise market officer bij Proximus.

ALTERNATIEVEN

Maar ook kleinere spelers zijn vandaag actief en dat leidt tot bijzondere initiatieven. Zo is er The Things Network, een open initiatief waar bedrijven zelf een antenne aanschaffen en plaatsen om zo tot een gezamenlijk netwerk te komen. Het idee komt uit Amsterdam, maar in België is het Antwerpse Intellinet het aanspreekpunt. Onder meer start-ups of andere eindgebruikers kunnen zo relatief goedkoop een netwerk gebruiken.

Data News stak zijn licht ook op bij de andere usual suspects. Base Company laat ons weten dat het de evolutie en ontwikkelingen volgt, maar kan niets kwijt over huidige plannen of ambities.

Telenet, dat momenteel Base Company overneemt, zegt ook dat het de opportuniteiten bekijkt om onder meer via partners een bijdrage te leveren voor het IoT-landschap.

MOBISTAR

Bij Mobistar klinkt het vergelijkbaar : het bedrijf bestudeert altijd nieuwe technologieën. Maar nuanceert dat de huidige technologie voor 80 procent de noden van klanten dekt, waardoor het bedrijf geen haast heeft met een eigen LoRa (of ander) netwerk.

Daar moeten we twee kanttekeningen maken. Zo zet Mobistar al jaren in op m2m. Het bedrijf is met 800.000 simkaarten de grootste m2m-speler via het klassieke gsm-netwerk (2G/3G/4G…). Daarbij levert het netwerkdiensten voor toestellen (denk maar aan wagens, maar even goed frisdrankautomaten met betaalterminals). In dat opzicht is Mobistar dus al lang bezig met Internet of Things, maar bedankt het voorlopig voor netwerken als LoRa of Sigfox. Al zijn de plannen van Engie en Proximus op middellange termijn een zeer hete adem in de nek van Mobistar, als die twee effectief een goedkoper aanbod hebben dan Mobistars huidige m2m-activiteiten.

Toch betekent dit niet het einde van de ‘oude’ generatie. Dat zegt niet Mobistar maar wel Proximus. “De technologie is complementair aan m2m. Er zullen nog steeds toestellen bestaan die simkaarten gebruiken, of zelfs vaste lijnen voor hun communicatie”, nuanceert Bart Van Den Meersche, verantwoordelijk voor de b2b-markt bij Proximus.

Daarnaast hebben we zeer sterke vermoedens dat Mobistar een LoRa-netwerk plant in de toekomst. In september maakte moederbedrijf Orange immers bekend dat het in Grenoble experimenteert met de technologie. Op dat moment werd Data News door een externe medewerker van het bedrijf formeel geïnformeerd dat een Belgische uitrol tussen de tweede helft van 2017 en begin 2018 op de planning stond. Informatie die enkele dagen later werd ingetrokken omdat ze fout zou zijn, maar zonder duidelijke verklaring waarom het bedrijf eerst een zeer specifieke lanceerperiode meegaf. Mobistar is dus nog even van plan om zijn huidig m2m-netwerk te gebruiken, om al dan niet binnen twee jaar mee te stappen in de nieuwe generatie IoT-netwerken.

“Er zullen nog steeds toestellen bestaan die simkaarten gebruiken, of zelfs vaste lijnen voor hun communicatie”

“De Lora-technologie is complementair met M2M. Beiden kunnen naast elkaar bestaan”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content