Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

2009 zal de annalen ingaan als het jaar waarin we de ergste naoorlogse recessie beleefden. Maar als we de eindbalans maken van de 1.000 grootste Belgische ict-bedrijven, dan wisten die zich al bij al nog goed staande te houden.

31,9 miljard euro. Dat is de omzet die de 1000 grootste ict-bedrijven uit België samen genereerden in 2009. In het boekjaar 2008 was dat nog 32,2 miljard. Een gezamenlijke omzetdaling dus van enkele honderden miljoen euro. Eigenlijk kun je dus gerust stellen dat de slotsom wat de omzet betreft toch positiever uitvalt dan aanvankelijk gedacht werd. De grootste omzetverliezen werden – niet geheel onverwachts – genoteerd in de hoogste regionen van onze top. Alcatel-Lucent Bell bijvoorbeeld zag maar liefst een kwart miljard euro omzet verdwijnen in 2009, maar ook distributeur Avnet Europe (min 209 miljoen), HP Belgium (min 156 miljoen) en telecomleverancier Nokia Siemens Networks (min 104 miljoen) kregen forse klappen.

De een zijn dood…

Maar waar sommige grote bedrijven grote klappen moesten incasseren, werd dat kennelijk voor een groot deel gecompenseerd door andere it-bedrijven. Of hoe verklaar je anders dat ondanks de forse verliezen van de eerder aangehaalde bedrijven er op het einde van de rit toch ‘maar’ 300 miljoen euro omzet minder gegenereerd werd door de 1000 grootste Belgische ict-bedrijven?

Het is geen geheim dat in het merendeel van de bedrijven flink gesnoeid werd in de kosten. Er werd in meer of mindere mate geherstructureerd en het personeelsbestand werd in veel gevallen gereduceerd – al is dat niet altijd duidelijk in de feitelijke cijfers. In het opzicht van een iets lagere omzet is het wel opmerkelijk dat de toegevoegde waarde die diezelfde 1.000 bedrijven lieten optekenen in hun jaarrekeningen er in 2009 wel op vooruit ging. 12,2 miljard alles tesamen om precies te zijn: dat is 300 miljoen euro méér dan in 2008. Of hoe er meer centjes uit de spreekwoordelijke citroenen geperst werden.

ICT houdt stand

De cijfers in deze rankings worden ons aangeleverd door Biblo, dat ook de Trends Top 30.000 beheert. In totaal staan die ondernemingen samen voor een omzet van 572 miljard. Dat is 15 procent of afgerond 100 miljard minder dan vorig jaar. De winsten gaan er echter met een kwart op vooruit en stijgen van 37 naar 46 miljard. Daarmee lijkt de ict-sector geen uitzondering op alle andere industriële en commerciële ondernemingen uit de Trends Top 30.000. Voor 2011 geeft de Trends Top 30.000 een genuanceerd optimistische boodschap mee, waarbij gemikt wordt op een groei van de economie in de eurozone met 1,5 procent. België zou het daarbij een tikkeltje beter kunnen doen dan andere landen. De jongste vier maanden zien we in ieder geval dat onze ict-biotoop voorzichtig opnieuw aantrekt. De meeste analisten gaan er van uit dat in 2011 zo’n 3 à 4 procent méér zal uitgegegeven worden aan ict-producten en -diensten. Banken en financiële instellingen zijn ondertussen opnieuw aan het investeren, net als heel wat bedrijven. Uit de Trends Top 30.000 blijkt bijvoorbeeld ook dat het overgrote deel van de bedrijven financieel gezond is. Een omzetverhoging kan misschien wel tot aanwervingen gaan leiden. Tenzij de overheid natuurlijk beslist om voor forse besparingen te gaan die mogelijk weer op de resultaten van de bedrijfswereld gaan wegen.

Kristof Van der Stadt

De 1000 grootsten genereerden in 2009 iets minder omzet, maar meer toegevoegde waarde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content