Bepaal zelf wie in de shortlist van de top drie cio’s van het jaar komt te staan. Stem op www.datanews.be/ictmanager

Wie volgt Freddy Van den Wyngaert van de Agfa-Gevaert groep op als cio van het jaar? Op basis van talrijke gesprekken, interviews en analyses met ict-professoren, leveranciers, voorzitters van gebruikersgroepen en adviseurs maakte Data News de top tien op van de belangrijkste cio’s van België. Zij gaven blijk van visie, strategisch inzicht, leiderschap en persoonlijkheid. Zij slagen er ook in om de zakelijke strategie van hun bedrijf te vertalen in een betere it-dienstverlening die een verregaande en sturende impact heeft op het bedrijfsbeleid. De cio van het jaar treedt voorts regelmatig op het voorplan in publieke meetings of gebruikersgroepen. Dit jaar hebben we zeven nieuwe gezichten in onze top 10.

Hun portret vindt u op de volgende pagina’s. Op 25 september maken we de top 3 bekend op basis van uw stem. De grand jury zal vervolgens de uiteindelijke winnaar aanwijzen die op donderdag 26 november wordt gelauwerd.

Daarnaast kiezen we dit jaar uiteraard ook de ‘ICT Manager of the Year’ in de privé- en de publieke sector. Deze titel is gebaseerd op een belangrijk of innovatief ict-project dat tot een goed einde werd gebracht. De kandidaten mogen hun dossier inleveren tot 2 oktober. Daarna verdedigen zij hun dossier voor de jury. Ook hier zal de grand jury de knoop doorhakken. De winnaars krijgen een vijfdaagse studiereis naar India aangeboden.

Peter Bal CIO Wabco

Peter Bal (45) moet één maand na zijn start als wereldwijde cio bij Wabco grote ogen hebben getrokken. Wabco, producent van veiligheids- en controlesystemen voor commerciële voertuigen, werd afgesplitst van de groep American Standard om autonoom naar de beurs te trekken. “We hebben de afsplitsing van de business op 6 maanden kunnen realiseren, die van de it op een jaar. Een enorme uitdaging, maar ook een kans om credibiliteit te oogsten.” Al kan hij daarvoor gerust ook zijn staat van dienst voorleggen. De industrieel ingenieur begon zijn carrière bij het toen pas opgerichte Imec. Hij stapte in 1988 over naar Alcatel en leidde er het team voor de Belgische en wereldwijde datanetwerken, nadien voor een deel van de it-applicaties. Negen jaar later kon hij bij Belgacom aan de slag. Hij groeide door tot directeur van de business application-afdeling. “We moesten Belgacom mee helpen voorbereiden op de open telecommarkt. Dat vereiste drastische wijzigingen in de it, zowel wat betreft de applicaties als in de manier van werken.” Na een korte passage bij Swift belandde Bal in 2006 uiteindelijk bij Wabco. Ondanks de impact van de crisis werkt hij er momenteel aan een groot transformatieproject voor de innovatie van de it-afdeling en -diensten, zoals bij Belgacom destijds. “Dat is toch de grote passie van een cio en je krijgt een hoop waardering van de business voor terug.” Maar ook in zijn vrije tijd heeft Bal, vader van 3 kinderen, grote ambities: “Ooit waag ik me aan een halve Iron Man. Ach, misschien zelfs een hele!”

Els Blaton CIO Axa Belgium

Als groentje op de arbeidsmarkt gaf ze les: wiskunde en informatica. Intussen staat Els Blaton aan het hoofd van meer dan 600 informatici bij bankverzekeraar AXA België. Hoeft het nog gezegd dat er maar weinig vrouwen zijn in ons land die een gelijkaardig curriculum kunnen voorleggen in bedrijven van deze omvang?

“Ik heb altijd alle mogelijkheden gegrepen die zich voordeden”, legt Blaton uit. De licentiate natuurkunde werkte een jaar als businessanalist bij CGI in Parijs, waar ze voor het eerst met verzekeringen in contact kwam, en waar de fundamenten voor haar latere carrière gelegd werden. Dat ze tussendoor ook informaticacursussen volgde aan de VUB, is daar zeker niet vreemd aan. Na haar doortocht in de Franse hoofdstad werd Blaton achtereenvolgens projectleider, en dienst- en afdelingsverantwoordelijke bij Paribas Bank België. Het was de beginperiode van het elektronisch bankieren, en de uitdagingen dienden zich op een presenteerblaadje aan. Sinds begin 2001 werkt Blaton voor Axa. Ze werd er verantwoordelijk voor het klantenbeheer, en voerde meteen enkele grondige veranderingen door. “Om me goed te voelen in mijn job, moet ik ook initiatief kunnen nemen”, zegt ze zelf.

Op het moment dat Blaton CIO wordt van Axa Belgium (in juli 2007), draagt ze al bijna vijf jaar de verantwoordelijkheid over de informatisering van de bank. Na de acquisitie van sectorgenoot Winterthur in 2006 werd de fusie van de it-systemen haar absolute prioriteit.

Na een rist organisatorische wijzigingen en het invoeren van een procesgeoriënteerde werking, zal het accent vanaf 2010 komen te liggen op een fundamentele transformatie van de IT-omgeving.

Erik Cuypers CIO Thomas Cook

Sinds februari vorig jaar is de 48-jarige Erik Cuypers de chief information officer van de Belgische vestiging van reisorganisator Thomas Cook. “Met een vleugje internationale projecten erbij, want die mix maakt het heel erg interessant”, zegt Erik die ‘people’ naar voor schuift als we hem vragen wat hij als waarde hoog in het vaandel draagt: “Alleen kun je niets realiseren. Ik beschouw deze nominatie dan ook in de eerste plaats als een compliment aan mijn team en organisatie.”

Met een knipoog naar het boek van Peter Hinssen zegt Cuypers dat hij bij Thomas Cook het afgelopen jaar voor meer fusie tussen it en business gezorgd heeft. “De it is er geëvolueerd van butler naar enabler“, klinkt het. Bij Thomas Cook staan er heel wat grote dossiers op stapel, maar bovenal gaat de organisatie door heel wat vernieuwingen in de processen en modellen. “We moeten er geen doekjes om winden. Online boekingen via internet hebben de markt op zijn kop gezet, waardoor de it voor heel wat uitdagingen staat om de nieuwe modellen en processen op te vangen”, zegt Erik Cuypers. De budgetten zouden in ieder geval geen rem mogen zijn voor de grootse plannen. Voor het volgend fiscaal jaar neemt het it-investeringsbudget zelfs nog met 60 procent toe. “Zoals overal staan de operationele kosten onder druk, maar het is duidelijk dat wij blijven investeren in it”, zegt Erik nog. Bij Thomas Cook heeft hij een intern it-team van zo’n 100 man, of ongeveer 10% van het totale personeelsbestand. Thomas Cook omvat in België naast het eigen merk ook Pegase en Neckermann. “De mooiste uitdaging? Dat is voor mij mensen te laten groeien door kansen voor hen te scheppen.”

Christiaan De Backer CIO TomTom

Christiaan De Backer kan ruim een kwarteeuw ervaring in de telecomsector en in het it-management op zijn naam schrijven. In 1984 startte de burgerlijk ingenieur elektrotechniek zijn carrière bij Alcatel Bell. Binnen dat bedrijf zou hij als it’er heel wat watertjes doorzwemmen, tot hij in 1996 opgepikt werd door Belgacom. Een lijstje maken van alles wat hij daar gerealiseerd heeft, zou ons in dit bestek veel te ver leiden. Laten we het er op houden dat de telecomoperator nooit zo ver zou gestaan hebben in callcenter en salesforce automation zonder De Backer. Terwijl de operationele kosten voor de hele it-infrastructuur vandaag allicht een pak hoger gelegen zouden hebben. Uiteindelijk schopte hij het in 2002 tot vice president Information Technology.

Sinds een viertal jaar loopt de Oost-Vlaming uit Sint-Lievens-Houtem in de kijker als cio van Tele Atlas (intussen TomTom). Volgens Alain De Taeye van Tele Atlas heeft De Backer ‘it weer op de kaart gezet’ in zijn bedrijf. Iets wat niet onopgemerkt bleef boven de Moerdijk, want vandaag is Christiaan één van de weinige overgebleven Belgische directieleden bij de Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen. “Tijdens mijn eerste gesprek met Alain De Taeye liet hij verstaan dat hij zijn cio liefst zo weinig mogelijk zag, omdat dat zou betekenen dat er geen problemen zijn met de it”, reageert De Backer. “Anderhalf jaar later zat ik al mee rond de tafel om de serviceplatformen van de eindproducten te bepalen. Mét succes, want door de samenwerking tussen business en it hebben we een globaal platform kunnen bouwen waarop we de ene na de andere innovatie tot leven laten komen.”

Jan Dobbenie CIO Nuon Belgie

Jan Dobbenie is nog maar 44 maar draait toch al heel wat jaren mee aan de ict-top. De licentiaat toegepaste economie leerde gedurende 11 jaar de stiel in verschillende it-functies bij Procter & Gamble. “Een geweldige leerschool was dat”, vindt Dobbenie. “Niet alleen technisch, maar ook qua people management, organisatorisch, internationaal, … Dat heeft me nadien echt geholpen bij Interbrew/Inbev.” Dobbenie werd in 2001 aangezocht om Europese cio te worden bij de biergigant, waar hij onder meer een belangrijke SAP-implementatie opstartte. “Ik ben er nog steeds fier op, ook omdat dat project de saneringen tot dusver heeft overleefd.” Na de fusie met Ambev, mocht hij zich vice-president Global Business Systems noemen.

Eind 2005 vestigde hij zich als zelfstandige en deed zo kleinere opdrachten voor onder meer Atos Origin en Alcopa. Sinds begin 2008 is hij de cio van Nuon België, met een team van zo’n 50 mensen. Onder het motto “ik leid geen it-projecten, ik leid enkel businessprojecten” loodst hij Nuon de wereld van de service-oriented architecture (soa) binnen. “Soa is geen losstaand project, het is een filosofie die je consequent moet hanteren. Ik heb nu stilaan het gevoel dat het begint te werken.” Dobbenie klinkt tevreden over zijn huidige rol. “Mijn ambities liggen in jobs zoals deze, waarin ik iets kan bijdragen, vooruitgang kan boeken en daarvoor gewaardeerd wordt. Voor politiek ben ik te oud geworden.” In zijn vrije tijd is Dobbenie – die gehuwd is en vader van 2 kinderen – een gepassioneerd sportzeiler (op catamaran).

Alain Grijseels CIO RIZIV

De cio van het RIZIV heeft een diploma burgerlijk ingenieur elektronica op zak en werd in 2006 losgeweekt uit de privésector. Vandaag bestuurt hij een hele reeks projecten voor de digitalisering en automatisering van dossiers en hun beheer, de modernisering van de infrastructuur (consolidatie, virtualisatie, geleidelijke mainframe-exit …), de invoering van een disaster recovery-structuur “voor een snelle en efficiënte herstart van de kritieke activiteiten van het RIZIV op een paar minuten”, en de creatie van beveiligde toegangsmechanismen van op afstand (DMZ, beveiligde portals, …). Die laatste zijn zowel bedoeld voor medewerkers van het RIZIV als voor zorgverstrekkers. Er lopen ook projecten over de toegang tot het kadaster van de gezondheidsberoepen, en specifiek voor de leden van de commissies van het RIZIV, de toegang tot hun dossiers, agenda’s enz. via eID of tokens. Dit jaar nog zouden de eerste twee commissies volledig tot het internettijdperk moeten toetreden. In 2010 zal de verkiezing van hun respectieve leden ook via het internet verlopen.

Budgettaire beperkingen ten gevolge van de crisis nopen het RIZIV ertoe “het spoor van de generische, herbruikbare applicaties verder te verkennen, waarmee we specifieke ontwikkelingen en langdurige implementaties vermijden.” In 2010 zouden ook de eerste financiële en operationele gevolgen van de standaardisering op het Microsoft-platform, van de virtualisering en van de afschaffing van het mainframe zichtbaar moeten worden.

Buiten zijn it-cocon houdt Alain Grijseels zich graag bezig met fondsenwerving voor de minderbedeelden in zijn streek (Geraardsbergen). Dit jaar heeft hij twee nieuwe passies ontdekt: opa zijn en golf spelen. En ze doen allebei deugd!

Daniel Lebeau Vice President Management and Information Systems GSK Biologicals

Daniel Lebeau haalt zijn diploma burgerlijk ingenieur op zijn 22ste. Hij werkt eerst rond nucleair onderzoek bij Euratom, maar wordt in 1991 directeur informatica (en later ook logistiek en onderhoud) bij Kraft Foods. Ondertussen haalt hij ook een diploma management aan de UCL. In 2000 haalt GSK Biologicals hem binnen als vice president Management and Information Systems. Hij zal er op grote schaal SAP invoeren dankzij zijn uitgebreide ervaring met zowel onderzoek als productiesectoren. Zijn motto? Hardware is niet langer het belangrijkste element, de bedrijfsprocessen en de kwaliteit van de gegevens primeren. Hij is een voorstander van vereenvoudiging tot het uiterste, een vergevorderde integratie en de optimalisering van assets. Hij zegt zeer gevoelig te zijn voor terugkerende kosten op lange termijn (door zijn ervaring met industriële informatica), en verkiest “een kort project met vertraging boven een project op lange termijn”.

“Bijna 60% van mijn medewerkers [110 mensen – nvdr] heeft gemiddeld vijf jaar ervaring met SAP.” Met een honderdtal projecten per jaar (SAP wordt constant geüpgraded), is Daniel Lebeau altijd op zoek naar het evenwicht tussen kwaliteit en snelheid. “Informatica heeft twee kanten, net zoals de maan: het beheer van de processen en de data van de onderneming.”

De vader van drie kinderen, woonachtig in Louvain-la-Neuve, zegt een grote voorliefde te hebben voor Aziatische cultuur. Hij is ook een verwoed reiziger. Daniel Lebeau prijkt overigens ook in de ‘Top 50 Global CIOs’ van Information Week.

Patrick Lewahert Directeur-bestuurder Landbouwkrediet

Patrick Lewahert, burgerlijk inge-nieur van opleiding met een diploma economie, begon zijn loopbaan in 1976 als systeemingenieur bij Burroughs. In 1980 ging aan de slag bij de spaarbank Bacob. Na de fusie met de bank Paribas werd hij in 1990 benoemd tot directeur informatica van het nieuwe Artesia. Weer tien jaar later, in 2000, werd hij directeur infra-structuur bij Dexia. Later nam hij voor het filiaal Eural deel aan het eerste outsourcingproject in de banksector in België. In 2003 vroeg de voorzitter van het Landbouwkrediet hem om lid te worden van het directiecomité. Zijn tweede mandaat van 6 jaar werd trouwens in april verlengd.

Destijds leverde Bacob it-diensten aan het Landbouwkrediet, dat zijn it-opties moest herzien nadat het voor Callataÿ & Wouters had gekozen (dat Lewahert bij Eural en Cortal had geïnstalleerd). Vandaag is Lewahert niet alleen verantwoordelijk voor informatica (900 mensen), maar ook voor HR, de organisatie en de backoffice. “Een soort chief operating officer”, zo vat hij het zelf samen. Na de migratie naar C&W vormde Lewahert de bank om tot een dienstenorganisatie (ITIL, sla’s, it-governance). Hij superviseert ook nieuwe projecten zoals het organisatorisch model (op basis van home working en flexible office), ip-telefonie (ingevoerd op nauwelijks twee maanden tijd!), de installatie van thin clients, risicobeheer, enz.

Patrick Lewahert maakt werk van vertrouwensrelaties, zowel in de privésfeer (vrienden en familie) als professioneel. De vroege vogel (voor zessen ‘s ochtends op kantoor!) slaagt er ook in tijd te maken voor zijn verschillende hobby’s (reizen, sport, literatuur en strips, theater, …).

Bart Sijnave CIO UZ Gent

Bart Sijnave (36) is nog een ‘jonkie’, maar zijn staat van dienst is op zijn minst indrukwekkend. Na een doctoraat in de computerwetenschappen aan de Universiteit van Gent, kwam Sijnave in 1999 terecht bij Lernout & Hauspie, in die periode nog een logische stap voor een computerwetenschapper uit Ieper.

Nauwelijks anderhalf jaar later ging het van kwaad naar erger met het spraaktechnologiebedrijf, het telefoontje van de Gentse Universiteit kwam net op tijd. Tijdens de uitrol van een nieuw erp-platform, leerde Sijnave Jan Deprest kennen, de huidige topman van Fedict, die hem vroeg om zijn schouders te zetten onder een erp-project voor de federale overheid. Als programmamanager bij Fedict had Sijnave een serieuze vinger in de pap te brokken bij de lancering van de elektronische identiteitskaart (eID), niet veel later was hij het die de lont uit het kruitvat mocht halen op het Ministerie van Justitie. “Ik wilde meteen de stekker uit het Phenix-project trekken, maar minister Onkelinkx dacht daar op dat moment nog anders over”, klinkt het.

In 2005 keerde Sijnave terug naar zijn Alma Mater, als cio van het UZ Gent. De laatste jaren heeft hij zich vooral bezig gehouden met de introductie van een elektronisch patiëntendossier, “zowat het belangrijkste dossier uit mijn carrière”, aldus Bart. “Het is jammer dat België nog niet klaar is voor een veralgemeend elektronisch patientendossier. Dat is voor een groot deel toe te schrijven aan de verzuiling in de sector. Als men in Leuven iets weet over een patiënt, dan gaat men dat toch niet communiceren aan een ziekenhuis uit Antwerpen zeker?” In zijn vrije tijd is Bart naast vader van twee jonge kinderen (2 en 5 jaar oud) ook amateurfotograaf, maar liefst van al sleutelt hij aan zijn oldtimers, een VW Beetle en een vuurrode Mustang.

Steven Vandamme CIO Barry Callebaut

Steven Vandamme proefde bij Barry Callebaut een eerste maal van de chocolade in 2000, als consultant van Accenture. Vanuit die klantrelatie kwam hij een drie jaar later bij de it-afdeling van de chocoladereus terecht. In 2004 stond Steven Vandamme mee aan de wieg van een erg ambitieus veranderingsproject dat de hele consumer-afdeling weer op de rails moest brengen. “De afdeling was dermate verlieslatend dat ze zwaar op de resultaten van de groep begon te wegen én op die van de beurs”, legt Vandamme uit. Een strategisch it-project met een forse investering van 20 miljoen euro – onder supervisie van de ceo en dus met een hoge visibiliteit binnen de groep – moest soelaas brengen. Volgens Vandamme ook een belangrijk vlaggenschip-project was de acquisitie van de Nestlé-fabriek in Dijon in 2007. “Op amper drie à vier maand tijd hebben we de hele fabriek in onze corporate SAP-omgeving kunnen zetten!” Sinds Steven Vandamme cio is (2007) heeft hij al heel wat overnames moeten managen. Zo werden vorig jaar nog de it-systemen van zes fabrieken in Mexico, Canada en de Verenigde Staten geïntegreerd. “De laatste jaren zijn we geëvolueerd naar een echte globale speler. Wereldwijd hebben we alle data geharmoniseerd en zijn we naar een wereldwijd platform op basis van shared SAP overgeschakeld”, zegt Steven Vandamme. Het komende jaar staat het verder centraliseren en optimaliseren van de infrastructuur hoog op de agenda. “In totaal gaat bijna 50% van ons jaarlijks budget naar de infrastructuur terwijl de zichtbare voordelen daarvan 0% bedraagt voor de business”, zegt de cio die in totaal over een jaarlijks budget van 50 miljoen Zwitserse frank beschikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content