Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Wie volgt Veerle Lozie van Melexis op als cio van het jaar ? Na overleg met heel wat kenners en voorzitters van ict-verenigingen heeft de Data News redactie een lijst opgesteld van 10 belangrijke en invloedrijke cio’s die ook regelmatig op het publieke voorplan treden.

De elementen die meespelen in de keuze van de cio zijn visie, strategisch inzicht, leiderschapskwaliteiten en persoonlijkheid. Hij of zij moet er in slagen om it te aligneren met de bedrijfsstrategie, soms ook it als nieuwe business driver te positioneren en – wie weet – zelfs de digitale transformatie te bespoedigen. De cio moet ook Belg zijn of in België resideren.

De uitreiking van de cio van het jaar vindt plaats op 19 november in de Event Lounge in Brussel. Maar eerst mag u als lezer zelf de keuze maken voor de top-3. U vindt de tien portretten op de volgende pagina’s. Uw favoriete cio kan u online aanstippen. De drie cio’s met de meeste stemmen komen in de shortlist terecht. De jury vergadert op 29 september en zal uiteindelijk de ongetwijfeld moeilijke beslissing moeten nemen wie de prestigieuze titel krijgt van ‘CIO of the Year 2015’.

In deze 23ste editie worden net zoals vorig jaar ook twee ict projecten bekroond ; één bij kleinere bedrijven en één bij corporate ondernemingen. De geselecteerde projecten worden voor een jury van professoren gepresenteerd. De deadline voor deze projecten is 25 september. Ook dan zal de Grand Jury de knoop doorhakken. Voorzitter van de jury is net als vorig jaar professor Guido Dedene (KU Leuven).

PETER BAL (CIO WABCO)

Bal begint zijn carrière bij Imec. In de jaren nadien werkte hij onder meer voor Alcatel, Belgacom en Swift om in 2009 bij Wabco aan de slag te gaan. Sinds de oprichting van het shared services center van de groep is hij er ook vp administrative process optimizaton. “Ik ben cio, daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het shared services center waar we onze processen verbeteren en recent heb ik ook een coördinatiemandaat gekregen voor de digitalisering binnen Wabco.” Zo stuurt Bal momenteel een it-afdeling van 200 mensen aan en nog eens 110 in het shared services center. “Eind dit jaar zullen er daar nog een kleine honderd bijkomen”, klinkt het. Als hij even niet onderweg is naar een van de vele vestigingen van Wabco dan probeert de 51-jarige cio tijd vrij te maken om te lopen of springt hij op de fiets.

BIRGITTA BRYS (CIO WORDLINE)

Worldline Benelux (het voormalige Banksys) is een globale speler in de verwerking van elektronische betalingen en transacties. Als general manager customer services en it gaat Birgitta Brys prat op meer dan 10 jaar ervaring in leidinggevende functies. Ze startte haar carrière als application test engineer. In haar loopbaan ligt het accent op de combinatie ‘it & customer services’. Op systeem- en procesniveau streeft ze naar ‘operational excellence’, bij customer experience naar procesefficiëntie in functie van de klant. Continue bruggen slaan, toepassen van best practices, klantenrelaties uitbouwen en verankeren: dat zijn de belangrijkste doelstellingen van haar beleid. Zij runt de it-afdeling op basis van een sterke relatiewerking tussen de stakeholders. Zowel op ‘gevoel’ als ‘rationeel’ wil ze haar teamleden motiveren, laten groeien en zo de totale performantie opkrikken.

ERIK CUYPERS (CIO JBC)

Sinds anderhalf jaar is Erik Cuypers cio bij kledingketen JBC. Op die tijd heeft Cuypers een grootschalig digitaal transformatietraject opgestart. De zogeheten ‘omnichannel’-aanpak – waarbij JBC de online en offline retailkanalen integreert – blijkt uit een audit van Jo Caudron state-of-the-art. “1 klant, 1 order, 1 promotie, 1 voorraad : het klinkt simpel maar weinig winkelketens werken op de manier zoals wij dat nu doen”, vat de cio het samen die hiermee logistiek, (digitale) marketing en e-commerce combineert.

Daarmee is Erik niet aan zijn proefstuk toe, want tot mei 2011 was Cuypers ook al cio van Thomas Cook waar hij eveneens fors inzette op digitalisering. Daarvoor was hij onder meer hoofd communicatie bij ING, cio bij Vanbreda, managing director van Cronos en ceo van Standaard Uitgeverij. Na zijn positie bij Thomas Cook nam hij een sabattical en was hij even actief als interim program manager bij de VUB. Erik Cuypers is ook een fervent netwerker en actief in de cio-vereniging MIT-Club. Daar volgde hij vorig jaar Luc Verhelst op als voorzitter.

HERMAN DE PRINS (CIO UCB)

Herman De Prins (53) kreeg al in 1990 de kans om een mainframeconversie op poten te zetten, een project dat hij in 9 maanden rond maakte. Na enkele jaren in de farma en de petrochemie ging hij in 1995 aan de slag bij Guidant, waar hij het zou schoppen tot internationaal it-directeur. Sinds 2009 werkt de topmanager als cio van UCB. Daar moet hij zorgen voor een moderne en efficiënte infrastructuur ; een operatie die ondertussen bijna is afgerond. Voorts is customer experience belangrijk, net als collaboration. Een derde poot draait rond innovatie, denk aan de samenwerking met IBM rond Watson. De Prins is verantwoordelijk voor een it-afdeling van 240 personen en 350 à 400 externen. Belangrijk voor hem is dat iedereen zijn expertise moet hebben. Louter algemene informatica-kennis volstaat niet voor de man, die in zijn vrije tijd graag fietst en gaat skiën.

FRÉDÉRIC HEMMER (CIO CERN)

De Belg Frédéric Hemmer staat sinds januari 2009 aan het hoofd van de it-afdeling van het Zwitserse onderzoekinstituut Cern. Hoeft het gezegd dat zijn team van bijna 300 mensen innovatie hoog in het vaandel voert ? Hemmer studeerde Elektrotechniek en Computerwetenschappen aan de ULB in Brussel. Onmiddellijk na zijn studies, in 1984, gaat hij al aan de slag bij CERN als systems engineer. Doorheen de jaren groeit zijn verantwoordelijkheid bij het gerenommeerde instituut stelselmatig, en in 2009 schopt hij het tot hoofd it. “Wat ons echt onderscheidt van andere bedrijven is de enorme hoeveelheid data die we moeten verwerken”, aldus Hemmer. “Intussen gaat het om meer dan 100 PB. Overigens zullen ook andere wetenschappen te maken krijgen met dergelijke datavolumes, denk maar aan genetische sequensen en genoomanalyse.”

PHILIPPE KOLH (CIO CHU LUIK)

Sinds 1996 is hij hart- en vaatchirurg. Sinds 2001 heeft hij een doctoraat in de biomedische wetenschappen. Sinds 2009 doceert hij ook aan de ULg en is hij voorzitter van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde (KBGH). Maar even zo belangrijk : sinds 2009 is hij ook cio en directeur van de medisch-economische informatiedienst aan het CHU-ziekenhuis in Luik. Philippe Kolh staat ook aan de basis (in 2003) van het ‘Dossier Médical Informatisé’ (DMI). Dit DMI-project zal het CHU toelaten om een papierloos patiëntendossier bij te houden. Daarmee zit het CHU meteen in de kopgroep van België en zelfs in Europa. Philippe gaat telkens op zoek gaat naar ‘quick wins’ en een maximale betrokkenheid van het personeel via intensieve communicatie. Hij houdt van een avondje cinema, lezen, wandelen en muziek.

DANIEL LEBEAU (GROUP CIO GSK)

De burgerlijk ingenieur van opleiding begon zijn carrière met nucleair onderzoek bij Euratom om in 1991 directeur informatica bij Kraft Foods te worden. Hij haalde intussen een managementsdiploma aan de UCL en tegen 2000 begon hij als vice president management and information systems bij GSK Biologicals waar hij SAP op grote schaal invoerde. Hij liet aan Data News ooit verstaan de voorkeur te geven aan korte projecten met vertraging boven een langlopend project.

De Aziëliefhebber, fervente reiziger en vader van drie had toen zo’n 110 mensen onder zich en werd zo in 2010 CIO of the Year. Lebeau klom in 2012 echter verder op tot Group CIO van het volledige GlaxoSmithKline en kreeg er pas nog extra verantwoordelijkheid bij. Reden genoeg om hem in deze nieuwe, veel grotere, rol opnieuw te nomineren.

FILIP MICHIELS (CIO TUI)

Filip Michiels (44) begint na zijn studies te werken voor de cosmeticagroep Estée Lauder. Binnen de software-afdeling doorloopt hij er heel wat functies. In 2007 besluit Michiels de overstap te maken naar de Belgische hr-groep HDP & AristA. Daar krijgt hij de kans om een it-organisatie uit te bouwen die alle entiteiten van de groep ondersteunt. In een concurrentiële markt geeft hij vorm aan een klantgericht it-beleid, en staat hij mee aan de wieg van een meerjarenplan dat de fusie met sectorgenoot Partena vergemakkelijkt. Na een korte passage bij Lanxess maakt Filip kennis met de reissector. Als directeur it bij ‘booking engine’-bouwer Gateway realiseert hij een aantal belangrijke projecten, en sinds 2013 is hij cio bij TUI. “Ik ben verantwoordelijk voor de activiteiten in België, Nederland en Frankrijk”, klinkt het. “Momenteel zijn we vooral voor België en Nederland de it-omgeving in elkaar aan het schuiven.”

KOEN VERMEULEN (CIO ORANGE FRANCE)

Koen Vermeulen (45) leidt sinds vorige zomer de it-activiteiten van Orange (France Telecom). In april 2012 begon de handelsingenieur informatica al te werken voor dat bedrijf, maar dan als verantwoordelijke voor de it-transformatie. Vermeulen begon zijn loopbaan in 1993 bij CSC, waar hij o.a. meewerkte aan het billing-systeem en het datawarehouse voor Belgacom. In de herfst van ’98 werd hij aangetrokken door die operator, om er de it-afdeling voor de corporate divisie uit te bouwen. Uiteindelijk blijft Vermeulen 14 jaar bij Belgacom, de laatste 2 jaar als it directeur business support systems. “Bij Orange gelooft men in het strategisch belang van it”, vertelt hij. “De winst uit de it-transformatie wordt grotendeels opnieuw geïnvesteerd in it-projecten en de rentabiliteit van de it-projecten werd drastisch verhoogd (25 %).”

ERWIN VERSTRAELEN (CIO AVEVE)

Erwin Verstraelen was in september 2011 de eerste cio van Aveve nadat de groep een strategische studie bij IBM, Verstraelens werkgever op dat moment, liet doorvoeren. Hij nam zelf de uitdaging aan voor een bedrijfstransformatie. “Op vier jaar tijd hebben we een volledig ander it-departement, minder operationeel uitvoerend maar mee strategisch ondersteunend.” Verstraelen heeft momenteel zo’n 70 mensen onder zich. “Intussen bouwen we ook ervaring op rond business intelligence en streven we naar operationele efficiëntie.” Zo zijn intussen de datacenters extern geplaatst en lopen er verschillende deeltrajecten. “Bijvoorbeeld de segmentatie van onze klanten (zo’n 850.000 klantenkaarten).” Buiten de projecten bij Aveve is Verstraelen ook ondervoorzitter van het CIO Forum, zetelt hij in enkele raden van bestuur en houdt hij van lopen en zeilen.

BEPAAL ZELF WIE TOT DE TOP-3 BEHOORT VAN DE BELANGRIJKSTE BELGISCHE CIO’S VAN HET JAAR. STEM OP HTTP://DATANEWS.BE/CIO

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content