Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Met de haven van Antwerpen als referentie in z’n achterzak hoopt Avriel Rabenou van Max-Fi zijn alternatief voor wimax, 3G en mesh-netwerken aan de man te brengen.

KMC Group, dat zijn Belgische filiaal pal in de Antwerpse Diamantwijk heeft liggen, zocht intensief naar nicheproducten die het exclusief zou kunnen verdelen. Dat lukte aardig met security-oplos-singen (camerabewaking, intelligente video, …), met de noden van de vele lokale diamanthandelaars in het achterhoofd. Enkele jaren geleden kwam daar de exclusieve distributie van de technologie van het Israëlische Inspiair bovenop. Het gaat om wifi-transmitters die werken met een uniek algoritme, VTM of ‘virtual transmission management’, dat de kwaliteit van het signaal gevoelig verbetert. Daardoor is ‘langeafstands-wifi’, lees: over enkele kilometers, mogelijk. Wat Inspiair niet lukte, met name een noemenswaardige referentie binnenhalen, deed Avriel Rabenou van KMC Group wel: hij sloeg eind 2006 de haven van Antwerpen aan de haak om er draadloos internet op het wateroppervlak aan te bieden. Dat project gaf aanleiding tot een romance tussen Inspiair en KMC Group, waaruit eind 2009 de Belgische start-up Max-Fi zal ontspruiten (zie nieuwsartikel pagina 5).

Op het water

Even recapituleren: de haven van Antwerpen, zei u? “De haven was al een tijd op zoek naar draadloos internet voor de wateroppervlakte”, vertelt zaakvoerder Avriel Rabenou. “Ze hebben daar een mooie glasvezelring liggen, maar op het water hadden ze een probleem. Ze wilden een betaalbare draadloze oplossing en het liefst van al een eigen netwerk.” Aan een openbare aanbesteding namen alle grote spelers (Cisco, Lancom, Meru, …) deel, maar dat waren allemaal oplossingen met mesh-technologie of met directionele antennes. “De haven wilde echt ‘point-to-multipoint'”, weet Rabenou. “Uiteindelijk zijn wij uit die testen gekomen als enige speler die beantwoordde aan hun eisen. We zijn dan een partnership aangegaan met Fabricom GTI, de vaste installateur van de haven voor dergelijke infrastructuurwerken.”

“De criteria waren dat we enkel de radarmasten en de gebouwen van de haven zelf mochten gebruiken, omdat daar hun fibre backbone ligt. Ze wilden dus niet opnieuw kabelwerken uitvoeren. Uiteindelijk hebben we nu 13 punten gebruikt, tussen de 15 en 50 meter hoog, voor een gebied van 64 vierkante kilometer. Tussen 2 masten ligt soms tot 4 kilometer. We hebben ongeveer 25 transmitters gebruikt en ongeveer 60 antennes.” Het netwerk is gebouwd voor 400 à 500 gebruikers. De haven van Antwerpen gebruikt het al een half jaar intern, maar denkt eraan om de basisdiensten ook beschikbaar te maken voor de binnenscheepvaart. “Boten kunnen dan bijvoorbeeld administratieve handelingen uitvoeren die ze normaal pas kunnen doen als ze aangemeerd zijn. Bij de haven zijn ze nu aan het uitdenken welke diensten ze op het portaal gaan aanbieden.”

Langeafstands-wifi

Wat maakt de Max-Fi-technologie dan een betere keuze dan 3G of wimax? “De formule is anders”, zegt Rabenou. “Je hebt bij 3G en wimax licenties nodig en dat is duur. Bij wimax is de technologie nog niet bewezen: nog niet alle toestellen ondersteunen wimax en de standaard is nog niet 100 procent. Bij 3G en wimax koop je ook bandbreedte op iemand anders’ netwerk. Voor sommige dingen heb je toch je eigen netwerk nodig, waarop je zelf profielen kan maken, zelf prioriteit kan verlenen aan bepaalde datastromen, … En dan is er het roamingprobleem: als je de grens overgaat, gaat je prijs exponentieel omhoog en de overschakeling tussen netwerken is vaak niet soepel. Dat is het voordeel van standaard wifi: het is zo simpel. Je vindt het netwerk en de ID en het werkt.”

‘Langeafstands-wifi’, er is vaak tevergeefs naar gezocht, weet Rabenou. “Concurrerende oplos-singen werken bijvoorbeeld met ‘smart antennas’ die de power van het signaal opdrijven, maar dat is verboden in Europa en in Amerika mag het maar tot een bepaald niveau. Anderzijds is ook veel energie gestoken in mesh-oplossingen en ‘self-healing networks’. Het signaal wordt niet beter, maar het management van het netwerk wel. Allemaal mooi, maar nooit echt voldoende, want uiteindelijk wil je toch een oplossing die zo is als je wifi thuis. Die barrière hebben wij doorbroken.”

Olie

Plots wordt Rabenou heel wat voorzichtiger. “Het zijn helaas niet altijd de goede producten die winnen in deze wereld, maar die met het meeste uithoudingsvermogen en de meeste financiële middelen. En natuurlijk is er ook politiek. Ik kan in principe een wifi-netwerk bouwen in de stad Antwerpen en daarvoor 5 euro per maand vragen. Dan zullen op een bepaald moment de grote providers hun markt proberen te beschermen. Zij gaan dan misschien proberen te bekomen dat de overheid bepaalde limieten stelt aan wat je mag doen met wifi. Het is zoals in de oliewereld: als je een auto op waterstof kan maken, zal er zoveel druk zijn om dat te blokkeren omdat er zoveel belangen op het spel staan… Maar er zullen markten zijn waar dit altijd de beste oplossing is: ’emerging markets’ waar ze gewoon goedkope, simpele technologie nodig hebben. Ik denk nu dat daar het meeste potentieel ligt…

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content