Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Van elke vier smartphones die er in België over de toonbank gaan, zijn er drie die Windows Mobile draaien. Goed nieuws dus voor Microsoft, zeker omdat uit de cijfers van onderzoeksbureau GfK ook blijkt dat de verkoop van smartphones exponentieel groeit in ons land: de markt ging met 42 procent vooruit in de eerste acht maand van dit jaar.

Met die 42 procent ligt België voorop in het Emea-peloton, waar de groei in elk land rond de 30 procent schommelt. Net geen 50.000 smartphones zijn er in de eerste acht maanden van dit jaar verkocht in ons land. Vooral de voorbije maanden is de verkoop sterk gestegen. In augustus alleen al gingen er welgeteld 6.207 exemplaren over de toonbank. Het merendeel van die toestellen (HTC, HP, Palm, Samsung) werkt met het besturingssysteem Windows Mobile van Microsoft, waarbij vooral de dominantie van HTC (het vroegere Qtek) in het oog springt. In de top-5 van best verkopende smartphones staan maar liefst vier HTC-toestellen – goed voor een marktaandeel van 56 procent in augustus. Ter vergelijking: BlackBerry klokt af op 8,9 procent. Wim Van Winghe van Microsoft ziet verschillende redenen waarom Blackberry ver achterop ligt in ons land. “Allereerst is het verkoopskanaal van Blackberry veel smaller dan dat van de Windows Mobile-toestellen. Die zijn zowel in de gespecialiseerde telecomboetieks als in de grote ketens te koop. Een tweede belangrijke reden is dat consumenten zich meteen thuis voelen in de vertrouwde look en feel van een Windows-omgeving. Maar voor bedrijven, is de belangrijkste reden misschien nog de sterke integratie met hun bestaande it-infrastructuur. Een Windows Mobile smartphone laat zich naadloos integreren in een Exchange-server, zonder dat daar extra hardware voor nodig is. Bovendien is zowat elke applicatie die op het. Net-platform ontwikkeld werd, makkelijk over te zetten naar een smartphone zonder dat daar overdreven inspanningen voor de ontwikkelaars voor nodig zijn.”

Markt is aan het verbreden

Lars Christensen van distributeur Dangaard Telecom wijst er daarbij op dat de markt van smartphones sterk aan het verbreden is: “Ook de gewone consument is meer en meer te vinden voor smartphones met een aanraakscherm, en verregaande multimediamogelijkheden. De compactere form factor van de nieuwste generatie smartphones maakt zo’n toestel veel beter hanteerbaar dan vroeger. ” Pieter Knook, senior vicepresident van de Mobile Communications afdeling bij Microsoft, sluit zich daar bij aan: “Pda’s – zowat de voorlopers van de huidige smartphones – waren uitsluitend gefocust op de businesswereld. Maar vooral sinds versie 6 van Windows Mobile richten we ons ook op de thuisgebruiker. Er bestaan nu al 140 verschillende toestellen met Windows Mobile, waarvan het merendeel een camera heeft en waarmee je kunt surfen. De integratie van Windows Live diensten moet je dan ook binnen deze strategie van verbreding zien. ”

Toch is een kleine nuance in de cijfers op zijn plaats. De cijfers van GfK hebben uitsluitend betrekking op smartphones die voldoen aan een hele strikte definitie waarbij ze bijvoorbeeld een organizer, een toetsenbord en een volwaardige e-mailclient aan boord moeten hebben. Dat wil in de praktijk zeggen dat een heleboel multimediatoestellen met Symbian (voornamelijk die van Nokia) niet meegeteld zijn in deze smartphone-categorie. Zo kaapt Nokia wél de eerste plaats weg in de cijfers van onderzoeksbureau Canalys dat geen opsplitsing maakt. Iets wat Pieter Knook ook niet onder stoelen of banken schuift: “Er zullen zeker meer gsm’s met Symbian verkocht worden dan Windows Mobile toestellen. Maar wij zijn er wel van overtuigd dat heel veel mensen die zo’n Nokia kopen zich niet bewust zijn van het feit dat dat toestel uitgerust is met het Symbian-besturingssysteem. Wie daarentegen een Windows Mobile toestel koopt, kiest daar heel bewust voor. ”

Niet allemaal aangepast voor Vlaanderen

Wie een nieuwe smartphone met een volwaardig toetsenbord wil aanschaffen, kijkt toch maar beter goed uit zijn doppen. Heel wat modellen worden immers geleverd met een qwerty-toetsenbord. Wie toch een exemplaar met een azerty-toetsenbord op het oog heeft, informeert beter ook op voorhand in welke taal of talen Windows Mobile geïnstalleerd staat. Bij sommige fabrikanten heb je voor een azerty-toetsenbord slechts de keuze tussen Engels en Frans: je smartphone zal dan met andere woorden geen Nederlands spreken! Lars Christensen van distributeur Dangaard Telecom, bevestigt dit: “Let wel, dit heeft niets met Windows Mobile 6 op zich te maken, maar wel met de keuzes die de fabrikanten maken. De Samsung i620 bijvoorbeeld wordt in ons land geleverd met een azerty-toetsenbord en Windows Mobile 6 Standard. Op het toestel zelf kun je makkelijk kiezen tussen Frans, Engels én Nederlands. Op toestellen met Windows Mobile 6 Professional kun je de taal van het besturingssysteem niét wijzigen: daar hang je dus vast aan de keuze van de fabrikant. ” Goed informeren is dus de boodschap.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content