Pc’s die op de werkvloer worden gebruikt, moeten tegen een stootje kunnen. Siemens introduceert nu in zijn Simatic-gamma van rugged of robuuste pc’s ook een Windows tablet-pc.

Eerder dit jaar testten we de Siemens Simatic Field PG, een robuuste laptop voor industrieel gebruik (zie DN13 van 11 april). Robuuste pc’s bestaan zowel in vaste als in draagbare vorm en je kunt ze meestal eenvoudig koppelen aan industriële toepassingen. Nieuw in het Simatic-gamma van Siemens is een Windows tablet-pc, de Simatic Mobile Panel PC 12″. Deze tablet-pc voldoet aan de Ingress Protection (IP) norm IP54. Een IP bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer in een schaal van nul tot zes de weerstand tegen het binnendringen van solide objecten weergeeft, terwijl het tweede cijfer van nul tot acht de weerstand tegen het binnensijpelen van vloeistoffen en stof uitdrukt. Een IP-waarde van 54 slaat op semi-robuuste toestellen. De Simatic Mobile Panel PC heeft een schokbestendige kast gemaakt van een magnesiumlegering en beschermd door rubberen dichtingen. Dat geldt ook voor de bedieningsknoppen naast het scherm (waaronder vier vrij te definiëren functieknoppen) en de aansluitingen aan de onderkant, zoals netwerk of usb. Hij is daardoor geschikt voor de meeste industriële toepassingen. Hij kan zelfs volgens Siemens tegen een val van op 0,9 m hoogte, al hebben we dat niet persoonlijke getest. Hij kan evenwel niet worden gebruikt in omgevingen met ontvlambare gassen.

Coating

Het 12-inch aanraakgevoelige scherm heeft een resolutie van 1.024 x 768 pixels en wordt extra beschermd door een afneembare en vervangbare plastic coating. Je klikt het paneel met een hand vast in het optionele, stevige docking station, waarin ook een dvd-recorder zit. De tablet zit dan op een beweegbare arm en kan ook rechtopstaand worden gebruikt. Het docking station voldoet aan de IP-norm IP20.

De Li-Ion accu is snel verwisselbaar. Het docking station laadt niet alleen de accu in de tablet-pc op, maar heeft ook een sleuf voor een back-up accu, die tegelijk wordt opgeladen. Gebruikers kunnen op die manier snel van accu wisselen en zitten nooit zonder stroom. Een volle accu gaat een uur of drie mee, afhankelijk van het gebruik.

Het aanraakgevoelige scherm bedien je in principe met je vingers; een stylus is optioneel. De benodigde calibratie- en instelsoftware wordt meegeleverd. Het is mogelijk specifieke applicaties te ontwikkelen met voorgedefinieerde “drukgebieden”, waarbij de onderliggende Windows-interface verborgen blijft voor de gebruiker.

Deze tablet draait standaard een embedded versie van Windows XP, maar is ook compatibel met Windows Vista. Kloppend hard is een 1,02 GHz Intel Core 2 ‘Merom’ ULV (UltraLow Voltage) processor. Verder is er 2 GB geheugen (waarvan de grafische chip van Intel er 128 MB afsnoept), een harde schijf van 120 GB, WLAN 802.11b/g/n, Blue-tooth 2.0 en een Fast Ethernet-netwerkaansluiting. Aan de achterkant van de tablet is een 2 megapixel webcam ingebouwd: handig om beelden door te sturen vanop moeilijk bereikbare plaatsen, of om hulp op afstand te vragen. Er is ook een basismodel met 1 GB geheugen waarbij de webcam ontbreekt, maar het prijsverschil is volgens ons niet van aard om dat een interessante keuze te maken. Deze robuuste tablet pc weegt ongeveer 2,4 kg.

Conclusie

De Siemens Simatic Mobile Panel PC 12″ is een compleet uitgeruste, moderne Windows tablet-pc die tegen een stootje kan.

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content