Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Voor één keer waren het niet de smartphones die met het leeuwendeel van de aandacht gingen lopen op het Mobile World Congress. De echte sterren in Barcelona waren de nieuwe mobiele besturingssystemen.

Nu Google zijn kat heeft gestuurd naar Barcelona zagen heel wat uitdagers hun kans mooi om in het voetlicht te treden. De eerste aankondiging van betekenis op het Mobile World Congress was dan ook die van Firefox OS. Het mobiele besturingssysteem van open source softwareleverancier Mozilla heeft zijn start niet gemist, want onder meer Sony, LG, ZTE, Alcatel en Huawei hebben al laten weten dat ze telefoons gaan maken die draaien op Firefox OS, en operatoren als Sprint, Deutsche Telecom en Telefonica gaan het systeem ondersteunen en zelfs promoten.

Mozilla is niet de enige die zich in de arena begeeft, ook Jolla, Tizen en Ubuntu strijden mee voor marktaandeel. En als dat laatste niet zou lukken in het Westen, dan kan het zeker nog in de ontwikkelingslanden, waar het volgende miljard mobiele klanten moet gezocht worden, en waar Android en iOS nog lang niet zo dominant zijn als hier.

Analisten suggereren intussen dat de technologische revolutie, die van smartphones de belangrijkste toestellen gemaakt heeft in de consumentenelektronica, stilaan naar haar einde loopt. De laatste iOS en Android-devices lijken sterk op elkaar, en delen vaak zelfs dezelfde hardware.

De volgende strijd zal dus draaien rond de ecosystemen. En terwijl Microsoft en BlackBerry met hun opgefriste maar gesloten platformen vechten voor de derde plaats, zijn daar al de nieuwkomers. Die gebruiken meer open source technologie, en kunnen dus gemakkelijker worden ingezet door operatoren of door hardware-fabrikanten.

Oorlog

“De oorlog tussen de ecosystemen is erg spannend”, vertelde medeoprichter en voorzitter van Jolla, Antti Saario in Barcelona. Jolla Sailfish OS is een platform dat gebaseerd is op Meego, het besturingssysteem dat Intel samen met Nokia ontwikkelde. “Operatoren die in zee gaan met Apple of met Android vinden geen manieren om geld te verdienen en vragen zelf naar alternatieven. Windows Phone is zo’n alternatief, maar met Tizen, BlackBerry 10, Ubuntu en Firefox OS kan er nu veel ruimer gekeken worden.”

Jolla focust in de eerste plaats op de opkomende markten omdat er daar nog geen sprake is van een dominant ecosysteem. Mozilla gaat met Firefox OS dezelfde strategie hanteren, en ook Canonical, de verlieslatende bedenker van Ubuntu, heeft zijn pc-software aangepast aan smartphones en tablets.

Alternatieve besturingssystemen zijn interessant voor hardwareproducenten omdat ze hierdoor minder afhankelijk worden van Google en meer vrijheid krijgen om hun eigen ding te doen. Zelfs Android-koning Samsung heeft dat begrepen. Om wat meer afstand te kunnen nemen van het groene robotje, hebben de Koreanen Tizen ontworpen, een nieuw besturingssysteem op basis van Linux.

De komst van Tizen-apparaten (die in de tweede jaarhelft trouwens ook in België beschikbaar worden) zou er op kunnen wijzen dat Samsung een ‘Appletje’ gaat doen, en zijn hardware naar de toekomst toe gaat voorzien van eigen software.

Smart

Tizen toont ook nogmaals aan dat het niet enkel meer over smartphones gaat, maar dat er veel meer op het spel staat. Zo is het niet toevallig dat Tizen veel weg heeft van de software die draait op de Smart TV’s van Samsung. “Alles wordt stilaan smart, niet enkel telefoons, maar ook televisies en andere toestellen”, analyseert mobile specialist Ben Wood van CCS Insight. “Het gaat hem dus echt niet meer enkel om dat stukje hardware in je broekzak, maar om het softwareplatform dat deel gaat uitmaken van je dagelijkse leven.”

Windows 8 werkt al op verschillende soorten toestellen, en Apple lijkt geïnteresseerder in Apple TV dan in de volgende iPhone. Bij Sony zijn de smartphones een introductie tot het volledige, al dan niet van nfc-chip voorziene Sony-gamma. Digitale camera’s draaien tegenwoordig op Android (denk aan de Galaxy Camera), en door Android-aangestuurde wagens zijn de next big thing in de automobielsector. The times they are a-changin indeed!

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content