Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Microsoft ontkracht de berichten dat abnormaal veel bedrijven downgraden van Vista naar XP. “Sinds SP1 trekt Vista juist weer aan!”, heet het.

Het Windows Vista besturingssysteem blijft maar onder vuur liggen. Volgens Devil Mountain Software, dat een testnetwerk beheert, zou meer dan een derde van de nieuwe pc’s bij bedrijven gedowngraded worden naar XP. Hier en daar wordt zelfs al openlijk over een terugkerende trend gesproken. Niets van aan, zegt Jurgen Van Duvel, productmanager Windows Client bij Microsoft België. Hij trekt de geloofwaardigheid van het onderzoek in twijfel: “De gebruikte steekproef bedraagt amper 3.000 pc’s. Bovendien is het volstrekt onduidelijk waar die computers zich dan bevinden: is dat in grote enterprise-omgevingen of in kmo’s?”. Al zou Jurgen “het wel begrijpen in het geval van kmo’s. Dikwijls hebben die geen eigen it-afdeling en is de eigenaar bijvoorbeeld een pc-enthousiasteling die eerst even Vista uitprobeert, merkt dat zijn oude software niet perfect werkt, en dan maar meteen terugkeert naar XP. Het Isabel-betalingssysteem werkte bijvoorbeeld niet altijd perfect onder Vista. Ondertussen is dat gelukkig opgelost”, voegt hij er nog aan toe. Microsoft maakt er geen geheim van dat Vista hoe dan ook een bestseller is. Op nieuwe cijfers is het nog even wachten, maar Jurgen Van Duvel is er gerust in. “Heel wat grote klanten zijn bezig met een uitrol, waaronder enkele grote banken en telco’s.” Sommigen onder hen hadden hun bestelling vorig jaar nog ‘on hold’ gezet, maar hebben sinds de introductie van Service Pack 1 wel groen licht gegeven. “Dat SP1-mantra zit er in België toch nog steeds in bij de bedrijven”, zegt Jurgen.

Verschil met Nederland

In de Nederlandse pers reageerde Microsoft op het onderzoek met een ogenschijnlijk bizar statement dat “downgrades van Vista naar XP heel normaal zijn.” Een reactie die toe te schrijven is aan de eigenheid van de Nederlandse markt. “In Nederland verkiezen bedrijven veel meer een ‘big bang’-scenario”, zegt Jurgen. Dat wil zeggen dat bedrijven ervoor opteren om nieuwe pc’s meteen naar een configuratie terug te brengen die gelijk is aan die van hun bestaande computerpark. Pas in tweede instantie wil een bedrijf vervolgens alle computers ineens upgraden. In België wordt volgens Jurgen Van Duvel meestal een andere aanpak gehanteerd. Oude computers blijven XP draaien, terwijl de nieuw aangekochte pc’s met Vista werken. Belgen maken er blijkbaar veel minder een probleem van om een computerpark te hebben dat verschillende besturingssystemen combineert.

Relatie met Acer

Overigens mengen pc-fabrikanten zich ook in de heisa rond Vista. Acer ceo Gianfranco Lanci liet zich een jaar geleden nog kritisch uit over het Windows OS. Toch startte de nummer 2 van de pc-markt even nadien een campagne met de slogan ‘Acer beveelt Windows Vista aan’. Vorige week lanceerde Acer een nieuwe promotiecampagne voor de Aspire One. Opmerkelijk dat de slogan nu een stuk voorzichtiger klinkt: ‘Acer beveelt Windows aan voor dagelijks it-gebruik’.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content