De Ricoh PJ WX4130N dlp-beamer kan beelden projecteren van meer dan twee meter diagonaal op minder dan 25 centimeter afstand van projectiescherm of muur. Wij hebben deze compacte ultrakorte-afstandprojector getest.

Onderweg presentaties geven verloopt niet altijd in ideale omstandigheden. Bij twee of meer toehoorders is het lastig om de presentatie op laptop- of tablet-scherm te geven. Maar om een klassieke beamer te gebruiken is er vaak onvoldoende ruimte. Ook in een vergaderzaal staat een klassieke beamer vaak in de weg. Niet altijd is er de ruimte of de mogelijkheid om het apparaat aan het plafond, in een kast of achter het scherm te monteren. Bovendien kun je een vastgemonteerde beamer natuurlijk niet naar een ander lokaal verplaatsen. Vaak worden ze ook gestolen wanneer iemand vergeet het lokaal op slot te doen. Een compacte beamer met ultrakorte projectieafstand (‘ultra short throw projector’) zoals de hier geteste Ricoh PJ WX4130N heeft geen van deze nadelen. Het apparaat is licht (3kg) en compact (22 x 26 x 14cm) genoeg om het overal mee te nemen en het na gebruik veilig op te bergen. Belangrijker is de mogelijkheid om de beamer vlakbij een projectiescherm of muur verticaal op te stellen. Twaalf à vijfentwintig centimeter afstand is voldoende om een beeld te projecteren tussen 1,22 en 2 meter. Alle kabels pluggen in op de linkerzijkant van het apparaat.

Projectie

Het projectievlak hoeft zelfs niet egaal wit te zijn: er zit een correctie in waarmee ook geprojecteerd kan worden op beige, grijze en zwarte borden en achtergronden. U kunt de projector op de vloer zetten, maar dan zal het projectiebeeld niet meer dan een dertigtal centimeter boven de grond uitkomen. Een stoel, bankje, tafeltje of stapel boeken is voldoende om het beeld hoger te projecteren. Met de focusregelaar op de voorkant zet u het beeld eenvoudig scherp. Uiteraard zit er ook een trapeziumcorrectie in en die kunt u zelfs automatisch instellen, zodat het beeld gecorrigeerd wordt volgens de hoek waarin de beamer is opgesteld. Maar in de praktijk werkt de manuele ‘keystone’ volgens ons toch nog het vlotst. De spiegel is vast gemonteerd in de projector en dus bestand tegen krassen en beschadigingen. Het stukje plexiglas dat spiegel, dlp en lamp beschermt, kan natuurlijk wel krassen, maar is bij een ongeluk natuurlijk goedkoper om te vervangen.

De PJ WX4130N heeft een dlp-module van 2cm met een resolutie van 1280 x 800 pixels, maar kan via extrapolatie ook Full HD beelden aan 1600 x 1200 pixels projecteren. 3D ondersteunt het apparaat ook, maar alleen in combinatie met een Nvidia 3D Vision videokaart. 3D via de ingebouwde hdmi-poort wordt niet ondersteund.

Netwerk

De N-variant die wij testten heeft zowel een vaste als een draadloze netwerkverbinding. De vast ingebouwde wifi-module voldoet aan de recentste standaarden. Installatie met één druk op de knop via wps (wifi protected setup) is mogelijk. De wifi-module kan ook dienst doen als ad-hoc draadloos toegangspunt. In combinatie met de meegeleverde Windows-software is het op die manier erg eenvoudig om het beeld van bijvoorbeeld een laptop draadloos te projecteren. Ricoh levert verder netwerkbeheersoftware mee waarmee systeembeheerders één of meer Ricoh-beamers op afstand kunnen benaderen. Men kan de beamer op afstand in- en uitschakelen, maar ook op afstand aansluitingen, beeld en geluid regelen. De Windows-software werkte tijdens onze test overigens probleemloos op een laptop met de Windows 8 rtm-versie. Via de Ricoh Tamago Presenter iPad-app kunt u tabletbeelden draadloos projecteren. Dit hebben we evenwel niet kunnen uitproberen.

Praktijk

Op de beeldkwaliteit valt niets af te dingen, zowel voor data- als voor videoprojectie. Zelfs in de fluisterstille ecostand, is de lamp van de PJ WX4130N voldoende krachtig om te gebruiken in een normaal verlichte ruimte. Als de lamp op volle kracht brandt, kan er ook geprojecteerd worden in een sterk verlichte ruimte, maar de ventilator is dan wel goed hoorbaar. Lichtsterkte is vaak een probleem bij ultra short throw beamers, maar met een nagenoeg uniforme lichtstroom van bijna 2.500 lumen is deze Ricoh bij de betere van de klas. Let wel op met projectiedoeken die niet volledig vlak zijn, zoals een oprolscherm waarbij het doek onvoldoende opgespannen kan worden. Het is op oneffen ondergronden moeilijk om een volledig recht beeld te projecteren. De trapeziumcorrectie kan dit euvel maar gedeeltelijk verhelpen.

CONCLUSIE

De Ricoh PJ WX4130N is een van de duurdere ultra short throw projectoren op de markt, maar het is ook een van de betere, zowel wat betreft uitrusting, bouwkwaliteit als beeldkwaliteit. De variant zonder netwerkmodule kost overigens enkele honderden euro minder, maar de netwerkcapaciteit is in een zakelijke omgeving wat ons betreft eigenlijk onmisbaar.

INFO

PRODUCT: PJ WX4130N ULTRA SHORT THROW BEAMER

PRODUCENT: Ricoh, www.ricoh.be

RICHTPRIJS: 2.499 a (basisversie), 2.899 a (netwerkversie)

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content