Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Op het Intel Developer Forum maakte de chipfabrikant duidelijk dat het gelooft in de ‘2-in-1’-categorie: toestellen die een laptop en tablet combineren.

Een netbook, een ultrabook, een convertible, een hybride, een tablet,… wie kent de definities nog van de ‘nieuwe’ touch-devices die de traditionele desktop en laptop naar het achterplan verdringen? Dat moeten ze zich bij Intel ook gerealiseerd hebben, zo bleek uit de keynotes van de Intel-topmannen op het Intel Developer Forum. Die ontwikkelaarsconferentie werd al voor de zestiende keer georganiseerd in San Francisco.

Voortaan spreekt de chipfabrikant over de ‘2-in-1’-categorie. Kirk Skaugen, senior vice president en general manager van de PC Client Group ziet geen reden meer om nog onderscheid te maken. “Een 2-in-1 definiëren we als het beste van een laptop gecombineerd met het beste van een tablet, met een scherm van 10″, en dat met een volwaardig besturingssysteem – zoals Windows 8, en geen Windows RT – en een door dezelfde fabrikant geïntegreerd toetsenbord, al dan niet uitklikbaar, uitschuifbaar, omkeerbaar of draadloos”, zegt Skaugen: “Twist, swivel, flip, detach: het maakt niet uit.”

Belangrijk daarbij is dat de voordelen van een tablet ook doorgetrokken worden naar de 2-in-1’s, zijnde touch-toepassingen, responsieve apps en een uitstekende batterijduur.

Om te staven dat Intel niet alleen staat in deze visie, haalde het bedrijf er een rist partners bij zoals Dell, Sony, Acer en Asus die op het podium mochten aankondigen dat ook zij toestellen zullen maken die in deze ‘2-in-1’-categorie thuishoren. “Tegen het einde van het jaar verwachten we dat er meer dan 60 toestellen in deze 2-in-1-categorie verkocht zullen worden”, beloofde Skaugen nog. En het worden lang niet allemaal ‘premium’ devices. “De goedkoopste toestellen zullen starten aan 99 dollar. De duurste zullen aan 499 dollar geprijsd worden”, zei Skaugen. Intel hoopt een deel van de vervangingsmarkt voor notebooks aan te spreken, maar denkt ook gewapend te zijn om een deel van de tabletmarkt te veroveren.

GOEDKOOP IS DUURKOOP

Even later ging Hermann Eul, vice president en general manager van de Mobile Communications Group binnen Intel nog even door op de prijspunten van tablets. “Uit eigen onderzoek blijkt dat kopers van een laag geprijsde tablet deze kopen met hetzelfde doel voor ogen als diegene die een high-end tablet kopen. Het resultaat is ontgoocheling: 81 % zegt dat ze de volgende keer meer zullen betalen voor een tablet. Sterker nog: 42 % daarvan zegt nog binnen het jaar zijn goedkope tablet te zullen inruilen voor een duurdere. Daar moeten we voordeel kunnen uithalen”, zegt Eul en dat is waar ‘Bay Trail’ in beeld komt.

‘Bay Trail’ is de beter bekkende codenaam voor de nieuwe Atom Z3000-chip (de opvolger van de Atom Z2760 bijgenaamd Clover Trail) die tablets krachtiger dan ooit moet maken. Om te illustreren dat die extra (processor)kracht ook écht nodig is, werden tijdens de drie dagen durende conferentie flink wat game-demo’s getoond. “De markt vraagt duidelijk om real experience games en niet alleen maar om snelle snacks”, zegt Stephen L. Smith, vp director of tablet development binnen Intel. “Daarnaast aanvaardt de consument geen compromissen meer qua productiviteit of creativiteit. Alles wat je met een pc kan, moet je ook met een tablet kunnen”, aldus Smith.

NIET UITSLUITEND WINDOWS

Flink wat van de tablets en 2-in-1’s zullen voorzien worden van het Microsoft Windows 8 besturingssysteem. Om de goeie relatie in de verf te zetten, kwam ook Microsoft-evp Tami Reller even op het podium. “We zijn alvast big fans van de 2-in-1 categorie omdat het de consument heel veel keuze en toegevoegde waarde biedt. Bovendien is het voor Microsoft mooi om zien hoeveel innovatie er op zo’n korte tijd van de OEM-fabrikanten gekomen is”, zei Reller.

Maar Intel gokt al lang niet uitsluitend op het Microsoft-platform meer. En dus mocht ook Google acte de présence geven bij monde van Sundar Pichai, svp Android, Chrome & apps bij Google. Hij vertelde dat we ons tegen Kerstmis aan een nieuwe reeks Chromebooks verwachten van HP, Acer en Toshiba, en aan een Chromebox van Asus. Mét Intel inside uiteraard, en dan meer bepaald de Haswell Core-processor.

Kristof Van der Stadt

“Tegen het einde van het jaar verwachten we meer dan 60 toestellen in deze 2-in-1-categorie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content