We testen dertien smartphones van negen merken (Alcatel Onetouch, HTC, Google, Huawei, LG, Nokia, Samsung, Sony en Franse nieuwkomer Wiko) en twee mobiele platformen (Android en Windows Phone). Vorig nummer belichtten we onze testmethode en bespraken we de chipsets en het design. We besluiten deze test met een overzicht van de camera’s, extra hardware, besturingssysteem en grafische interfaces van de smartphones.

We voerden geen fotografietesten uit, dat laten we over aan fotospecialisten. Met de Camera Speed benchmark van Rightware maten we wel de reactiesnelheid van de hoofdcamera’s, waarbij de Nokia Lumia 1320, Nexus 5 en HTC One (M8) de duidelijke winnaars bleken, op enige afstand gevolgd door de Sony Xperia Z2/M2 en Huawei Ascend P7. Van dit groepje biedt de Sony Xperia Z2 met 20 megapixels de hoogste resolutie. De even grote camera in de Lumia 1520 presteert trager. HTC gebruikt een camera met 2 x 4 megapixels die scherpere, maar kleinere foto’s trekt door meerdere plaatjes tegelijk te schieten en dan automatisch het best geslaagde te selecteren. Twee toestellen, namelijk Sony Xperia Z2 en Samsung Galaxy S5, kunnen 30 fps video schieten met 2160p ‘4K’ resolutie. Met alle andere op de Wiko Darkmoon na maakt u Full HD 1080p video-opnames, bij HTC One (M8) en LG G2 zelfs aan 60 fps.

EXTRA HARDWARE

In de smartphones van Alcatel Onetouch en Wiko passen twee sim-kaartjes. Ook de Ascend P7 van Huawei heeft die voorziening, die toelaat om bijvoorbeeld een bedrijfs- en privénummer tegelijk met dezelfde gsm te gebruiken. De Xperia Z2 en Samsung Galaxy S5 zijn stof- en waterdicht, op voorwaarde dat u zorgvuldig alle klepjes afsluit. Ze hebben zelfs een ip (international protection marking)-code volgens iec-standaard 60529 (ip58 voor de Sony en ip67 voor de Samsung). De Samsung heeft op de voorkant als enige een vingerafdruklezer als bijkomende veiligheidsfunctie. De laatste iPhone heeft dat ook, maar het is minder nieuw dan sommigen denken. Bepaalde Motorola’s hadden dat vier jaar geleden al. Veilig is het ook al niet, want vingerafdrukken kunnen blijkbaar eenvoudig nagemaakt worden en de iPhone 5S of Galaxy S5 herkennen ze dan blijkbaar toch. Dit lijkt ons eerder een gimmick dan een echte veiligheidsvoorziening waarop u mag vertrouwen.

Usb 3.0 vindt u alleen bij de Samsung S5, maar standaard levert Samsung helaas alleen een usb 2.0-kabel mee. Hdmi-uitgangen zijn volledig verdwenen en vervangen door video via usb, soms volgens de mhl-standaard of anders volgens de slimport-standaard. In beide gevallen dient u de benodigde kabels apart te kopen. Mhl leidt naar hdmi, terwijl slimport bedoeld is voor DisplayPort. Maar niet alle geteste smartphones hebben überhaupt nog een video-uitgang (raadpleeg de tabel). Vaak kunt u dan wel draadloos via bijvoorbeeld Miracast-technologie uw smartphone-scherm op een groter scherm projecteren. De smartphones van LG, Samsung en Sony ondersteunen ant+, een energiezuinig Bluetooth-alternatief voor draadloze communicatie over korte afstanden met gadgets zoals sportbanden of allerlei sensoren. Maar Bluetooth 4.0 ondersteunt dit in feite ook en is op alle geteste toestellen aanwezig.

Ten slotte nog iets over de opslagruimte: bij de goedkopere smartphones is die meestal erg beperkt en bent u haast verplicht om een sd-kaartje bij te kopen. In de tabel vindt u precies terug hoeveel opslagruimte er nog over is bij een pas geactiveerde smartphone. De Ascend G6-U10 van Huawei heeft slechts 1,75 GB vrij wanneer u hem uit de doos opstart. Bij de Wiko Darkmoon is dit 2,59 GB. Bij de goedkopere toestellen van Nokia, Sony en Alcatel Onetouch varieert de vrije ruimte tussen de 4 en de 5 GB. Alle andere zitten soms ruim boven de 9 GB. Maar als u erg veel multimedia, boeken of documenten op uw smartphone wilt laden, moet u toch oppassen met de Nexus 5, Nokia Lumia 1520, LG G2 en Wiko Highway, want geen van deze aanvaarden geheugenkaartjes.

BESTURINGSSYSTEEM

We blijven bij ons standpunt van vorig jaar dat Windows Phone 8 gebruiksvriendelijker en vlotter werkt dan Android, zeker voor wie zijn mobieltje vooral professioneel gebruikt. Een van de belangrijkste voordelen van Windows Phone 8 is de onveranderlijke GUI die op alle apparaten hetzelfde functioneert. In de tweede helft van dit jaar komt versie 8.1 uit, met verbeteringen zoals een nieuw notificatiecentrum; IE11 met verbeterde webgl- en html5-ondersteuning, ongelimiteerde tabs in plaats van de huidige beperking tot zes en tab-synchronisatie tussen verschillende toestellen (wat Chrome op Android al een tijdje heeft); meer levende tegels op het startscherm; de mogelijkheid om de interface van een andere “skin” te voorzien; en Cortana, een virtuele assistent die u met stemopdrachten kunt bedienen, in de stijl van Apple Siri en Google Now.

Vorig jaar draaiden alle geteste Android-smartphones nog de “Jelly Bean”-versie van dat platform. In deze test is dat alleen nog het geval voor de Huawei Ascend G6-U10, Sony Xperia M2 en beide Wiko’s, niet toevallig goedkopere en tragere middenklassers. Al de rest draait de nieuwste Android-versie “KitKat” 4.4.2, die dateert van september vorig jaar en in oktober voor het eerst opdook op de ook hier eveneens geteste Google Nexus 5. KitKat brengt op interface-gebied eerder subtiele vernieuwingen, maar onder de motorkap ondersteunt Android nu nieuwere technologieën, werden verschillende bugs gladgestreken en is ook de beveiliging nog maar eens onder handen genomen. KitKat draait uitsluitend op minimaal een ARM v7-compatibele processor met minstens 512 MB werkgeheugen en is dus niet geschikt voor de allergoedkoopste toestellen.

GUI

De Google Nexus 5 is de enige smartphone in deze test met een “zuivere” toepassing van KitKat, zonder additionele grafische schil van de fabrikant zelf. De additionele grafische schillen die fabrikanten graag op hun Android-toestellen voorzien, bieden uiteraard heel wat toeters en bellen, vooral dan op visueel vlak, maar ze dragen bitter weinig bij aan de gebruiksvriendelijkheid en hebben zoals ook uit onze benchmarks blijkt een eerder negatieve impact op de prestaties. We begrijpen dat fabrikanten zich op die manier willen (en moeten) onderscheiden van hun concurrenten, maar wie als klant verstandig is en het smartphone-aanbod zonder emoties aanschouwt, weet welke Android-smartphone veruit de voorkeur verdient… Ook vanuit bedrijfsoogpunt verdient een “zuivere” Android volgens ons de voorkeur, zo men om een of andere reden niet voor de consequente en simpele GUI van Windows Phone wil kiezen.

Jozef Schildermans

Geen enkele van de geteste smartphones scoort een onvoldoende. Allemaal halen ze een meer dan behoorlijke prestatiescore van 62/100 of hoger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content