"Tot nu gold in de nucleaire industrie: elektronica werkt niet in stralingsomgevingen", zegt CEO Jens Verbeeck. "Het is immers zo dat klassieke instrumenten na verloop van tijd kapot gaan als ze voortdurend worden blootgesteld aan radioactiviteit. Samen met Ying Cao heb ik echter in een doctoraat een manier gevonden om elektronica toch bestand te maken tegen die beschadiging. Op die manier kunnen ruimtes vol straling toch geïnspecteerd worden, en kunnen andere processen geautomatiseerd worden. Op die manier werk je efficiënter en kun je kosten drukken. Ook voor het ontmantelen van kerncentrales zal onze technologie erg handig zijn, en laat er net op dat vlak in de toekomst een erg grote markt komen."

Het was een doorbraak die door KU Leuven Research & Development (LRD) interessant genoeg werd bevonden om tot een spin-off van de KU Leuven te worden uitgebouwd, en met ook de steun van het Studiecentrum voor Kernergie (SCK-CEN) verzekerd, konden Verbeeck en Cao hun onderzoeksresultaten verder uitwerken. Proefopstellingen werden gemaakt in samenwerking met SCK-CEN om de chips op extreem hoge stralingsdossissen te testen..

"We hebben veel gehad aan de hulp van het SCK-CEN", zegt Verbeeck. "Zij kennen de nucleaire markt als geen ander, en konden ons dus helpen met het op punt stellen van ons businessplan. Zo zijn we er toe gekomen om vooral custom solutions te maken; op maakt van de klant, dus. We hebben op die manier onder andere toepassingen gemaakt om de verwoeste kerncentrale van Fukushima in Japan te helpen opruimen, en ook in de ITER-reactor, waar men onderzoek doet naar kernfusie, wordt nu technologie van ons gebruikt. In de toekomst zijn we echter van plan om ook een aantal standaardproducten op de markt te brengen."

Met een investering van 350.000 euro door LRD, het SCK-CEN, het Gemma Frisius Fonds en uit eigen middelen, is MAGICS Instruments klaar om te groeien. "Meer kapitaal hebben we de eerste tijd niet nodig", zegt Verbeeck, "Nu is het enkel zaak klanten te overtuigen, want in deze sector draait veel om vertrouwen. We moeten de hele mindset dat elektronica niet accuraat werkt bij straling veranderen, en dat vraagt tijd. Daarom trekken we naar conferenties, en geven we workshops waar we proberen potentiële klanten te overtuigen. En we hopen natuurlijk dat via mond-aan-mondreclame mensen van ons horen van onze klanten."

Magics Instruments

Maatschappelijke zetel: Mol

Aantal vennoten: 5

Op zoek naar bijkomend kapitaal?: Neen

Website: www.magics.tech

"Tot nu gold in de nucleaire industrie: elektronica werkt niet in stralingsomgevingen", zegt CEO Jens Verbeeck. "Het is immers zo dat klassieke instrumenten na verloop van tijd kapot gaan als ze voortdurend worden blootgesteld aan radioactiviteit. Samen met Ying Cao heb ik echter in een doctoraat een manier gevonden om elektronica toch bestand te maken tegen die beschadiging. Op die manier kunnen ruimtes vol straling toch geïnspecteerd worden, en kunnen andere processen geautomatiseerd worden. Op die manier werk je efficiënter en kun je kosten drukken. Ook voor het ontmantelen van kerncentrales zal onze technologie erg handig zijn, en laat er net op dat vlak in de toekomst een erg grote markt komen."Het was een doorbraak die door KU Leuven Research & Development (LRD) interessant genoeg werd bevonden om tot een spin-off van de KU Leuven te worden uitgebouwd, en met ook de steun van het Studiecentrum voor Kernergie (SCK-CEN) verzekerd, konden Verbeeck en Cao hun onderzoeksresultaten verder uitwerken. Proefopstellingen werden gemaakt in samenwerking met SCK-CEN om de chips op extreem hoge stralingsdossissen te testen.."We hebben veel gehad aan de hulp van het SCK-CEN", zegt Verbeeck. "Zij kennen de nucleaire markt als geen ander, en konden ons dus helpen met het op punt stellen van ons businessplan. Zo zijn we er toe gekomen om vooral custom solutions te maken; op maakt van de klant, dus. We hebben op die manier onder andere toepassingen gemaakt om de verwoeste kerncentrale van Fukushima in Japan te helpen opruimen, en ook in de ITER-reactor, waar men onderzoek doet naar kernfusie, wordt nu technologie van ons gebruikt. In de toekomst zijn we echter van plan om ook een aantal standaardproducten op de markt te brengen."Met een investering van 350.000 euro door LRD, het SCK-CEN, het Gemma Frisius Fonds en uit eigen middelen, is MAGICS Instruments klaar om te groeien. "Meer kapitaal hebben we de eerste tijd niet nodig", zegt Verbeeck, "Nu is het enkel zaak klanten te overtuigen, want in deze sector draait veel om vertrouwen. We moeten de hele mindset dat elektronica niet accuraat werkt bij straling veranderen, en dat vraagt tijd. Daarom trekken we naar conferenties, en geven we workshops waar we proberen potentiële klanten te overtuigen. En we hopen natuurlijk dat via mond-aan-mondreclame mensen van ons horen van onze klanten."Magics InstrumentsMaatschappelijke zetel: MolAantal vennoten: 5Op zoek naar bijkomend kapitaal?: NeenWebsite: www.magics.tech