Wie naar de website van Malaysia Airlines surft, zal merken dat die er niet uitziet zoals zou moeten. Een groep hackers die naar zichzelf verwijst als de 'Lizard Squad - Official Cyber Caliphate' of 'Officeel Cyberkalifaat' viel de webpagina van de luchtvaartmaatschappij aan.

'Plane not found'

De internetgebruiker wordt omgeleid en krijgt een foto te zien van een hagedis met hoed, pijp en maatpak. Daarboven lijkt op het eerste gezicht de gebruikelijke 404-foutmelding te staan. Alleen luidt het nu 'plane not found' of dus 'vliegtuig niet gevonden'.

Malaysia Airlines kreeg in 2014 zware klappen te verduren toen vlucht MH370 van de radar verdween en MH17 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Naar het eerste vliegtuig wordt nog steeds gezocht.

'ISIS zal zegevieren'

De vliegmaatschappij stelde klanten gerust dat de website niet gehackt was en de servers intact waren. Zo werden boekingen en gebruikersgegevens niet getroffen.

Wel bevestigde Malaysia Airlines in een statement volgens Britse omroep BBC dat het systeem van de domeinnaam werd aangevallen en dat gebruikers naar een website van hackers worden omgeleid. De maatschappij voegde eraan toe dat het 22 uur zou duren om de website te herstellen.

Aanvankelijk stond in de tab van de browser te lezen 'ISIS will prevail' ('Islamitische Staat zal zegevieren'). Dat werd ondertussen verwijderd. Het is tot nu toe onduidelijk waarom Malaysia Airlines het doelwit van een cyberaanval werd.

Op sociaal netwerk Twitter beweerde het hackerscollectief - ondanks het feit dat Malaysia Airlines stelt dat gebruikersgegevens niet geraakt werden - dat het data van de maatschappij zou vrijgeven. Daarbij verduidelijkte de groep echter niet over welke informatie het gaat.

Lizard Squad claimde eerder al activiteiten van Sony en Microsoft te hebben verstoord, waardoor gamers niet meer konden inloggen op Xbox Live en PlayStation afgelopen kerst.

UPDATE 10u15: De website van Malaysia Airlines doet het weer.

Wie naar de website van Malaysia Airlines surft, zal merken dat die er niet uitziet zoals zou moeten. Een groep hackers die naar zichzelf verwijst als de 'Lizard Squad - Official Cyber Caliphate' of 'Officeel Cyberkalifaat' viel de webpagina van de luchtvaartmaatschappij aan.De internetgebruiker wordt omgeleid en krijgt een foto te zien van een hagedis met hoed, pijp en maatpak. Daarboven lijkt op het eerste gezicht de gebruikelijke 404-foutmelding te staan. Alleen luidt het nu 'plane not found' of dus 'vliegtuig niet gevonden'.Malaysia Airlines kreeg in 2014 zware klappen te verduren toen vlucht MH370 van de radar verdween en MH17 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Naar het eerste vliegtuig wordt nog steeds gezocht.De vliegmaatschappij stelde klanten gerust dat de website niet gehackt was en de servers intact waren. Zo werden boekingen en gebruikersgegevens niet getroffen.Wel bevestigde Malaysia Airlines in een statement volgens Britse omroep BBC dat het systeem van de domeinnaam werd aangevallen en dat gebruikers naar een website van hackers worden omgeleid. De maatschappij voegde eraan toe dat het 22 uur zou duren om de website te herstellen.Aanvankelijk stond in de tab van de browser te lezen 'ISIS will prevail' ('Islamitische Staat zal zegevieren'). Dat werd ondertussen verwijderd. Het is tot nu toe onduidelijk waarom Malaysia Airlines het doelwit van een cyberaanval werd.Op sociaal netwerk Twitter beweerde het hackerscollectief - ondanks het feit dat Malaysia Airlines stelt dat gebruikersgegevens niet geraakt werden - dat het data van de maatschappij zou vrijgeven. Daarbij verduidelijkte de groep echter niet over welke informatie het gaat.Lizard Squad claimde eerder al activiteiten van Sony en Microsoft te hebben verstoord, waardoor gamers niet meer konden inloggen op Xbox Live en PlayStation afgelopen kerst.