De Edge-browser, die standaard in Windows 10 zit, wordt amper gebruikt. Uit cijfers van onder meer Net Applications blijkt dat het nieuwste OS van Microsoft het best goed doet en in de Verenigde Staten al op een vierde van de pc's staat. De nieuwe browser die daarbij hoort is dan weer niet zo populair. Drie kwart van die pc's gebruiken Edge niet.

Om dat op te lossen gaat Microsoft vrij letterlijk mensen betalen om met Edge te surfen. Microsoft Rewards*, dat vorige week werd aangekondigd, geeft deelnemers punten voor het gebruik van Edge en Bing, en voor winkelen in de Microsoft store. Die punten kunnen vervolgens worden ingeruild voor vouchers bij Amazon, Starbucks, Skype of een advertentievrije versie van Outlook.com.

Niets is gratis

Belangrijke caveat is dat je Bing als standaard zoekmachine moet instellen om punten te 'verdienen'. Microsoft monitort bovendien je computergebruik als een strenge schoolmeester. Edge moet dertig uur per maand actief zijn en je muisbewegingen worden geanalyseerd, om zeker te zijn dat je echt wel Edge en Bing gebruikt.

Edge heeft op dit moment een marktaandeel van zo'n vijf procent. De voorganger, Internet Explorer, was lang de grootste browser, maar heeft ondertussen de duimen gelegd voor Google's Chrome en Mozilla's Firefox. Chrome is nu marktleider met een aandeel van 58 procent volgens StatCounter. Om het tij te keren, kunnen er wel eens veel koffievouchers nodig zijn.

Let wel: het programma is voorlopig alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Wie in ons land Edge en Bing gebruikt, doet dat voorlopig dus nog volledig gratis.

* De Microsoft pagina is niet beschikbaar vanuit België, daarom linken we via Wayback Machine.

De Edge-browser, die standaard in Windows 10 zit, wordt amper gebruikt. Uit cijfers van onder meer Net Applications blijkt dat het nieuwste OS van Microsoft het best goed doet en in de Verenigde Staten al op een vierde van de pc's staat. De nieuwe browser die daarbij hoort is dan weer niet zo populair. Drie kwart van die pc's gebruiken Edge niet. Om dat op te lossen gaat Microsoft vrij letterlijk mensen betalen om met Edge te surfen. Microsoft Rewards*, dat vorige week werd aangekondigd, geeft deelnemers punten voor het gebruik van Edge en Bing, en voor winkelen in de Microsoft store. Die punten kunnen vervolgens worden ingeruild voor vouchers bij Amazon, Starbucks, Skype of een advertentievrije versie van Outlook.com. Niets is gratisBelangrijke caveat is dat je Bing als standaard zoekmachine moet instellen om punten te 'verdienen'. Microsoft monitort bovendien je computergebruik als een strenge schoolmeester. Edge moet dertig uur per maand actief zijn en je muisbewegingen worden geanalyseerd, om zeker te zijn dat je echt wel Edge en Bing gebruikt. Edge heeft op dit moment een marktaandeel van zo'n vijf procent. De voorganger, Internet Explorer, was lang de grootste browser, maar heeft ondertussen de duimen gelegd voor Google's Chrome en Mozilla's Firefox. Chrome is nu marktleider met een aandeel van 58 procent volgens StatCounter. Om het tij te keren, kunnen er wel eens veel koffievouchers nodig zijn. Let wel: het programma is voorlopig alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Wie in ons land Edge en Bing gebruikt, doet dat voorlopig dus nog volledig gratis. * De Microsoft pagina is niet beschikbaar vanuit België, daarom linken we via Wayback Machine.