Multistakeholder model van Icann opnieuw ter discussie?

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Wie moet de rootservers, en dus het internet, beheren? Dat lijkt één van de hot topics te worden op de 38ste Icann Meeting die maandag van start ging in Brussel.

Wie moet de rootservers, en dus het internet, beheren? Dat lijkt één van de hot topics te worden op de 38ste Icann Meeting die maandag van start ging in Brussel.

Ook security staat hoog op de agenda, zo bleek uit de openingstoespraak van Icann-ceo Rod Beckstrom. Al wie zit te wachten op een definitieve datum voor het startschot voor de nieuwe internetextensies, is er aan voor de moeite.

Opvallend was het feit dat Beckstrom terugkwam op zijn gecontesteerde uitspraken rond cybersecurity van een tijdje geleden. Op de vorige Icann meeting in Nairobi, klonk het immers dat ‘het internet elk moment kan bezwijken’, omdat de beveiliging van het DNS zo veel gaten vertoont. Deze ‘paniekzaaierij’ viel bij velen in slechte aarde, al was het maar omdat overheden nu een perfect excuus hebben om zich te gaan moeien met het doen en laten van hun plaatselijke ccTLD-operatoren.

De flamboyante ceo kwam alvast niet terug op zijn woorden, meer nog, hij diende zijn critici mooi van antwoord. “I said what I said because I believe it is the truth. And more than twenty years of experience in risk management have taught me that in addressing highly complex systems, it is better to be more concerned about risk than less.”

In één adem sprak de ceo over de risico’s die verbonden zijn aan te veel controle op het DNS van overheidswege. Het multistakeholder model van Icann staat opnieuw ter discussie bij instanties als de Verenigde Naties en de International Telecommunications Union (ITU), en Beckstrom wees er fijntjes op dat die instanties enkel gecontroleerd worden door overheden.

“Nu er serieuze alternatieven opduiken voor onze bottum-up aanpak met de verschillende belangengroepen, is het belangrijk dat alle stakeholders eens duidelijk laten verstaan dat er niet geraakt mag worden aan het model van Icann. Anders zouden de belangen van iedereen die te maken heeft met het internet, wel eens flink geschaad kunnen worden.”

Een duidelijkere boodschap aan Neelie Kroes kon Beckstrom niet geven. De Europees Commissaris Digitale Agenda stelt de werking van Icann als instituut nochtans niet meteen in vraag, zo bleek uit de videoboodschap die tijdens de openingsceremonie getoond werd, maar ze hoopt wel dat de herziening van het contract tussen de Amerikaanse overheid en Icann met betrekking tot Iana (de ‘boekhouder’ van het internet die de rootzone beheert), tot meer internationale samenwerking leidt. Het is natuurlijk geen geheim dat Kroes meer Europese inspraak wil in het DNS-verhaal, desnoods via de Verenigde Naties.

“Don’t misunderstand me. The internet’s day to day functioning works well, and I’m the first to say that if it isn’t broken don’t fix it. We all have an interest that this wonderful platform for innovation, entrepreneurship and free expression works perfectly well at a technical level. It is a great adventure that must continue to flourish. Yet, this doesn’t mean that all is well in the cyber world.”

Nieuwe extensies
Op de vraag of er in Brussel een definitieve datum kan worden vastgelegd voor het startschot voor de nieuwe internetextensies, is het antwoord heel eenvoudig: neen. Beckstrom vertelde ondergetekende zelfs dat er op dat front niet al te veel nieuws moet worden verwacht in de dagen die komen.

De vierde versie van het applicant guidebook is (het document waarin de regels staan opgelijst voor het aanvraagproces) is nog maar net vrijgegeven, en deze meeting zal er dus vooral gedebatteerd worden over welke aanpassingen er nog moeten volgen voor de definitieve versie, die nog dit jaar verwacht wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content