"Het klopt dat ik naar Silicon Valley geweest ben. En ik ben ook teruggekomen. Sommigen zullen dat betreuren." Zo begon EU-commissaris Neelie Kroes haar toespraak op de Brusselse top van de ceo's van de belangrijkste Europese telco's.

Kroes is deze zomer 70 jaar geworden en het arme mens weet het ook zo goed niet meer. "Nee, Europa moet niet werken aan een variant van Silicon Valley. We hebben andere troeven in huis." Maar wat er dan wel moet gebeuren? "De toekomst van Europa is digitaal." Ok, dat wisten we 20 jaar geleden ook al. En elke Europeaan moet op het internet, en op breedband, dat spreekt. Moet het allemaal op glasvezel, op fiber? Moet Europa kiezen voor één welbepaalde technologie? En moet het daar dan ook ruim 6 miljard euro in investeren?

Europa moet zorgen voor het kader. Hoe haar burgers op het internet duiken is minder belangrijk, zolang ze over voldoende capaciteit beschikken, zowel op de vaste als op de draadloze netwerken. Zolang er voldoende capaciteit is zodat start-ups nieuwe diensten kunnen ontwikkelen die afgenomen kunnen worden door ondernemingen en eindgebruikers die ook zelf over voldoende én goedkope bandbreedte kunnen beschikken. Heel wat enthousiaste jongeren, in Vlaanderen, in Wallonië, in Brussel, zetten nieuwe bedrijfjes op. Eén of twee op tien zullen slagen. Uitstekend. Laat hen het daglicht. Geef hen de kansen.

De telco's moeten die miljarden uit de Europese vleespotten niet. "De overheid moet zich niet met ons moeien. Wij weten zelf wel wat onze klanten willen," verweerde de topman van Telecom Italia. Moet je de markt echt laten spelen? Nee toch, kijk naar de banken hoe ze het volledig verprutst hebben. Europa moet investeren in jongeren, niet in oude bromberen, in het enthousiasme van warm en hitsig bloed, waar de toekomst trekt door de open aderen.

En dan denk ik dat het tijd is dat Europa kiest voor een jonge dynamische kikker als voortrekker van de digitale agenda. En dan denk ik dat Neelie Kroes niet de best geplaatste casting was voor deze job. En dan denk ik dat zij dat zelf ook wel beseft.

"Het klopt dat ik naar Silicon Valley geweest ben. En ik ben ook teruggekomen. Sommigen zullen dat betreuren." Zo begon EU-commissaris Neelie Kroes haar toespraak op de Brusselse top van de ceo's van de belangrijkste Europese telco's. Kroes is deze zomer 70 jaar geworden en het arme mens weet het ook zo goed niet meer. "Nee, Europa moet niet werken aan een variant van Silicon Valley. We hebben andere troeven in huis." Maar wat er dan wel moet gebeuren? "De toekomst van Europa is digitaal." Ok, dat wisten we 20 jaar geleden ook al. En elke Europeaan moet op het internet, en op breedband, dat spreekt. Moet het allemaal op glasvezel, op fiber? Moet Europa kiezen voor één welbepaalde technologie? En moet het daar dan ook ruim 6 miljard euro in investeren? Europa moet zorgen voor het kader. Hoe haar burgers op het internet duiken is minder belangrijk, zolang ze over voldoende capaciteit beschikken, zowel op de vaste als op de draadloze netwerken. Zolang er voldoende capaciteit is zodat start-ups nieuwe diensten kunnen ontwikkelen die afgenomen kunnen worden door ondernemingen en eindgebruikers die ook zelf over voldoende én goedkope bandbreedte kunnen beschikken. Heel wat enthousiaste jongeren, in Vlaanderen, in Wallonië, in Brussel, zetten nieuwe bedrijfjes op. Eén of twee op tien zullen slagen. Uitstekend. Laat hen het daglicht. Geef hen de kansen. De telco's moeten die miljarden uit de Europese vleespotten niet. "De overheid moet zich niet met ons moeien. Wij weten zelf wel wat onze klanten willen," verweerde de topman van Telecom Italia. Moet je de markt echt laten spelen? Nee toch, kijk naar de banken hoe ze het volledig verprutst hebben. Europa moet investeren in jongeren, niet in oude bromberen, in het enthousiasme van warm en hitsig bloed, waar de toekomst trekt door de open aderen. En dan denk ik dat het tijd is dat Europa kiest voor een jonge dynamische kikker als voortrekker van de digitale agenda. En dan denk ik dat Neelie Kroes niet de best geplaatste casting was voor deze job. En dan denk ik dat zij dat zelf ook wel beseft.