De Google's en Meta's van deze wereld zien wel brood in het metaverse, maar is dat ook de beste stap voorwaarts? Ook kleinere bedrijven zoeken zich een weg in de digitale leefwereld. 'Big tech stelt de belangen van de gebruiker niet voorop.'

Game-uitgevers worden tegenwoordig bij de vleet opgekocht door techreuzen. Denk maar aan Microsoft dat in januari Activision Blizzard inlijfde. Ook spelontwikkelaar Electronic Arts blijkt gewild, en staat onder meer op de radar van Apple.

Felix Ferret

De afgelopen tien jaar ontvouwde zich een waar techsprookje in Oekraïne. Het land zette zich op de kaart als techhub en groeide vorig jaar nog met meer dan dertig procent. Door de Russische invasie beleeft de sector nu één van de donkerste bladzijden uit zijn geschiedenis.

Het vermogen van zakenman Elon Musk heeft de voorbije twee maanden een enorme deuk opgelopen. Musk is momenteel nog 193 miljard dollar waard, omgerekend ruim 180 miljard euro. Dat was begin april nog 288 miljard dollar. De daling volgde op het zware koersverlies van het aandeel van autofabrikant Tesla, waarvan Musk oprichter en topman is.

Het van origine Belgische IT-nearshoringbedrijf Skelia is overgenomen door Nortal, dat haar hoofdkantoor in Talinn (Estland) heeft.

De Spaanse regering heeft een plan van 12 miljard euro aangenomen dat bedoeld is om de chip- en halfgeleiderindustrie te ontwikkelen en van Spanje een 'referentie' te maken in deze strategische sector, die wereldwijd kampt met tekorten.

Dstny doet een nieuwe overname, deze keer breidt het haar aanbod rond customer experience verder uit met het Brits-Egyptische Tactful AI.

De Russische inval in Oekraïne heeft de Europese smartphonemarkt het voorbije kwartaal duidelijk laten krimpen. De verkoop daalde volgens berekeningen van marktonderzoeksbureau Canalys in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met tien procent tot 41,7 miljoen toestellen.

MoneyTalk

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt consumenten voor oplichters die via het internet valse kredieten aanbieden. "De voorbije maanden werden veertig frauduleuze kredietverstrekkers opgespoord", zegt de financiële waakhond dinsdag in een persbericht.

Data News Jobs