IDC's vijfde 'Digital Universe' studie voorspelt dat dit jaar zo'n 1,8 zettabyte aan data zal worden gegenereerd. Dat is 1.8 maal 10 tot de 18de byte.

Gesponsord door data- en opslagspecialist EMC, biedt de IDC 'Digital Universe' studie al een vijfde jaar op rij een kijk op de aard en hoeveelheid data die wereldwijd in een jaar wordt gegenereerd. En dat gaat hard, met dit jaar al 1,8 zettabyte aan data, die overigens niet allemaal wordt opgeslagen. Veel data is immers 'transient', zoals de data van een on demand film die je bekijkt en niet opslaat, stelt Geert Van Peteghem, country manager EMC Belux. Die 1,8 zettabyte is overigens het equivalent van alle belgen die per minuut drie tweets versturen.... nonstop gedurende 757.165 jaar, wordt ons voorgerekend.

De meerderheid van de data wordt gegenereerd door individuen, maar 80 procent van de data wordt op een of ander ogenblik wel door een bedrijf verwerkt, beheerd of getransporteerd. Volgens IDC moest 28 procent van die informatie door een vorm van security worden beschermd, maar het is lang niet zeker dat dit ook echt het geval is. De groei van data en informatie zal in de komende jaren veel sneller aangroeien (x50) dan de infrastructuur (x10) en ict-personeel (x1,5).

'Extracting value from chaos' Bedrijven moet zich hierbij toeleggen op het snel extraheren van informatie uit die 'big data'-datastroom in reële tijd. De studie constateert overigens dat de hoeveelheid gegevens die gebruikers produceren (documenten, foto's, muziek, ...) veel kleiner is dan de hoeveelheid informatie die over hen wordt gegenereerd. Die 'digitale schaduw' van een persoon groeit elk jaar sneller aan, met naast voordelen als meer persoonsgerichte aanbiedingen tevens privacy-gevaren.

Voor cio's zal het de uitdaging zijn om een informatie-architectuur en de nodige middelen te vinden om de ongestructureerde 'big data' stromen zinvol aan te wenden. Zoals verwacht zal hier een bijzonder grote rol zijn weggelegd voor cloud computing, maar ook gespecialiseerde apparatuur en software.

EMC biedt op zijn site een synopsis van deze studie.

IDC's vijfde 'Digital Universe' studie voorspelt dat dit jaar zo'n 1,8 zettabyte aan data zal worden gegenereerd. Dat is 1.8 maal 10 tot de 18de byte. Gesponsord door data- en opslagspecialist EMC, biedt de IDC 'Digital Universe' studie al een vijfde jaar op rij een kijk op de aard en hoeveelheid data die wereldwijd in een jaar wordt gegenereerd. En dat gaat hard, met dit jaar al 1,8 zettabyte aan data, die overigens niet allemaal wordt opgeslagen. Veel data is immers 'transient', zoals de data van een on demand film die je bekijkt en niet opslaat, stelt Geert Van Peteghem, country manager EMC Belux. Die 1,8 zettabyte is overigens het equivalent van alle belgen die per minuut drie tweets versturen.... nonstop gedurende 757.165 jaar, wordt ons voorgerekend. De meerderheid van de data wordt gegenereerd door individuen, maar 80 procent van de data wordt op een of ander ogenblik wel door een bedrijf verwerkt, beheerd of getransporteerd. Volgens IDC moest 28 procent van die informatie door een vorm van security worden beschermd, maar het is lang niet zeker dat dit ook echt het geval is. De groei van data en informatie zal in de komende jaren veel sneller aangroeien (x50) dan de infrastructuur (x10) en ict-personeel (x1,5). 'Extracting value from chaos' Bedrijven moet zich hierbij toeleggen op het snel extraheren van informatie uit die 'big data'-datastroom in reële tijd. De studie constateert overigens dat de hoeveelheid gegevens die gebruikers produceren (documenten, foto's, muziek, ...) veel kleiner is dan de hoeveelheid informatie die over hen wordt gegenereerd. Die 'digitale schaduw' van een persoon groeit elk jaar sneller aan, met naast voordelen als meer persoonsgerichte aanbiedingen tevens privacy-gevaren. Voor cio's zal het de uitdaging zijn om een informatie-architectuur en de nodige middelen te vinden om de ongestructureerde 'big data' stromen zinvol aan te wenden. Zoals verwacht zal hier een bijzonder grote rol zijn weggelegd voor cloud computing, maar ook gespecialiseerde apparatuur en software. EMC biedt op zijn site een synopsis van deze studie.