53 procent van de computergebruikers in België geeft toe illegale software te gebruiken. Dat meldt de vereniging van commerciële softwareleveranciers BSA op basis van een eigen bevraging.

De BSA bevroeg, met hulp van IDC en Ipsos Public Affairs naar eigen zeggen 15.000 ict-gebruikers in 33 landen, waaronder België. Daaruit blijkt dat het percentage illegale software in ons land in 2011 24 procent bedroeg. In heel Europa is dat gemiddeld 33 procent. "Dat betekent dat de gebruikers bijna 1 op 4 programma's op hun pc's installeerden zonder licentie. De handelswaarde van deze piraatsoftware loopt op tot 181 miljoen euro, een streep door de rekening van de softwareproducenten wereldwijd, maar ook van lokale partners en leveranciers, die jobs creëren in België en een bijdrage leveren aan de lokale economie", klinkt het verongelijkt in een persmededeling. "De overheid moet stappen ondernemen om de wetten op het intellectueel eigendom te moderniseren en de inspanningen om gebruikers van illegale software de rekening te presenteren nog verhogen."

Meer dan de helft van de ict-gebruikers in België gebruikt wel eens illegale software. Twintig procent van de Belgische gebruikers van illegale software zeggen dat ze software 'altijd', 'meestal' of 'occasioneel' illegaal aankopen. 32 procent doet dat 'zelden'. Uit de studie blijkt ook dat 3 keer meer mannen dan vrouwen zich daaraan bezondigen. Geen enkele leeftijdscategorie springt opvallend in het oog, maar globaal maken gebruikers jonger dan 34 jaar (39 procent) het vaakst gebruik van illegale software.

Wereldwijd bekeken ligt het aandeel piraterij in de groeilanden nog veel hoger dan in de ontwikkelde markten: gemiddeld 68 procent. Zij nemen ook de groei in illegaal softwaregebruik voor hun rekening. Daardoor klom de handelswaarde die illegale software wereldwijd vertegenwoordigt tot 63,4 miljard dollar.

53 procent van de computergebruikers in België geeft toe illegale software te gebruiken. Dat meldt de vereniging van commerciële softwareleveranciers BSA op basis van een eigen bevraging. De BSA bevroeg, met hulp van IDC en Ipsos Public Affairs naar eigen zeggen 15.000 ict-gebruikers in 33 landen, waaronder België. Daaruit blijkt dat het percentage illegale software in ons land in 2011 24 procent bedroeg. In heel Europa is dat gemiddeld 33 procent. "Dat betekent dat de gebruikers bijna 1 op 4 programma's op hun pc's installeerden zonder licentie. De handelswaarde van deze piraatsoftware loopt op tot 181 miljoen euro, een streep door de rekening van de softwareproducenten wereldwijd, maar ook van lokale partners en leveranciers, die jobs creëren in België en een bijdrage leveren aan de lokale economie", klinkt het verongelijkt in een persmededeling. "De overheid moet stappen ondernemen om de wetten op het intellectueel eigendom te moderniseren en de inspanningen om gebruikers van illegale software de rekening te presenteren nog verhogen." Meer dan de helft van de ict-gebruikers in België gebruikt wel eens illegale software. Twintig procent van de Belgische gebruikers van illegale software zeggen dat ze software 'altijd', 'meestal' of 'occasioneel' illegaal aankopen. 32 procent doet dat 'zelden'. Uit de studie blijkt ook dat 3 keer meer mannen dan vrouwen zich daaraan bezondigen. Geen enkele leeftijdscategorie springt opvallend in het oog, maar globaal maken gebruikers jonger dan 34 jaar (39 procent) het vaakst gebruik van illegale software. Wereldwijd bekeken ligt het aandeel piraterij in de groeilanden nog veel hoger dan in de ontwikkelde markten: gemiddeld 68 procent. Zij nemen ook de groei in illegaal softwaregebruik voor hun rekening. Daardoor klom de handelswaarde die illegale software wereldwijd vertegenwoordigt tot 63,4 miljard dollar.