10 dingen die je moet weten over Windows 10

10 dingen die je moet weten over Windows 10
© Microsoft

Bron: Automatiseringgids.

© Automatiseringgids

1. Windows 10 is na de zomer beschikbaar in een officiële release. Bij de Technical Preview die nu beschikbaar is, gaat het nog altijd om een zeer vroege versie van het nieuwe besturingssysteem. Die zit nog vol bugs en mist verschillende toegezegde onderdelen. Maar Microsoft zegt er alles aan te doen de functies zo snel mogelijk toe te voegen aan nieuwe builds zodat wie zich heeft ingeschreven voor het Insider Programma er in zo'n vroeg mogelijk stadium mee aan de slag kan en feedback kan geven. Zheeft deze build 9926 heeft er al weer een paar nieuwe bij.

© Automatiseringgids

2. Zo is er in deze versie weer een venster beschikbaar dat werd geïntroduceerd met Windows 8, maar verdwenen was in de eerste versies van Windows 10: De 'Charms' bar. De functies zijn nu te vinden in het Action Center Menu, dat is op te roepen vanuit de taakbalk rechtsonder. Hier zijn alle verbindingen te vinden, zoals de verbinding met Bluetooth apparatuur en een aantal andere veelgebruikte instellingsmogelijkheden. Nog niet alles werkte zoals het hoort. Het aansluiten van een Bluetooth koptelefoon lukte bijvoorbeeld niet.

© Automatiseringgids

3. Die missers kunnen snel de lol van het testen doen vergaan. Microsoft heeft daarom een eenvoudig toegankelijk boot-menu om Windows in de oude staat te herstellen. Maar zelfs dit boot-menu komt te pas en te onpas op, ook een bug dus.

© Automatiseringgids

4. Microsoft blijkt wel goed te luisteren naar de feedback van zijn testers. Zo zijn er veel gemelde bugs uit vorige builds verholpen maar zijn er ook weer nieuwe bijgekomen. Maar ook functionele opmerkingen van testers worden verwerkt. Zo waren er klachten over de manier waarop apps full screen konden worden gemaakt. Dat is nu eenvoudiger. Ook is er nu een mogelijkheid om een default folder te selecteren voor de Verkenner.

© Automatiseringgids

5. Cortana krijgt een belangrijke rol in Windows 10. Maar tot nog toe ontbrak de digitale assistente in eerdere builds van de Technical Preview. Cortana maakt in build 9926 voor het eerst haar opwachting. Maar de functies zijn nog beperkt of werken niet goed. Vooral het instellen van herinneringen gaat niet altijd goed. Verder zet Techradar vraagtekens bij het nut van de spraakfuncties van Cortana in een kantooromgeving.

© Automatiseringgids

6. Microsoft heeft een nieuwe foto-app toegevoegd. In de nieuwe vorm is het mogelijk direct de plaatjes te bewerken. Maar er ontbreken nog een aantal belangrijke functies. Die conclusie geldt ook voor functionaliteiten van de Maps en de Xbox-app.

© Automatiseringgids

7. Het Startmenu is terug. Er zit echter geen zoekfunctie meer in dit menu. Gebruikers kunnen het rechterdeel vullen met de tegeltjes die bekend zijn van Windows 8. Uiteindelijk kan het Startmenu zo groot gemaakt worden dat dit het volledige scherm bedekt zoals het Startscherm in Windows 8. Maar dat is in deze build nog niet het geval. Het Startmenu heeft nu nog een vaste omvang. Microsoft heeft nog nieuwe functies in petto voor het persoonlijker maken van het Startmenu. Die komen in volgende builds.

© Automatiseringgids

8. De bereikbaarheid van de 'Instellingen' is een stuk verbeterd. In Windows 8 worden instellingen op twee verschillende plekken geregeld. in het 'PC Settings'-menu (Instellingen ) en in het 'Control Panel' (Configuratiescherm). dat werkte heel verwarrend. Microsoft heeft een nieuwe Settings-app waarmee de functies weer zijn samengebracht. Het lijkt echter een cosmetische truc, want Control Panel blijft in de achtergrond zaken regelen.

© Automatiseringgids

9. Continuum werd al bij de eerste introductie van Windows 10 genoemd als toepassing die het schakelen tussen de traditionele desktop-instellingen en de tablet-georiënteerde instellingen regelt. De systeem-app is nu voor het eerst aanwezig in deze build. De app regelt een aantal zaken automatisch wanneer bijvoorbeeld het toetsenbord van een Surface Pro wordt afgehaald of teruggeplaatst, maar kan ook de instellingen op commando aanpassen met het Continuum-menu.

© Automatiseringgids

10. Tegelijk met deze nieuwe build heeft Microsoft ook een nieuwe Windows Store beschikbaar gemaakt. De Store is te benaderen via een tegel in het Startmenu. In deze online winkel zijn straks de apps voor alle Windows 10 geschikte apparatuur te vinden in een nieuwe vormgeving.