10 tips om Windows 10 naar je hand te zetten

© Windows 10

Na de installatie van Windows 10 is het zaak je pc of laptop even na te lopen zodat deze in perfecte conditie is en er uit ziet zoals jij dat graag wil. 10 waardevolle tips voor aanpassen uit de praktijk.

Na de installatie van een nieuw besturingssysteem is het altijd even wennen. Zaken waar je aan gewend was, staan niet meer daar waar je ze verwacht. Je bent verrast door nieuwe functionaliteit, maar andere dingen lopen niet lekker. Hieronder staan 10 tips voor het tweaken van Windows 10 en het gebruik van wat gereedschap, verzameld door Computerworld.

Verwijder de oude Windows-versie

Na de overschakeling op het nieuwe besturingssysteem is het zaak een backup te maken van de bestanden van de Windows 7 of 8.1-bestanden. Die kunnen van pas komen mocht er toch wat misgaan. Maar dan is het verstandig de bestanden te verwijderen, want ze nemen tot wel 20 GB van de opslagcapaciteit weg. Verwijderen kan door met Schijfopruiming, de Clean up system files en kies voor het verwijderen van Bestanden van vorige Windows-installatie en Tijdelijke Windows installatiebestanden.

Hoe meld je je als gebruiker af

In het startmenu staat links bovenin een icoontje met de gebruikersnaam van de actieve gebruiker. Klik daarop voor een dialoogvenster waarin ook het afmelden wordt vermeld. Afmelden kan overigens ook door de Windows-toets in te drukken tegelijk met de ‘L’-toets.

Kies je eigen kleur Windows 10 biedt in het Personalisatiescherm onder het Instellingen-menu 48 verschillende kleuren beschikbaar om de accenten van het besturingssysteem een persoonlijk tintje te geven. Dat klinkt als best veel, maar wie er niet tevreden mee is kan via het klassieke Configuratiescherm nagenoeg elke kleur kiezen.

Kies een andere zoekmachine

Microsoft probeert met de Edge-browser van Windows 10 het gebruik van de eigen Bing-zoekmachine te stimuleren. Wil je een andere zoekmachine als standaard instellen is dat niet eenvoudig gemaakt, wan in het instellingen menu van de browser is de optie om een andere zoekmachine te kiezen grijs en inactief gemaakt. Ga met de browser naar de pagina van de gewenste zoekmachine en open dan de Instellingen van de browser. ga dan naar de optie voor geavanceerde instellingen en zoek naar de optie ‘Zoek in de adresbalk met”. Klik dan op ing en dan op “voeg nieuwe toe”. De naam van de zoekmachine verschijnt dan. Klik die aan en klik dan “Voeg toe als standaard” aan.

Stel automatische updates uit

Microsoft wil niet dat gebruikers updates van het besturingssysteem uitstellen. Alleen gebruikers van de Pro-, Enterprise- en Education-versies hebben de mogelijkheid het updateproces tot enkel maanden uit te stellen. Gebruikers van de Home-versie kunnen met een trucje dat uitstel ook forceren. Het besturingssysteem biedt namelijk de optie om in geval van een internetverbinding waar voor wordt betaald per Megabyte verkeer, het updaten uit te stellen tot er een goedkope verbinding beschikbaar is. Ga daartoe tijdens een verbinding met een wifi-netwerk naar het wifi-logo in de taakbalk en klik dan op Netwerk-instellingen. Dan opent het netwerk- en internetscherm van de Instellingen. Onderin het rechtervenster staat de optie Geavanceerd en daarin het onderdeel ‘Verbinding met een datalimiet’. Zet dat schuifje op ‘Aan’.

Maak video’s van het gebruik van apps

Het besturingssysteem heeft een mogelijkheid om je handelingen in een Xbox-spel op te nemen. Die Game Bar-eigenschap is echter ook bruikbaar om veel (maar niet alle) andere handelingen op de pc vast te leggen. De Game bar is te activeren door het Windows logo-knop en de ‘G’-toets tegelijk in te drukken en in het menu dat dan verschijnt te bevestigen dat het om een game gaat. Druk op de rode knop om de opname te starten.

Vertraag het knipprogramma

Windows heeft al sinds enkele versies het knipprogramma om snel een (gedeeltelijke) screendump te kunnen maken. Nieuw in Windows 10 is de mogelijkheid de het moment van opname tot maximaal 5 seconden te vertragen. Dat is handig wanneer er bijvoorbeeld een storend element eerst uit beeld moet verdwijnen voor de screendump wordt gemaakt.

Verwijder de OneDrive-map als je hem niet gebruikt

Wanneer je als eindgebruiker geen gebruik wil maken van de One Drive-opslag in de cloud, is het handig om de optie ook te verwijderen uit de Verkenner. Open daarvoor de Register (Windows+R) en tik dan regedit in. Zoek in deze editor HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6 op. Dubbelklik op ‘System.IsPinnedToNameSpaceTree’ en verander de waarde van ‘1’ naar ‘0’. Meld je af bij Windows en log daarna weer in of herstart de computer om de wijziging te activeren.

Creëer een eigen overzicht van alle Windows instellingen

Windows 10 heeft de instellingen verdeeld over twee locaties namelijk de Instellingen-app en het klassieke configuratiescherm. De oplossing om alles in een scherm te krijgen is een nieuwe map aan te maken op het bureaublad en deze de naam te geven ‘NAME.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}’ waarbij ‘NAME’ een willekeurige naam is. De map krijgt dan het icoon van het klassieke configuratiescherm. Door er op te klikken verschijnt een lange lijst met alle instellingen van Windows 10 in alfabetische volgorde.

Deïnstalleer de verplichte Windows-apps

Windows 10 komt met een reeks apps die op de normale wijze niet verwijderd kunnen worden, zoals Mail en Xbox. Wanneer ze niet worden gebruikt, is het fijn om ze toch weg te kunnen doen. De tech blogger Thomas Vanhoutte heeft eenserie opdrachtengeformuleerd met het Powershell-programma waarmee de programma’s kunnen worden verwijderd. Terughalen is ook mogelijk met een ander script van Vanhoutte.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content