10 webshops voor e-boeken

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De Boekenbeurs is weer van start gegaan in Antwerpen. Naar aanleiding daarvan, biedt Data News u een webwinkelwijzer voor digitale boeken.

De Boekenbeurs is weer van start gegaan in Antwerpen. Naar aanleiding daarvan, biedt Data News u een webwinkelwijzer voor digitale boeken.

Amazon Kindle Store Retailreus Amazon verdeelt anno 2013 onder meer films, muziek, kledij, tuinspullen én supermarktproducten, maar is en blijft in de eerste plaats een online boekwinkel. Het bedrijf rond Jeff Bezos loopt ook op het gebied van e-boeken wereldwijd voorop, met een marktaandeel van naar schatting meer dan 60 procent. Hun digitale titels zijn te downloaden in de diverse Kindle Stores – er zijn er een tiental over de hele wereld, maar voorlopig geen Belgische – en laten zich lezen op de bijbehorende Kindle e-readers en Kindle Fire-tablets of via de mobiele Kindle-apps. Amazon biedt ook enkele honderden Nederlandstalige e-boeken aan.

Kobo Books Het Canadese Kobo speelt sinds januari 2012 mee op de Nederlandstalige e-boekenmarkt, met een eigen webwinkel en een serie tablets en e-readers, die in ons land verdeeld worden door FNAC en in Nederland verkrijgbaar zijn in de boekhandels Libris en Blz. Kobo probeert zich van de andere internetreuzen te onderscheiden door digitaal lezen sociaal te maken, met eigen smartphone- en tablet-apps die gebruikers toelaten hun leeservaringen met elkaar te delen via sociale media.

Apple iBooks Hardwaregigant Apple verkoopt digitale lectuur via de iBooks-winkel. Die is gevuld met e-boeken die compatibel zijn met de iPad, iPhone en iPod Touch. Sinds september 2011 is iBooks beschikbaar in ons taalgebied. Wellicht wordt het binnenkort ook mogelijk e-boeken via iBooks cadeau te doen aan vrienden of familie, zo blijkt uit een recente patentaanvraag van Apple.

e-boek.org Het eerste Vlaamse e-boekenplatform, gesticht in 2000 door vakorganisatie en Boekenbeursorganisator Boek.be. De Nederlandstalige titels die je hier in digitale vorm kunt kopen, zijn te lezen op alle leesapparaten: zoals e-readers die het ePub-formaat ondersteunen (van Amazon, Kobo of Sony) en tablets waar een reader-app met ePub-ondersteuning (zoals Bluefire Reader) geïnstalleerd staat. Boek.be pakt dit jaar op de Boekenbeurs wederom uit met het e-paviljoen, een stand met allerlei digitale apparaten en toepassingen.

Google Play Books Ook de Amerikaanse grootmacht Google verkoopt, sinds juni dit jaar, digitaal leesvoer in België, en dit via Google Play Books. De e-boeken die je er aanschaft, zijn compatibel met smartphones en tablets die op Android draaien, maar ook met iPhone, iPad en iPod Touch waarop de Google Play Store-app geïnstalleerd staat. Ook kun je Google’s digitale boeken lezen in de browser en op e-readers die het Adobe eBook-programma ondersteunen. De lectuur is ook te downloaden voor offline gebruik.

Yindo Een Nederlandse variant op het Spotify-model, maar dan voor e-boeken: voor een vast bedrag per maand lees je ongelimiteerd digitale boeken. All You Can Read, quoi.
Het leesvoer is beschikbaar in de browser van je pc, laptop, smartphone of tablet. Een soort streamingservice, dus, want los downloaden is niet mogelijk. www.yindo.nl

Boekenwolk Van de makers van Yindo is ook Boekenwolk.nl. Dat is een clouddienst met kinderboeken, waar ouders voor een maandbedrag van 5,90 euro een abonnement kunnen afsluiten om onbeperkt boeken te lezen op tablets of via de browser. Boekenwolk biedt lectuur aan van Nederlandse (kinder)boekenuitgevers als Gottmer, Kluitman en De Eenhoorn.

Barnes & Noble Nook Store Nog een Amerikaanse grootmacht die actief is op het gebied van e-lezen is boekhandelketen Barnes & Noble. Zijn Nook-leesapparaten (waaronder de Nook Touch en de Nook Color) gaan gepaard met een virtuele boekendienst (Nook Store) waar meer dan een miljoen digitale titels gestockeerd staan. Net als er sprake is van een uitrol van de Kindle Store naar de Lage Landen, ziet het er ook al een tijdje naar uit dat de Nook-service ons land binnen afzienbare tijd zal bereiken.

Bol.com Retailer Bol.com heeft een niet te overzien marktaandeel op de Nederlandse e-boekenmarkt (exacte cijfers zijn echter niet bekend), en handhaaft zich tegenwoordig ook nadrukkelijk op de Vlaamse markt. Hun digitale boeken – er zitten er meer dan 23.000 in hun Nederlandstalig aanbod – lees je op e-readers die geschikt zijn voor pdf- en ePub-formaten, op tablets en smartphones met iOS of Android (met de bol.com eboek-apps) en op computers of laptops die Adobe Digital Rights Management ondersteunen.

Sony Reader Store Sony betrad de e-arena al van bij het prille begin van het e-boek. Het bedrijf biedt een serie e-readers op basis van eInk (elektronische inkt die geen achtergrondverlichting behoeft) aan, die populair zijn in de Lage Landen, en heeft ook een ingebedde Reader Store voor e-boeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content