Vandaag is Drupal een van de belangrijkste platformen voor web content management en dus voor het opbouwen van grote en minder grote websites. Onder meer The Economist, Cisco, Al Jazeera, Studio Brussel en het Witte Huis draaien vandaag op Drupal.

Nochtans begon het net iets eenvoudiger. Drupal was een lokaal message board om informatie over een LAN-project bij elkaar te houden. De code van Drupal werd geschreven op 29 december 2000 en op 15 januari maakte Buytaert het project wereldkundig als Drupal 1.0.0 onder een General Public License (GPL) zodat iedereen er mee aan de slag kon.

Dries Buytaert, Datanews
Dries Buytaert © Datanews

In de jaren die volgden kwam de vraag van anderen om het verder uit te breiden en nieuwe functies toe te voegen. Buytaert zegt zelf in een blogpost dat het project onder een GPL met de wereld delen een van de hoekstenen is van hoe de gemeenschap bouwt op elkaars werk.

De naam Drupal is overigens afkomstig van de domeinnaam die Buytaert wilde vastleggen. Hij wou dorp.org registreren maar door een tikfout werd dat Drop.org. Drop is dan weer Engels voor druppel, en druppel in het Engels uitgesproken is... Drupal.

Buytaert beseft dat 15 jaar een eeuwigheid is op het web. Zo merkt hij op dat Chrome, FIrefox en Safari nog niet eens bestonden en dat sms net aan zijn opmars bezig was. Slechts zeven procent van de wereld had toegang tot het internet.

Vandaag heeft hij met Acquia zijn eigen Drupalbedrijf in Boston en lijkt hij niet van plan om met Drupal te stoppen. "Niemand weet hoe het web er binnen 15 jaar uit zal zien, maar we doen ons best om Drupal op een verantwoordelijke manier te begeleiden."

Vandaag is Drupal een van de belangrijkste platformen voor web content management en dus voor het opbouwen van grote en minder grote websites. Onder meer The Economist, Cisco, Al Jazeera, Studio Brussel en het Witte Huis draaien vandaag op Drupal.Nochtans begon het net iets eenvoudiger. Drupal was een lokaal message board om informatie over een LAN-project bij elkaar te houden. De code van Drupal werd geschreven op 29 december 2000 en op 15 januari maakte Buytaert het project wereldkundig als Drupal 1.0.0 onder een General Public License (GPL) zodat iedereen er mee aan de slag kon.In de jaren die volgden kwam de vraag van anderen om het verder uit te breiden en nieuwe functies toe te voegen. Buytaert zegt zelf in een blogpost dat het project onder een GPL met de wereld delen een van de hoekstenen is van hoe de gemeenschap bouwt op elkaars werk.De naam Drupal is overigens afkomstig van de domeinnaam die Buytaert wilde vastleggen. Hij wou dorp.org registreren maar door een tikfout werd dat Drop.org. Drop is dan weer Engels voor druppel, en druppel in het Engels uitgesproken is... Drupal.Buytaert beseft dat 15 jaar een eeuwigheid is op het web. Zo merkt hij op dat Chrome, FIrefox en Safari nog niet eens bestonden en dat sms net aan zijn opmars bezig was. Slechts zeven procent van de wereld had toegang tot het internet.Vandaag heeft hij met Acquia zijn eigen Drupalbedrijf in Boston en lijkt hij niet van plan om met Drupal te stoppen. "Niemand weet hoe het web er binnen 15 jaar uit zal zien, maar we doen ons best om Drupal op een verantwoordelijke manier te begeleiden."