YouTube werd opgericht door drie medewerkers van betalingsdienst PayPal. Een van hen plaatste op 23 april 2005 het eerste filmpje. Me at the zoo, heet het. YouTube-oprichter Jawed Karim liet zien hoe hij een bezoek bracht aan een dierentuin. Veel had het niet om het lijf. Het filmpje duurt achttien seconden. Eigenlijk was het de eerste vlog.

YouTube groeide als kool. In oktober 2006, ongeveer anderhalf jaar na het begin, werd het bedrijf overgenomen door Google. Dat betaalde 1,65 miljard dollar. Google heeft dat al lang en breed terugverdiend. YouTube ontving alleen vorig jaar al 15 miljard dollar uit advertenties.

Ook sommige vloggers zijn schatrijk geworden dankzij YouTube. Zo zou de Zweed PewDiePie op zijn hoogtepunt zo'n één miljoen dollar per maand hebben verdiend dankzij advertenties bij zijn filmpjes.

De meest bekeken video op YouTube is de clip van het lied Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee. Die is 6,6 miljard keer bekeken. Op de tweede plaats staat Shape of You van Ed Sheeran, met 4,6 miljard views.

YouTube werd opgericht door drie medewerkers van betalingsdienst PayPal. Een van hen plaatste op 23 april 2005 het eerste filmpje. Me at the zoo, heet het. YouTube-oprichter Jawed Karim liet zien hoe hij een bezoek bracht aan een dierentuin. Veel had het niet om het lijf. Het filmpje duurt achttien seconden. Eigenlijk was het de eerste vlog.YouTube groeide als kool. In oktober 2006, ongeveer anderhalf jaar na het begin, werd het bedrijf overgenomen door Google. Dat betaalde 1,65 miljard dollar. Google heeft dat al lang en breed terugverdiend. YouTube ontving alleen vorig jaar al 15 miljard dollar uit advertenties.Ook sommige vloggers zijn schatrijk geworden dankzij YouTube. Zo zou de Zweed PewDiePie op zijn hoogtepunt zo'n één miljoen dollar per maand hebben verdiend dankzij advertenties bij zijn filmpjes.De meest bekeken video op YouTube is de clip van het lied Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee. Die is 6,6 miljard keer bekeken. Op de tweede plaats staat Shape of You van Ed Sheeran, met 4,6 miljard views.