Bij de afgelopen sociale verkiezingen in mei, stemde ongeveer 20% elektronisch. Er waren twee oplossingen beschikbaar: Elegio van The eID Company en OAdeo van BlueKrypt. Met succes overigens, want er werd geen enkel groot probleem opgetekend.

Elektronisch stemmen is op zich niet zo nieuw voor de sociale verkiezingen, maar dat de eID in plaats van een magneetkaart gebruikt werd was wel een unicum dit jaar. Twee leveranciers hadden de broncode van hun product ingediend: The eID Company met het product Elegio en BlueKrypt met de OAdeo-oplossing.

Volgens onze informatie verwerkte Elegio zo'n 90.000 stemmen, met referenties als KBC/CBC, ING, ArcelorMittal Gent, TNT, Sibelga, Ford, American Express, Atlas Copco en Nespresso. BlueKrypt van zijn kant telde 70.000 elektronische stemmen met BNP Paribas Fortis als belangrijke referentie.

De twee leveranciers zijn naar eigen zeggen tevreden met deze resultaten en bevestigen dat de overgrote meerderheid van de ondernemingen die elektronisch stemden dat ook zullen doen bij de volgende verkiezingen in 2016. Ondertussen leeft de hoop om elektronisch stemmen ook te kunnen uitbreiden, zodat buitenlanders bijvoorbeeld kunnen stemmen. Om stemmen op afstand toe te laten, moet wel de wet aangepast worden. Toch zou stemmen op afstand hier en daar toch toegepast zijn, bijvoorbeeld bij KBC, waar sommige mensen konden stemmen vanaf hun werkplek.

Bij de afgelopen sociale verkiezingen in mei, stemde ongeveer 20% elektronisch. Er waren twee oplossingen beschikbaar: Elegio van The eID Company en OAdeo van BlueKrypt. Met succes overigens, want er werd geen enkel groot probleem opgetekend. Elektronisch stemmen is op zich niet zo nieuw voor de sociale verkiezingen, maar dat de eID in plaats van een magneetkaart gebruikt werd was wel een unicum dit jaar. Twee leveranciers hadden de broncode van hun product ingediend: The eID Company met het product Elegio en BlueKrypt met de OAdeo-oplossing. Volgens onze informatie verwerkte Elegio zo'n 90.000 stemmen, met referenties als KBC/CBC, ING, ArcelorMittal Gent, TNT, Sibelga, Ford, American Express, Atlas Copco en Nespresso. BlueKrypt van zijn kant telde 70.000 elektronische stemmen met BNP Paribas Fortis als belangrijke referentie. De twee leveranciers zijn naar eigen zeggen tevreden met deze resultaten en bevestigen dat de overgrote meerderheid van de ondernemingen die elektronisch stemden dat ook zullen doen bij de volgende verkiezingen in 2016. Ondertussen leeft de hoop om elektronisch stemmen ook te kunnen uitbreiden, zodat buitenlanders bijvoorbeeld kunnen stemmen. Om stemmen op afstand toe te laten, moet wel de wet aangepast worden. Toch zou stemmen op afstand hier en daar toch toegepast zijn, bijvoorbeeld bij KBC, waar sommige mensen konden stemmen vanaf hun werkplek.