De wereldwijde pc-verkoop zal dit jaar de scherpste terugval ooit kennen. Dat zegt onderzoeksbureau Gartner.

In totaal verwacht Gartner dat er dit jaar zo'n 257 miljoen pc's over de toonbank zullen gaan: dat is net geen 12 procent minder dan vorig jaar. Ter vergelijking: de ergste neerwaartse trend tot nu toe was die van 2001 toen de verkoop er met 3,2 procent op achteruitging. De reden voor de forse terugval in 2009 is volgens Gartner niet ver te zoeken. Naarmate de globale economie alsmaar dieper zakt, wordt de levenscyclus van een pc alsmaar verlengd. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat pc-leveranciers alsmaar voorzichtiger worden in het aanleggen van hun stock.

Het verontrustende daarbij is dat niet alleen de volwassen markten, maar ook de zogeheten 'emerging markets' in de klappen delen. Wat de neerwaartse trend wel wat kan counteren - zij het in beperkte mate - is de verkoop van mobile pc's. In vergelijking met vorig jaar zouden er zo'n 9 procent meer aan de man gebracht worden - in totaal bijna 156 miljen stuks.

Het zijn vooral de mini-notebooks die verantwoordelijk zijn voor deze groei. Globaal genomen is hun aandeel in de totale pc-markt echter nog steeds maar 8 procent: te weinig om te kunnen beletten dat de totale markt zwaar naar beneden gaat.

De wereldwijde pc-verkoop zal dit jaar de scherpste terugval ooit kennen. Dat zegt onderzoeksbureau Gartner. In totaal verwacht Gartner dat er dit jaar zo'n 257 miljoen pc's over de toonbank zullen gaan: dat is net geen 12 procent minder dan vorig jaar. Ter vergelijking: de ergste neerwaartse trend tot nu toe was die van 2001 toen de verkoop er met 3,2 procent op achteruitging. De reden voor de forse terugval in 2009 is volgens Gartner niet ver te zoeken. Naarmate de globale economie alsmaar dieper zakt, wordt de levenscyclus van een pc alsmaar verlengd. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat pc-leveranciers alsmaar voorzichtiger worden in het aanleggen van hun stock. Het verontrustende daarbij is dat niet alleen de volwassen markten, maar ook de zogeheten 'emerging markets' in de klappen delen. Wat de neerwaartse trend wel wat kan counteren - zij het in beperkte mate - is de verkoop van mobile pc's. In vergelijking met vorig jaar zouden er zo'n 9 procent meer aan de man gebracht worden - in totaal bijna 156 miljen stuks. Het zijn vooral de mini-notebooks die verantwoordelijk zijn voor deze groei. Globaal genomen is hun aandeel in de totale pc-markt echter nog steeds maar 8 procent: te weinig om te kunnen beletten dat de totale markt zwaar naar beneden gaat.