De inspanningen van de cybercriminelen in de voorbije jaren kunnen in 2010 aanleiding geven tot catastrophes, waarschuwt Marc Blanchard, specialist in de Bitdefender-securityproducten.

De van oorsprong Roemeense securityproducten van Bitdefender worden in onze contreien verdeeld door het Franse Editions-Profil, waar Marc Blanchard actief is als 'epidemioloog'. Dat betekent dat hij trends in malware bestudeert en adviseert hoe de securityproducten moeten worden aangepast in functie van de te verwachten ontwikkelingen.

Blanchard wijst erop dat in 2008 de georganiseerde cybermisdaad zich heeft toegelegd op het creëren van de nodige tools en vervolgens in 2009 grote aantallen systemen heeft besmet. Daarbij werd door de cybercriminelen bijzondere aandacht besteed aan wormen en trojanen die gehackte systemen ontvankelijk maken voor nieuwe malware. "De gehackte systemen werden voorzien van 'lege enveloppes', waarin later malware kan worden ingebracht," aldus Blanchard.

En dat zou precies de dreiging voor 2010 kunnen zijn, als cybercriminelen daar uitgebreid gebruik zouden van maken voor alle mogelijke malafide praktijken (aanvallen, datadiefstal, ...). Dat zou dan tot catastrofes kunnen leiden, meent Blanchard, zowel op grote schaal, als voor individuen, gezien het groeiende aantal uiterst gerichte aanvallen.

Het probleem is dat die 'lege enveloppes' makkelijk door klassieke securityverdedigingen kunnen glippen (omdat ze geen kwaadaardige code bevatten). Bitdefender rekent dan ook op zijn Active Virus Control technologie, voor een dynamische beveiliging tegen malware op besmette systemen.

In België heeft BitDefender ondertussen een stevige positie op de huismarkt uitgebouwd, aldus Bertrand Nassogne, country manager benelux voor Editions Profil, en onlangs werden contracten met verdelers gesloten om ook de bedrijfsmarkt aan te pakken.

De inspanningen van de cybercriminelen in de voorbije jaren kunnen in 2010 aanleiding geven tot catastrophes, waarschuwt Marc Blanchard, specialist in de Bitdefender-securityproducten. De van oorsprong Roemeense securityproducten van Bitdefender worden in onze contreien verdeeld door het Franse Editions-Profil, waar Marc Blanchard actief is als 'epidemioloog'. Dat betekent dat hij trends in malware bestudeert en adviseert hoe de securityproducten moeten worden aangepast in functie van de te verwachten ontwikkelingen. Blanchard wijst erop dat in 2008 de georganiseerde cybermisdaad zich heeft toegelegd op het creëren van de nodige tools en vervolgens in 2009 grote aantallen systemen heeft besmet. Daarbij werd door de cybercriminelen bijzondere aandacht besteed aan wormen en trojanen die gehackte systemen ontvankelijk maken voor nieuwe malware. "De gehackte systemen werden voorzien van 'lege enveloppes', waarin later malware kan worden ingebracht," aldus Blanchard. En dat zou precies de dreiging voor 2010 kunnen zijn, als cybercriminelen daar uitgebreid gebruik zouden van maken voor alle mogelijke malafide praktijken (aanvallen, datadiefstal, ...). Dat zou dan tot catastrofes kunnen leiden, meent Blanchard, zowel op grote schaal, als voor individuen, gezien het groeiende aantal uiterst gerichte aanvallen. Het probleem is dat die 'lege enveloppes' makkelijk door klassieke securityverdedigingen kunnen glippen (omdat ze geen kwaadaardige code bevatten). Bitdefender rekent dan ook op zijn Active Virus Control technologie, voor een dynamische beveiliging tegen malware op besmette systemen. In België heeft BitDefender ondertussen een stevige positie op de huismarkt uitgebouwd, aldus Bertrand Nassogne, country manager benelux voor Editions Profil, en onlangs werden contracten met verdelers gesloten om ook de bedrijfsmarkt aan te pakken.