2010 wordt het jaar van de netTabs (voluit 'net tablet' of tablet pc). Dat is slechts één van de voorspellingen die Deloitte doet over de technologie-, telecom- en mediawereld van 2010.

Consultancybedrijf Deloitte heeft weer z'n jaarlijkse TMT-voorspellingen gelanceerd. TMT staat voor Technologie, Media en Telecommunicatie. De voorspellingen zijn gebundeld in 3 rapporten. Wij plukken hier 5 opvallende elementen uit de lijst.

- Daar zijn de netTabs Bij Deloitte voelen ze het aan hun water: als Apple op iets springt, zou het wel eens raak kunnen zijn. Vandaar de stelling dat 2010-2011 wel eens de jaren van de netTabs kunnen zijn, lees: tablet pc's zoals de Apple iPad er ook één is. Volgens Deloitte hebben vroegere pogingen om met een tablet te komen, stuk voor stuk gefaald, om tal van redenen: gebrekkige grafische kwaliteit, software, gebruikersinterface, ... Toch is vooral de focus op het bedrijfsleven een foute keuze geweest. De huidige keuze voor eenvoudige, betaalbare consumententablets lijkt een betere weg om te volgen. NetTabs zijn, aldus nog het rapport, de perfecte middenweg tussen smartphones (vaak te klein voor video of surfen op het web) en notebooks en netbooks (vaak nog te zwaar, te groot of te duur).

- Thin clients zijn weer inDeloitte meent dat bedrijven 'thin clients' in 2010 veel meer ernstig zullen nemen dan in de vorige jaren, ook al zullen ze de 'thick clients' niet uit de markt verdringen. Virtuele desktops kunnen niet alleen besparingen genereren in it-ondersteuning, -onderhoud en hardware- en licentiekosten, ze leveren ook meer mobiliteit op, betere productiviteit, lager energieverbruik en betere beveiliging.

- IT procurement op z'n kopHet ict-aankoopgedrag van bedrijven wijzigt onder invloed van de werknemers. Die worden zogenaamde 'prosumers': ze schaffen gsm's en pc's aan voor werk én ontspanning. Bedrijven passen hun aankoopgedrag en policies hieraan aan, terwijl leveranciers hun verkoopstechnieken wijzigen: meer flexibiliteit, een minder monolythisch aanbod.

- Met z'n allen op mobiele VoIP2010 zou een scharnierjaar kunnen worden voor mobiele internettelefonie, of mobiele voice-over-ip (VoIP). Dat niet alleen dankzij de beschikbaarheid van het aantal wifi-gsm's en wifi-hotspots, maar ook dankzij de verlichting voor traditionele gsm-netwerken die mobiele VoIP zou kunnen bieden.

- Betrouwbaarheid krijgt nieuwe definitieIn 2010 zullen bedrijven, aldus nog Deloitte, waarschijnlijk niet meer standaard 99,999 procent - of '5 negens' - betrouwbaarheid eisen van de overeengekomen diensten, maar eerder kwaliteitsniveaus bepalen per applicatie of per proces. De belangrijkste driver daarvoor is kostenbesparing, die een lagere kwaliteit (bijvoorbeeld 3 negens) zou compenseren. Het gebruik van onder meer VoIP en mobiele diensten zou immers een lagere servicekwaliteit meer aanvaardbaar hebben gemaakt, stelt Deloitte. Service level overeenkomsten zullen langzamerhand aan die nieuwe trend worden aangepast.

2010 wordt het jaar van de netTabs (voluit 'net tablet' of tablet pc). Dat is slechts één van de voorspellingen die Deloitte doet over de technologie-, telecom- en mediawereld van 2010. Consultancybedrijf Deloitte heeft weer z'n jaarlijkse TMT-voorspellingen gelanceerd. TMT staat voor Technologie, Media en Telecommunicatie. De voorspellingen zijn gebundeld in 3 rapporten. Wij plukken hier 5 opvallende elementen uit de lijst. - Daar zijn de netTabs Bij Deloitte voelen ze het aan hun water: als Apple op iets springt, zou het wel eens raak kunnen zijn. Vandaar de stelling dat 2010-2011 wel eens de jaren van de netTabs kunnen zijn, lees: tablet pc's zoals de Apple iPad er ook één is. Volgens Deloitte hebben vroegere pogingen om met een tablet te komen, stuk voor stuk gefaald, om tal van redenen: gebrekkige grafische kwaliteit, software, gebruikersinterface, ... Toch is vooral de focus op het bedrijfsleven een foute keuze geweest. De huidige keuze voor eenvoudige, betaalbare consumententablets lijkt een betere weg om te volgen. NetTabs zijn, aldus nog het rapport, de perfecte middenweg tussen smartphones (vaak te klein voor video of surfen op het web) en notebooks en netbooks (vaak nog te zwaar, te groot of te duur). - Thin clients zijn weer inDeloitte meent dat bedrijven 'thin clients' in 2010 veel meer ernstig zullen nemen dan in de vorige jaren, ook al zullen ze de 'thick clients' niet uit de markt verdringen. Virtuele desktops kunnen niet alleen besparingen genereren in it-ondersteuning, -onderhoud en hardware- en licentiekosten, ze leveren ook meer mobiliteit op, betere productiviteit, lager energieverbruik en betere beveiliging. - IT procurement op z'n kopHet ict-aankoopgedrag van bedrijven wijzigt onder invloed van de werknemers. Die worden zogenaamde 'prosumers': ze schaffen gsm's en pc's aan voor werk én ontspanning. Bedrijven passen hun aankoopgedrag en policies hieraan aan, terwijl leveranciers hun verkoopstechnieken wijzigen: meer flexibiliteit, een minder monolythisch aanbod. - Met z'n allen op mobiele VoIP2010 zou een scharnierjaar kunnen worden voor mobiele internettelefonie, of mobiele voice-over-ip (VoIP). Dat niet alleen dankzij de beschikbaarheid van het aantal wifi-gsm's en wifi-hotspots, maar ook dankzij de verlichting voor traditionele gsm-netwerken die mobiele VoIP zou kunnen bieden. - Betrouwbaarheid krijgt nieuwe definitieIn 2010 zullen bedrijven, aldus nog Deloitte, waarschijnlijk niet meer standaard 99,999 procent - of '5 negens' - betrouwbaarheid eisen van de overeengekomen diensten, maar eerder kwaliteitsniveaus bepalen per applicatie of per proces. De belangrijkste driver daarvoor is kostenbesparing, die een lagere kwaliteit (bijvoorbeeld 3 negens) zou compenseren. Het gebruik van onder meer VoIP en mobiele diensten zou immers een lagere servicekwaliteit meer aanvaardbaar hebben gemaakt, stelt Deloitte. Service level overeenkomsten zullen langzamerhand aan die nieuwe trend worden aangepast.