De wereldwijde verkoop van klassieke computers en laptops daalde in 2013 met tien procent gedaald tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit de eerste cijfers van het marktonderzoeksbureau Gartner. De producenten verpatsten zowat 316 miljoen computers, waardoor de markt terugviel tot het niveau van 2009. 2013 was zo het slechtste jaar ooit voor de computerfabrikanten.

Lenovo baas

De Chinese fabrikant Lenovo was in 2013 de grootste speler, met een marktaandeel van 16,9 procent. Hewlett-Packard, jarenlang de nummer een, volgt op de tweede plaats met 16,2 procent.

Tablets rukken op

Door de opmars van tablets en smartphones zit de pc-verkoop al twee jaar in het slop. Met een miljard verkochte toestellen, was de markt voor smartphones vorig jaar reeds aanzienlijk groter. De verkoop van tablets zou weldra hoger liggen dan die van computers. Vooral in groeilanden als China en India ligt de vraag naar smartphones en tablets hoger. (Belga/TV)

De wereldwijde verkoop van klassieke computers en laptops daalde in 2013 met tien procent gedaald tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit de eerste cijfers van het marktonderzoeksbureau Gartner. De producenten verpatsten zowat 316 miljoen computers, waardoor de markt terugviel tot het niveau van 2009. 2013 was zo het slechtste jaar ooit voor de computerfabrikanten.Lenovo baas De Chinese fabrikant Lenovo was in 2013 de grootste speler, met een marktaandeel van 16,9 procent. Hewlett-Packard, jarenlang de nummer een, volgt op de tweede plaats met 16,2 procent.Tablets rukken op Door de opmars van tablets en smartphones zit de pc-verkoop al twee jaar in het slop. Met een miljard verkochte toestellen, was de markt voor smartphones vorig jaar reeds aanzienlijk groter. De verkoop van tablets zou weldra hoger liggen dan die van computers. Vooral in groeilanden als China en India ligt de vraag naar smartphones en tablets hoger. (Belga/TV)