Terwijl de ict-sector een serieuze klap kreeg in 2008 stelt Gartner dat de business intelligence-markt (BI) een aanhoudende groei van 21,7 procent optekende tot 8,8 miljard dollar.

In 2007 noteerde de BI-sector al een groei van 13 procent. De analisten van Gartner verwachtten voor het voorbije jaar 'slechts' een groei van 11 procent.

Gartner legt de mooie prestaties van de BI-markt uit door te wijzen op het feit dat die tools helpen om kosten te identificeren en de activiteit te sturen. In het bijzonder staan business intelligenceplatformen voor 65 procent van de markt, tegenover 35 procent voor analyse- en performance managementtools.

Na de consolidatieslag in het BI-segment is voortaan SAP de leider (na de overname van BusinessObjects en voordien Pilot en OutlookSoft) met 23,8 procent, voor SAS en Oracle/Hyperion die elk 14,6 procent van de markt hebben. Daarop volgt IBM/Cognos (11,3 procent), Microsoft (7,7 procent) en MicroStrategy (3,2 procent).

Gartner beschouwt overigens BI als één van de 10 sleuteltechnologieën in 2009, hoewel er dit jaar wel een dip in de vraag in zit.

Terwijl de ict-sector een serieuze klap kreeg in 2008 stelt Gartner dat de business intelligence-markt (BI) een aanhoudende groei van 21,7 procent optekende tot 8,8 miljard dollar. In 2007 noteerde de BI-sector al een groei van 13 procent. De analisten van Gartner verwachtten voor het voorbije jaar 'slechts' een groei van 11 procent. Gartner legt de mooie prestaties van de BI-markt uit door te wijzen op het feit dat die tools helpen om kosten te identificeren en de activiteit te sturen. In het bijzonder staan business intelligenceplatformen voor 65 procent van de markt, tegenover 35 procent voor analyse- en performance managementtools. Na de consolidatieslag in het BI-segment is voortaan SAP de leider (na de overname van BusinessObjects en voordien Pilot en OutlookSoft) met 23,8 procent, voor SAS en Oracle/Hyperion die elk 14,6 procent van de markt hebben. Daarop volgt IBM/Cognos (11,3 procent), Microsoft (7,7 procent) en MicroStrategy (3,2 procent). Gartner beschouwt overigens BI als één van de 10 sleuteltechnologieën in 2009, hoewel er dit jaar wel een dip in de vraag in zit.