Om alle jobs in te vullen, heeft het Brussels Gewest minstens 30 procent meer jongeren nodig die kiezen voor technologiestudies in het hoger onderwijs. Daarnaast moet de kwaliteit van de technische richtingen in het secundair onderwijs naar omhoog. Dat meldt Agoria, de federatie van de technologische industrie.

De technologiefederatie stelt vast dat het tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten de jongste jaren toenam. "Voor elke beschikbare job in een knelpuntfunctie waren bij de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris tien jaar geleden zes kandidaten. Nu is dat aantal teruggevallen tot slechts drie", zegt directrice Floriane de Kerchove van Agoria Brussel.

Ingenieur, ict'er, elektromecanicien en technicus zijn de typische knelpunten. Door de toenemende vergrijzing van de beroepsbevolking dreigt die situatie in de toekomst te verergeren.

Bovendien daalt de instroom. Opvallend is dat het aantal ingenieursstudenten in het hoger onderwijs met een kwart is gedaald tegenover 20 jaar geleden. In ict-richtingen is een soortgelijke tendens waarneembaar.

Daarnaast moet de kwaliteit van technische en beroepsopleidingen in het secundair onderwijs omhoog. Naast meer basiskennis moet er ook gewerkt worden aan de stiptheid en aanwezigheden van de leerlingen.

Agoria zegt samen met het Brussels Gewest en de gemeenschappen te willen blijven inzetten op sensibiliseringsacties. Aan technische scholen vraagt de federatie meer gebruik te maken van de referentiecentra Evoliris en Iristech+.

Bron: Belga

Om alle jobs in te vullen, heeft het Brussels Gewest minstens 30 procent meer jongeren nodig die kiezen voor technologiestudies in het hoger onderwijs. Daarnaast moet de kwaliteit van de technische richtingen in het secundair onderwijs naar omhoog. Dat meldt Agoria, de federatie van de technologische industrie. De technologiefederatie stelt vast dat het tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten de jongste jaren toenam. "Voor elke beschikbare job in een knelpuntfunctie waren bij de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris tien jaar geleden zes kandidaten. Nu is dat aantal teruggevallen tot slechts drie", zegt directrice Floriane de Kerchove van Agoria Brussel. Ingenieur, ict'er, elektromecanicien en technicus zijn de typische knelpunten. Door de toenemende vergrijzing van de beroepsbevolking dreigt die situatie in de toekomst te verergeren. Bovendien daalt de instroom. Opvallend is dat het aantal ingenieursstudenten in het hoger onderwijs met een kwart is gedaald tegenover 20 jaar geleden. In ict-richtingen is een soortgelijke tendens waarneembaar. Daarnaast moet de kwaliteit van technische en beroepsopleidingen in het secundair onderwijs omhoog. Naast meer basiskennis moet er ook gewerkt worden aan de stiptheid en aanwezigheden van de leerlingen. Agoria zegt samen met het Brussels Gewest en de gemeenschappen te willen blijven inzetten op sensibiliseringsacties. Aan technische scholen vraagt de federatie meer gebruik te maken van de referentiecentra Evoliris en Iristech+.Bron: Belga