Onderzoek wijst op grote aantallen apps per iPad en een gebruik ter vervanging van de ochtend- en avondkrant.

Het Reynolds Journalism Institute aan de universiteit van Missouri heeft in het voorbije jaar de evolutie van het gebruik van de iPad bij een aantal personen opgevolgd. Daarbij werd in het bijzonder het gebruik als medium voor nieuwsconsumptie bestudeerd.

Opmerkelijk was het bijzonder groot aantal apps per iPad, met 70% procent van de systemen met 30 of meer apps. Bij 23% daarvan steeg het aantal zelfs tot meer dan 75. Slechts 9% van de systemen telden 15 of minder apps. Koplopers in het gebruik waren wel de Safari browser en de mailfunctie, wat onderbouwt dat iPad gebruikers sterk webgericht denken.

Voorts blijken de gebruikers veel te lezen, met in de top drie (in dalende orde) het volgen van nieuws met 'aggregatie'-apps, het lezen van kranten in hun apps en het lezen van boeken. Het uitvoeren van beroepsmatige taken op de iPad scoorde overigens pas de 12de plaats. De geliefdekoosde plek is een luie zetel (51%), de slaapkamer (17%) of de ontbijttafel (9%), terwijl pieken in de vroege ochtend (5-8hr) en de avond (20-23hr) vallen. Ca. de helft van de gebruikers maken geregeld gebruik van 2 à 3 dagblad-apps, met de meeste aandacht voor algemeen nieuws, technologie en het weer. Kortom, de iPad dagblad-apps als vervanging van de ochtend- en avondkrant. Wie ook nog een dagblad op papier leest lijkt wel niet meteen gebrand om dat abonnement op te zeggen, maar wel stelt 31% dat ze helemaal geen abonnement op een papieren dagblad hebben. Overigens blijken de ondervraagde gebruikers ook niet zoveel tijdschriften op hun iPad te kopen, met 37% van hen die helemaal geen magazine-apps hebben gekocht.

De enquête polste tevens hoe de gebruikers nu over hun iPad denken ten opzichte van enkele maanden geleden. Slechts bij 4% was de tevredenheid gedaald, tegen 32% 'meer' en 37% 'veel meer' tevreden. En 75% denken dan ook dat het 'erg onwaarschijnlijk' is dat ze in komende zes maanden een concurrende tablet voor persoonlijk gebruik zouden kopen.

Onderzoek wijst op grote aantallen apps per iPad en een gebruik ter vervanging van de ochtend- en avondkrant. Het Reynolds Journalism Institute aan de universiteit van Missouri heeft in het voorbije jaar de evolutie van het gebruik van de iPad bij een aantal personen opgevolgd. Daarbij werd in het bijzonder het gebruik als medium voor nieuwsconsumptie bestudeerd. Opmerkelijk was het bijzonder groot aantal apps per iPad, met 70% procent van de systemen met 30 of meer apps. Bij 23% daarvan steeg het aantal zelfs tot meer dan 75. Slechts 9% van de systemen telden 15 of minder apps. Koplopers in het gebruik waren wel de Safari browser en de mailfunctie, wat onderbouwt dat iPad gebruikers sterk webgericht denken. Voorts blijken de gebruikers veel te lezen, met in de top drie (in dalende orde) het volgen van nieuws met 'aggregatie'-apps, het lezen van kranten in hun apps en het lezen van boeken. Het uitvoeren van beroepsmatige taken op de iPad scoorde overigens pas de 12de plaats. De geliefdekoosde plek is een luie zetel (51%), de slaapkamer (17%) of de ontbijttafel (9%), terwijl pieken in de vroege ochtend (5-8hr) en de avond (20-23hr) vallen. Ca. de helft van de gebruikers maken geregeld gebruik van 2 à 3 dagblad-apps, met de meeste aandacht voor algemeen nieuws, technologie en het weer. Kortom, de iPad dagblad-apps als vervanging van de ochtend- en avondkrant. Wie ook nog een dagblad op papier leest lijkt wel niet meteen gebrand om dat abonnement op te zeggen, maar wel stelt 31% dat ze helemaal geen abonnement op een papieren dagblad hebben. Overigens blijken de ondervraagde gebruikers ook niet zoveel tijdschriften op hun iPad te kopen, met 37% van hen die helemaal geen magazine-apps hebben gekocht. De enquête polste tevens hoe de gebruikers nu over hun iPad denken ten opzichte van enkele maanden geleden. Slechts bij 4% was de tevredenheid gedaald, tegen 32% 'meer' en 37% 'veel meer' tevreden. En 75% denken dan ook dat het 'erg onwaarschijnlijk' is dat ze in komende zes maanden een concurrende tablet voor persoonlijk gebruik zouden kopen.