Wetenschappers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Wake Forest Institute for Regenerative Medicine hebben een manier gevonden om kraakbeenimplantaten te produceren aan de hand van een 3D-printer.

De onderzoekers wisten in acht weken tijd implantaten te ontwikkelen die "dezelfde elastische structuur en kenmerken" hebben dan onze eigen kraakbeenderen. Die werden, bij wijze van test, getest bij enkele muizen, en met succes.

Het is momenteel nog sciencefiction, maar dit zou kunnen betekenen dat dergelijk '3D-geprint' kraakbeen in de toekomst geïmplanteerd zou kunnen worden in ons lichaam, en zo dienst kan doen als vervanging van kunstkraakbeen. Het is denkbaar dat een 3D-printer op termijn ook andere lichaamsdelen zal kunnen repliceren. Ontketent de 3D-printer straks een revolutie in de medische wereld?

Wetenschappers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Wake Forest Institute for Regenerative Medicine hebben een manier gevonden om kraakbeenimplantaten te produceren aan de hand van een 3D-printer. De onderzoekers wisten in acht weken tijd implantaten te ontwikkelen die "dezelfde elastische structuur en kenmerken" hebben dan onze eigen kraakbeenderen. Die werden, bij wijze van test, getest bij enkele muizen, en met succes. Het is momenteel nog sciencefiction, maar dit zou kunnen betekenen dat dergelijk '3D-geprint' kraakbeen in de toekomst geïmplanteerd zou kunnen worden in ons lichaam, en zo dienst kan doen als vervanging van kunstkraakbeen. Het is denkbaar dat een 3D-printer op termijn ook andere lichaamsdelen zal kunnen repliceren. Ontketent de 3D-printer straks een revolutie in de medische wereld?