3D-printing is een fenomeen, en er rollen vandaag al onder meer juwelen, iPhone-hoesjes en allerhande medische toepassingen van de 3D-printer. Toch is de hype momenteel groter dan de omzet, want die is nog niet eens in procenten uit te drukken.

3D-printers voor thuisgebruik bestaan al, maar ze zijn nog erg duur - een printer voor onmiddellijk gebruik kost 800 tot 1.000 euro. Bovendien zijn deze machines vandaag de dag weinig bruikbaar voor mensen zonder technische kennis.

Toch gaat de 3D-printer binnen enkele jaren ongetwijfeld de huiskamer veroveren, zeker nu een massaproducent als Hewlett-Packard aangekondigd heeft zijn eigen 3D-printers te gaan produceren. Die zouden in 2014 al op de markt verschijnen, heeft HP-ceo Meg Whitman aangegeven. "Het is anders dan printen op papier, maar de technologie is deels dezelfde."

Toch beseft HP dat het hier nog om pionierswerk gaat, en dat het nog heel wat voeten in de aarde zal vergen om met 3D-printers een groot publiek te bedienen.

3D-printing is een fenomeen, en er rollen vandaag al onder meer juwelen, iPhone-hoesjes en allerhande medische toepassingen van de 3D-printer. Toch is de hype momenteel groter dan de omzet, want die is nog niet eens in procenten uit te drukken. 3D-printers voor thuisgebruik bestaan al, maar ze zijn nog erg duur - een printer voor onmiddellijk gebruik kost 800 tot 1.000 euro. Bovendien zijn deze machines vandaag de dag weinig bruikbaar voor mensen zonder technische kennis. Toch gaat de 3D-printer binnen enkele jaren ongetwijfeld de huiskamer veroveren, zeker nu een massaproducent als Hewlett-Packard aangekondigd heeft zijn eigen 3D-printers te gaan produceren. Die zouden in 2014 al op de markt verschijnen, heeft HP-ceo Meg Whitman aangegeven. "Het is anders dan printen op papier, maar de technologie is deels dezelfde." Toch beseft HP dat het hier nog om pionierswerk gaat, en dat het nog heel wat voeten in de aarde zal vergen om met 3D-printers een groot publiek te bedienen.