3Dsign wint Startup Weekend Leuven

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

3Dsign is de winnaar geworden van het Startup Weekend in Leuven. De ploeg achter deze starter-in-spe wil een platform bouwen waarop designers hun ontwerpen kunnen plaatsen voor 3D-printers.

Voor de achtste keer al werd er een Startup Weekend georganiseerd in ons land, dit keer in de stad Leuven. Het concept is gekend: in 54 uur (van vrijdag- tot zondagavond) een team rond je verzamelen en een start-up creëren from scratch. Het team dat het verst gevorderd is, wint.

Uiteindelijk dongen er 11 groepjes mee naar de hoofdprijs, en het mag gezegd dat het niveau van de ideeën én van de pitches op zondagavond best wel goed was. Ook Leo Exter van Westartup en Hack for Health was die mening toegedaan. “Het was één van de betere edities”, vertelde hij aan Data News, “maar dat komt allicht ook omdat er heel wat veteranen meededen. Ik heb verschillende mensen gezien die je voortdurend ziet opduiken op Startup Weekends. En al doende leert men.”

3Dsign is de winnaar geworden van het Weekend in de bierstad. Niet alle juryleden waren het trouwens eens met die keuze, er bestaan immers al heel wat bedrijven die 3D-ontwerpen aanbieden voor additive manufacturing (99Designs, Materialise, …). Wat 3Dsign dan speciaal maakt? Deze starter wil zich naar eigen zeggen toeleggen op het creëren van een community voor designers. “Als we die mensen kunnen bereiken en betrekken, dan is de kans groot dat we slagen in ons opzet”, klonk het.

Voorts scoorde het winnende team ook prima op enkele van de criteria die gehanteerd werden door de jury. Zo werd er gekeken naar het business model en de go to market-strategie, naar de uitvoering (demo, minimal viable product), en naar de gebruikservaring. “En het is niet omdat er al dergelijke platformen bestaan, dat 3Dsign geen kans maakt”, benadrukte jurylid Philippe Szombat van Unisys.

Bedrijfsetentjes

De prijs voor lean start-up ging naar de jongens van Plunch, die een hr-toepassing bedacht hebben waarbij collega’s uit hetzelfde bedrijf aan elkaar gekoppeld worden tijdens een lunch. Een algoritme linkt werknemers met dezelfde interesse, en tijdens de lunch kan er dan gepraat worden over vooraf vastgelegde business targets (of andere onderwerpen? De mogelijkheden lijken eindeloos). Of hoe bedrijfsetentjes op een nuttigere manier kunnen worden ingevuld.

De derde prijs, die naar de wannabee-starter met de beste technologie ging, was voorbehouden voor AgorAct, een ploeg die de interactie met het publiek wil verbeteren tijdens meetings en congressen door een real time-schil boven Powerpoint en andere presentatiesoftware te plaatsen, via dewelke allerhande vragen kunnen worden gesteld.

Aan de unief zou er bijvoorbeeld gevraagd kunnen worden aan de studenten of ze de les van hun professor waarderen. Bedoeling is dan om te antwoorden met het mobieltje. De data uit de voting feedback kan gebruikt worden voor de meest uiteenlopende doeleinden.

Ons leek het dat de jongens en meisjes achter AgorAct al langer bezig waren aan dit project dan 54 uur, maar dit terzijde. De concurrentie in deze niche zal alvast niet gering zijn, want tal van bedrijven komen met dergelijke toepassingen.

Uitvoering

“Uiteindelijk is het de executie die maakt dat een starter kan doorstoten of niet”, vertelde jurylid Peter Dedrij van MIC Vlaanderen nog.

“Je ziet soms dat ploegen met briljante ideeën de mist ingaan, en dat teams met middelmatige concepten er toch in slagen om er iets van te maken. Veel, zo niet alles, is afhankelijk van het team en van de uitvoering. En die dingen kunnen we niet beoordelen na 54 uur. Het zal me alvast benieuwen of en hoeveel starters uit dit weekend binnen enkele maanden nog actief zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content