De toename van het mobiele dataverkeer moet leiden tot capaciteitsproblemen op de netwerken van mobiele aanbieders. Tussen nu en 2014 neemt het volume van 3g- of hspa-dataverkeer toe met een factor twintig.

Dat verwachten analisten van onderzoeksbureau Unwired Insight. Sinds 2008 merken de aanbieders van mobiele telefonie een explosieve toename van dataverkeer over hun netwerken. Het toegenomen gebruik van smartphones, met daarop internetbrowsers en datatoepassingen, is een belangrijke oorzaak van de data-explosie, melden de analisten.

Gebruikers stappen volgens hen massaal over van gprs en umts op het snellere hspa. Ook de beschikbaarheid van datakaarten, vaste data-abonnementskosten en een betere netwerkdekking dragen bij aan de spectaculaire toename.

Tot 2014 neemt het mobiele dataverkeer volgens de onderzoekers toe met een factor twintig. Ze baseren hun berekening op een groot aantal factoren, zoals het aantal en soort apparaten dat een 3g-verbinding gebruikt, het soort mobiele datadiensten en de frequentie van hun gebruik, de vervanging van vaste door mobiele telefoons en de beschikbaarheid van zware tv-, radio- en multimediadiensten voor smartphones.

Niet alle mobiele diensten hoeven via hspa-netwerken te verlopen, merken de analisten op. Zo kunnen steeds meer mobiele telefoons via WiFi worden verbonden met een vast breedbandnetwerk. Ook het gebruik van femtocellen, kleine zend- en ontvangststations waarmee het bereik van mobiele telefoons binnen gebouwen verbetert en gebruikers lokaal gratis kunnen bellen, kan de 3g-netwerken ontlasten.

Om de capaciteitsproblemen het hoofd te bieden, adviseren de analisten de operatoren om te investeren in nieuwe technologie zoals hspa+ en long-term evolution (lte). Die technieken kunnen mobiel dataverkeer efficiënter afhandelen. Heel opvallend ook: ze adviseren om de tarieven niet te laag te zetten, om een fair-use beleid op te stellen en om de overstap van gprs en umts naar hspa af te remmen.

In samenwerking met Computable

De toename van het mobiele dataverkeer moet leiden tot capaciteitsproblemen op de netwerken van mobiele aanbieders. Tussen nu en 2014 neemt het volume van 3g- of hspa-dataverkeer toe met een factor twintig. Dat verwachten analisten van onderzoeksbureau Unwired Insight. Sinds 2008 merken de aanbieders van mobiele telefonie een explosieve toename van dataverkeer over hun netwerken. Het toegenomen gebruik van smartphones, met daarop internetbrowsers en datatoepassingen, is een belangrijke oorzaak van de data-explosie, melden de analisten. Gebruikers stappen volgens hen massaal over van gprs en umts op het snellere hspa. Ook de beschikbaarheid van datakaarten, vaste data-abonnementskosten en een betere netwerkdekking dragen bij aan de spectaculaire toename. Tot 2014 neemt het mobiele dataverkeer volgens de onderzoekers toe met een factor twintig. Ze baseren hun berekening op een groot aantal factoren, zoals het aantal en soort apparaten dat een 3g-verbinding gebruikt, het soort mobiele datadiensten en de frequentie van hun gebruik, de vervanging van vaste door mobiele telefoons en de beschikbaarheid van zware tv-, radio- en multimediadiensten voor smartphones. Niet alle mobiele diensten hoeven via hspa-netwerken te verlopen, merken de analisten op. Zo kunnen steeds meer mobiele telefoons via WiFi worden verbonden met een vast breedbandnetwerk. Ook het gebruik van femtocellen, kleine zend- en ontvangststations waarmee het bereik van mobiele telefoons binnen gebouwen verbetert en gebruikers lokaal gratis kunnen bellen, kan de 3g-netwerken ontlasten. Om de capaciteitsproblemen het hoofd te bieden, adviseren de analisten de operatoren om te investeren in nieuwe technologie zoals hspa+ en long-term evolution (lte). Die technieken kunnen mobiel dataverkeer efficiënter afhandelen. Heel opvallend ook: ze adviseren om de tarieven niet te laag te zetten, om een fair-use beleid op te stellen en om de overstap van gprs en umts naar hspa af te remmen. In samenwerking met Computable