Volgende maand presenteert Apple weer eens een nieuw product. Een moment waarop de wereld zijn adem zal inhouden. Niet alleen vanwege 'technische' nieuwsgierigheid, maar ook omdat een productpresentatie van Apple steevast 'een gebeurtenis' is. Een traditie die door wijlen Steve Jobs werd ingezet.

Maar wat maakte de presentaties van Jobs eigenlijk zo speciaal? Met de presentatiesoftware Prezi werd een aantal van Jobs' presentaties geanalyseerd. Daarbij werden vier steeds weerkerende elementen geïdentificeerd.

1. To the point: kernuitspraken zijn nooit langer dan een tweet

Reuters
© Reuters

Apple houdt zijn product- en softwaredesign graag strak, en dat geldt ook voor de presentaties. Alles wat voor afleiding kan zorgen, wordt weggelaten.

Prezi haalt in dit verband communicatie-expert Carmine Gallo aan, die signaleerde dat kernuitspraken uit Apple's presentaties nooit langer zijn dan een tweet.

2. Visueel denken

Steve Jobs begreep als geen ander het belang van beelden. De MacBook Air toverde hij bijvoorbeeld tevoorschijn uit een e-mail-envelop. En de iPad? Die positioneerde hij letterlijk tussen de laptop en de smartphone.

3. Voorbereid op verrassingen

In 2007 liet de techniek Jobs in de steek tijdens de Macworld-conferentie. De volgende slide kwam niet tevoorschijn. Jobs maakte een grapje en vertelde, schijnbaar ontspannen, iets over zijn vroegere avonturen met Steve Wozniak. Het leek spontaan, maar waarschijnlijk hield hij structureel wel een paar anekdotes achter de hand, 'just in case'.

4. 'Wow'-moment creëren

Jobs stond garant voor stevige statements. Prezi haalt als voorbeeld de introductie van de eerste iPhone aan. 'Vandaag presenten we drie revolutionaire producten', claimde hij. 'Het eerste is een iPod met een aanraakscherm. Het tweede is een revolutionaire mobiele telefoon. Het derde is een doorbraak in mobiele communicatie'. Het publiek juichte. 'Hebben jullie het door? Dit zijn niet drie afzonderlijke apparaten. Dit is één apparaat.' En het publiek ging uit haar dak.

Bron: Automatiseringgids

Volgende maand presenteert Apple weer eens een nieuw product. Een moment waarop de wereld zijn adem zal inhouden. Niet alleen vanwege 'technische' nieuwsgierigheid, maar ook omdat een productpresentatie van Apple steevast 'een gebeurtenis' is. Een traditie die door wijlen Steve Jobs werd ingezet. Maar wat maakte de presentaties van Jobs eigenlijk zo speciaal? Met de presentatiesoftware Prezi werd een aantal van Jobs' presentaties geanalyseerd. Daarbij werden vier steeds weerkerende elementen geïdentificeerd.1. To the point: kernuitspraken zijn nooit langer dan een tweetApple houdt zijn product- en softwaredesign graag strak, en dat geldt ook voor de presentaties. Alles wat voor afleiding kan zorgen, wordt weggelaten. Prezi haalt in dit verband communicatie-expert Carmine Gallo aan, die signaleerde dat kernuitspraken uit Apple's presentaties nooit langer zijn dan een tweet.2. Visueel denkenSteve Jobs begreep als geen ander het belang van beelden. De MacBook Air toverde hij bijvoorbeeld tevoorschijn uit een e-mail-envelop. En de iPad? Die positioneerde hij letterlijk tussen de laptop en de smartphone.3. Voorbereid op verrassingen In 2007 liet de techniek Jobs in de steek tijdens de Macworld-conferentie. De volgende slide kwam niet tevoorschijn. Jobs maakte een grapje en vertelde, schijnbaar ontspannen, iets over zijn vroegere avonturen met Steve Wozniak. Het leek spontaan, maar waarschijnlijk hield hij structureel wel een paar anekdotes achter de hand, 'just in case'.4. 'Wow'-moment creërenJobs stond garant voor stevige statements. Prezi haalt als voorbeeld de introductie van de eerste iPhone aan. 'Vandaag presenten we drie revolutionaire producten', claimde hij. 'Het eerste is een iPod met een aanraakscherm. Het tweede is een revolutionaire mobiele telefoon. Het derde is een doorbraak in mobiele communicatie'. Het publiek juichte. 'Hebben jullie het door? Dit zijn niet drie afzonderlijke apparaten. Dit is één apparaat.' En het publiek ging uit haar dak.Bron: Automatiseringgids