472 procent meer Android-malware

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Sinds juli 2011 steeg de hoeveelheid Android-malware voor mobiele systemen met 472 procent, na al voorgaande scherpe stijgingen.

Sinds juli 2011 steeg de hoeveelheid Android-malware voor mobiele systemen met 472 procent, na al voorgaande scherpe stijgingen.

Het ‘Malicious Mobile Threats Report‘ van connectiviteitsspecialist Juniper Networks wijst op een sterke aangroei van malware in de Android wereld in de voorbije paar jaar. Sinds juli van dit jaar bedroeg de stijging +472 procent, maar in de periodes voordien werden stijgingen met 28 tot 171 procent waargenomen. En dat volgde op een toename met 400 procent in de periode 2009 tot zomer 2010. Deze cijfers berusten op waarnemingen door Juniper’s Global Threat Center (GTC). Bovendien werden de aanvallen tevens krachtiger, met steeds vaker malware die ‘root access’ kan verwerven (90% van de waargenomen malware). Voorts werkt 55 procent van de malware als ‘spyware’, naast 44 procent als sms-trojanen (voor verzenden van dure sms-berichtjes).

Volgens het GTC zouden de auteurs van de malware de overstap hebben gemaakt naar Android (van Symbian en oude versies van Windows Mobile) omdat het ‘open store’ model in de Android applicatiemarkten – “zonder de ‘code signing’ en de voorafgaandelijke controle zoals vereist door Apple” – het makkelijker maakt om malware te verspreiden. Juniper benadrukt overigens dat ook de andere mobiele omgevingen, zoals iOS en RIM, niet immuun zijn voor malware, maar dat de hackers – als vanouds – kiezen voor de grootste en makkelijkste markt.

Naast het grote aantal Android systemen, speelt ook mee dat de overgrote meerderheid van Android gebruikers geen beschermingssoftware draaien en hun systemen niet bijwerken. Het rapport stelt wel duidelijk dat het overgrote deel van de gekende virussen (77%) nog steeds in de Symbian omgeving huizen.

Wat de toekomst betreft, verwacht het GTC meer aanvallen via de near field communication (NFC) technologie en het uitvoeren van financiële transacties, naast aanvallen langs de mobiele browsers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content