4G-kandidaat BUCD praat met 3Starsnet en Datang

BUCD, de Belgische bvba die net als vier andere kandidaten voor een 4G-licentie gaat, praat met de Belgische voip-leverancier 3Starsnet en met de Chinese infrastructuurleverancier Datang over de uitrol van een 4G-netwerk in ons land. Dat wordt ons bevestigd door managing partner Filip Buerms van BUCD. “Maar het is voorbarig om daar nu al conclusies uit te trekken.” Wie zit er eigenlijk juist achter BUCD? Dat is de vraag die vandaag op ieders lippen brandt. Een eerste zoektocht brengt ons bij Filip Buerms en Jan Roex, twee consultants die in een vorig leven nog bij Option aan de slag waren.

BUCD, de Belgische bvba die net als vier andere kandidaten voor een 4G-licentie gaat, praat met de Belgische voip-leverancier 3Starsnet en met de Chinese infrastructuurleverancier Datang over de uitrol van een 4G-netwerk in ons land. Dat wordt ons bevestigd door managing partner Filip Buerms van BUCD. “Maar het is voorbarig om daar nu al conclusies uit te trekken.” Wie zit er eigenlijk juist achter BUCD? Dat is de vraag die vandaag op ieders lippen brandt. Een eerste zoektocht brengt ons bij Filip Buerms en Jan Roex, twee consultants die in een vorig leven nog bij Option aan de slag waren. Buerms was er vice president global sales & distribution en Roex achtereenvolgens sales director embedded solutions en business development manager.

Beiden blijven echter aan de oppervlakte. Aanvankelijk willen ze enkel kwijt dat ze met “een partner uit Hong Kong” zullen meedingen naar een Belgische 4G-licentie. Graven we wat dieper, komen we terecht bij de Brusselse voip-aanbieder 3Starsnet en bij de Chinese infrastructuurleverancier Datang Telecom. Meerdere betrouwbare bronnen dicht bij het dossier bevestigen aan Data News dat – eens BUCD de licentie binnen heeft – er zal samengewerkt worden met deze bedrijven voor de uitrol van het netwerk.

3Starsnet voert tests met Datang uit

Filip Buerms van BUCD geeft toe dat er gesprekken lopen met 3Starsnet en Datang, maar oppert dat het te vroeg is om daar nu al conclusies uit te trekken. “3Starsnet heeft een 4G-testlicentie kunnen bemachtigen bij het BIPT, en is tests aan het uitvoeren met de technologie van Datang”, aldus de managing partner. “Wij zijn betrokken partij omdat we geïnteresseerd zijn in de resultaten van de tests. En als je een licentie hebt, is het de bedoeling om een netwerk uit te bouwen. Maar het is voorbarig om daar nu al uit te besluiten dat we gaan samenwerken met 3Starsnet en met Datang.”

“Eerst is er de veiling”, benadrukt de man. “Het belangrijkste is nu dat we het spectrum kunnen kopen. We hebben een partij gevonden in Hong Kong die ons daarmee wil helpen. Wie die partner juist is, kunnen we niet zeggen. Al resten er maar twee mogelijkheden: een financiële partner of een operator.”

China Mobile? Dit gezegd zijnde, zou het dus best kunnen dat waarnemend telecomminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) niet zo ver van de waarheid zat toen hij in januari de naam China Mobile liet vallen als geïnteresseerde in een 4G-licentie. Topman Wang Jianzhou van China Mobile (waarvan de hoofdzetel inderdaad in Hong Kong is gevestigd), zei in januari op het World Economic Forum in Davos nog dat hij de vraag van de Belgische vertegenwoordigers om te bieden op de Belgische 4G-licentie “zou bestuderen”, en dat “elk project dat de ontwikkeling van de Chinese TD-LTE-technologie zou ondersteunen, zeker overwogen zal worden.”

TD-LTE is mobiele technologie van de vierde generatie die vooral door China Mobile wordt gepusht. De Chinese operator wil met die technologie wereldwijd andere operatoren en technologiebouwers beconcurreren.

Nu wil het toeval dat het net Datang is dat de TD-LTE standaard heeft ontwikkeld, en dat Datang ook de huisleverancier is van China Mobile wat infrastructuur betreft. Tel daarbij dat de Chinese infrastructuurboer ook al aangegeven heeft geïnteresseerd te zijn in de Belgische markt (het bedrijf zou volgens onze bronnen zelfs een Europees hoofdkwartier willen uitbouwen in Wallonië), en de puzzelstukjes vallen langzaam maar zeker in elkaar. De Chinezen komen er aan. And they have a plan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content