De drie loten van de 800 MHZ-veiling hebben de overheid 360 miljoen euro opgeleverd. Dat is exact het bedrag waarop werd gehoopt.

De drie loten gaan zoals verwacht naar Base, Belgacom en Mobistar, de enige kandidaten voor het spectrum. Zij krijgen elk twee blokken van 10 MHz, tussen 791 en 862 Mhz. Elk betalen ze 120 miljoen euro voor het spectrum dat ze gedurende twintig jaar mogen gebruiken.

Die ruimte zal vooral gebruikt worden om de 4G-uitrol te versterken. Lagere frequenties zijn doorgaans beter geschikt voor binnenhuisdekking en uitgestrekte gebieden. Wel moeten operatoren in ruil binnen de drie jaar minstens 98 procent van de bevolking bereiken van de gemeenten waar dit momenteel nog niet het geval is.

Een grote verrassing is de uitkomst van de veiling niet. Het was al bekend dat het BIPT de uitkomst van de veiling op 360 miljoen had gelegd en met maar drie kandidaten voor drie loten kwam er geen biedstrijd. Wel wordt de economische waarde 1 miljard euro geschat.

De veiling is ook voor de regionale regeringen een opsteker. Tachtig procent van het bedrijf blijft federaal, maar twintig procent stroomt verder naar de deelstaten. De reden hier voor is dat het nu verkochte spectrum aanvankelijk werd gebruikt voor het analoge tv-signaal, wat een regionale bevoegdheid is.

De drie loten van de 800 MHZ-veiling hebben de overheid 360 miljoen euro opgeleverd. Dat is exact het bedrag waarop werd gehoopt. De drie loten gaan zoals verwacht naar Base, Belgacom en Mobistar, de enige kandidaten voor het spectrum. Zij krijgen elk twee blokken van 10 MHz, tussen 791 en 862 Mhz. Elk betalen ze 120 miljoen euro voor het spectrum dat ze gedurende twintig jaar mogen gebruiken. Die ruimte zal vooral gebruikt worden om de 4G-uitrol te versterken. Lagere frequenties zijn doorgaans beter geschikt voor binnenhuisdekking en uitgestrekte gebieden. Wel moeten operatoren in ruil binnen de drie jaar minstens 98 procent van de bevolking bereiken van de gemeenten waar dit momenteel nog niet het geval is. Een grote verrassing is de uitkomst van de veiling niet. Het was al bekend dat het BIPT de uitkomst van de veiling op 360 miljoen had gelegd en met maar drie kandidaten voor drie loten kwam er geen biedstrijd. Wel wordt de economische waarde 1 miljard euro geschat.De veiling is ook voor de regionale regeringen een opsteker. Tachtig procent van het bedrijf blijft federaal, maar twintig procent stroomt verder naar de deelstaten. De reden hier voor is dat het nu verkochte spectrum aanvankelijk werd gebruikt voor het analoge tv-signaal, wat een regionale bevoegdheid is.