4G-veiling van start

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De veiling van de Belgische 4G-licenties start vandaag.

De veiling van de Belgische 4G-licenties start vandaag, met zoals bekend 5 valabele kandidaten.

De veiling moet duidelijkheid verlenen over welke operatoren een mobiel netwerk van de vierde generatie mogen opzetten en daarmee de nodige diensten kunnen aanbieden. Met de 4G-technologie LTE zullen gebruikers veel sneller mobiel kunnen surfen.

Er zijn 5 kandidaten: de drie grote mobiele operatoren Proximus (Belgacom), Mobistar (France Télécom) en Base (KPN), het Canadese Craig Wireless en de Belgische bvba BUCD die voor een nog niet nader genoemde Aziatische partner werkt. Data News wist eerder ook al uit te spitten dat het bedrijf gesprekken voert met de Brusselse voip-leverancier 3Starsnet en met de Chinese infrastructuurleverancier Datang. Mogelijk – doch nog niet bevestigd – wijst dat op een link met de Chinese mobiele operator China Mobile.

In theorie kan het BIPT aan alle kandidaten een licentie verlenen, die 15 jaar geldig is vanaf 1 juli 2012. De veiling zou in totaal zo’n 60 tot 80 miljoen euro moeten opbrengen, verwacht het kabinet Van Quickenborne. Maar in Nederland bracht de veiling van de licenties vorig jaar nauwelijks 2,6 miljoen euro op…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content